Een aanwijsapparaat met AssistiveTouch gebruiken op uw iPhone, iPad of iPod touch

Meer informatie over hoe u een bedrade muis, trackpad of ondersteunende Bluetooth-apparaat aansluit om een aanwijzer op het scherm te bedienen op uw iPhone, iPad of iPod touch.

Uw aanwijzer aansluiten

Sluit uw bedrade muis, trackpad of Bluetooth-apparaat aan met behulp van een Lightning- of USB-C-poort. Als u USB-A-apparaten gebruikt, hebt u een adapter nodig.

Een Bluetooth-apparaat aansluiten:

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Toegankelijkheid' en selecteer 'Aanraken'.
  2. Selecteer 'AssistiveTouch' > 'Apparaten' en selecteer 'Bluetooth'.
  3. Selecteer uw apparaat in de lijst.

Uw aanwijzer gebruiken

U kunt een aanwijzer gebruiken om op symbolen op uw scherm te klikken waar u anders op zou tikken of u gebruikt het om te navigeren in het AssistiveTouch-menu. Als u een invoerknop wilt gebruiken om het menu weer te geven en te verbergen, gaat u naar 'Instellingen' > 'Toegankelijkheid' > 'Aanraken' > 'AssistiveTouch' en selecteert u 'Toon menu altijd'.

Schakel AssistiveTouch in met de aanwijzer aangesloten. U ziet een grijze, ronde aanwijzer en de AssistiveTouch-knop op uw scherm.

De kleur, afmeting of tijd voor 'Verberg automatisch' aanpassen

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Toegankelijkheid' en selecteer 'Aanraken'.
  2. Selecteer 'AssistiveTouch' en selecteer 'Aanwijzerstijl'.

De aanwijzer beweegt wanneer u uw invoerapparaat beweegt.

De snelheid aanpassen

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Toegankelijkheid' en selecteer 'Aanraken'.
  2. Selecteer 'AssistiveTouch' en pas de instelling aan.

De knoptoewijzingen wijzigen

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Toegankelijkheid' en selecteer 'Aanraken'.
  2. Selecteer 'AssistiveTouch' > 'Apparaten' en tik op de naam van het apparaat dat u gebruikt.
  3. Gebruik de vervolgkeuzemenu's om de gewenste acties voor elke invoerknop te selecteren.

Uw instellingen aanpassen

Schakel de functie 'Sleepvergrendeling' in om de mogelijkheid om items te slepen zonder een knop op het invoerapparaat ingedrukt te houden, te configureren. U kunt dan de invoertoets ingedrukt houden tot het item gereed is voor slepen en het verplaatsen naar een andere locatie zonder de knop ingedrukt te houden. Als u nogmaals klikt, wordt het item dat is vergrendeld voor slepen, vrijgegeven.

Als u 'Zoomen' gebruikt met AssistiveTouch, kunt u wijzigen hoe het ingezoomde gebied reageert op de aanwijzerlocatie: ga naar 'Instellingen' > 'Toegankelijkheid' > 'Aanraken' > 'AssistiveTouch' en selecteer 'Zoomgedeelte'. Wanneer u 'Zoomgedeelte' hebt ingeschakeld, hebt u deze opties:

• Doorlopend: wanneer ingezoomd, beweegt het scherm continu met de cursor mee.
  • Gecentreerd: wanneer ingezoomd, beweegt het schermbeeld wanneer de cursor is in de buurt van of in het midden van het scherm is.
  • Randen: wanneer ingezoomd, beweegt het schermbeeld wanneer de cursor bij een rand komt.

Met de opties voor Stilhoudbediening kunt u acties uitvoeren met de aanwijzer zonder fysiek op knoppen te drukken. Stilhoudbediening heeft instellingen voor bewegingstolerantie en hoelang het duurt voordat een selectieactie wordt uitgevoerd. Wanneer Stilhoudbediening is ingeschakeld, wordt het schermtoetsenbord altijd weergegeven.

Een toetsenbord gebruiken om uw aanwijzer te bedienen

Als u een toetsenbord gebruikt om uw aanwijzer te bedienen, moet u de functie 'Muistoetsen' inschakelen. Volg deze stappen:

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Toegankelijkheid' en selecteer 'Aanraken'.
  2. Selecteer 'AssistiveTouch' en selecteer 'Muistoetsen'.

Vanuit dit scherm kunt u muistoetsen inschakelen door vijf maal op de Option-toets te drukken. U kunt ook uw instellingen voor 'Beginvertraging' en 'Maximumsnelheid' instellen om te bepalen hoe de aanwijzer beweegt wanneer deze wordt bediend door toetsenbordtoetsen.

Als u op het schermtoetsenbord wilt typen met behulp van muistoetsen of met de aanwijzer terwijl een toetsenbord is aangesloten, moet u 'Toon schermtoetsenbord' inschakelen vanuit 'Instellingen' > 'Toegankelijkheid' > 'Aanraken' > 'AssistiveTouch'.