Wifinetwerkroaming met 802.11k, 802.11r en 802.11v in iOS

Lees hier hoe iOS en iPadOS clientroaming verbeteren met wifinetwerkstandaarden.

iOS biedt nu ook ondersteuning voor geoptimaliseerde clientroaming in wifinetwerken van bedrijven. Met de 802.11 Working Group-standaarden k, r en v kunnen clients nog soepeler roamen tussen toegangspunten binnen hetzelfde netwerk.

802.11k

Door het gebruik van de 802.11k-standaard kunnen apparaten snel toegangspunten in de buurt vinden die beschikbaar zijn als roamingdoel door een geoptimaliseerde lijst van kanalen aan te leggen. Als het signaal van het huidige toegangspunt zwakker wordt, zoekt uw apparaat naar doeltoegangspunten uit die lijst.

802.11r

Wanneer een apparaat roamt van het ene naar het andere toegangspunt binnen hetzelfde netwerk, gebruikt 802.11r de functie Fast Basic Service Set Transition (FT) om de identiteitscontrole sneller uit te voeren. FT werkt met zowel een vooraf gedeelde sleutel (PSK) als een 802.1X-identiteitscontrole.

iOS 10 en nieuwer en iPadOS ondersteunen adaptive 802.11r op draadloze Cisco-netwerken. Adaptive 802.11r maakt FT mogelijk zonder dat daarvoor 802.11r ingeschakeld hoeft te zijn op het geconfigureerde draadloze Cisco-netwerk.

802.11v

iOS en iPadOS ondersteunen de volgende 802.11v-functies op bepaalde apparaten:

• BSS-transitiebeheer (Basic Service Set)
  • Disassociation Imminent (Kan op elk moment worden losgekoppeld)
  • Directed Multicast Service (DMS)
  • BSS Max Idle Service

Met BSS-transitiebeheer en 'Disassociation Imminent' kan de controlelaag van het netwerk de clientroaming sturen door informatie door te geven over hoe zwaar de toegangspunten in de buurt worden belast. Het apparaat houdt rekening met deze informatie wanneer tussen de mogelijke roamingdoelen moet worden gekozen.

DMS optimaliseert de transmissie van multicast-verkeer op draadloze netwerken. Het apparaat gebruikt deze informatie om de multicast-transmissie te verbeteren en de gebruiksduur van de batterij van het apparaat te verlengen.

Dankzij de BSS Max Idle Service kunnen clients en toegangspunten op efficiënte wijze bepalen hoelang ze gekoppeld moeten blijven wanneer er geen transmissie van verkeer plaatsvindt. Het apparaat gebruikt deze informatie om de gebruiksduur van de batterij van het apparaat te verlengen.

De combinatie van snellere identificatie van het beste doeltoegangspunt door 802.11k en 802.11v en de snellere koppelingsmethode voor toegangspunten van FT zorgt voor beter presterende apps en een betere wifi-ervaring in iOS en iPadOS.

Meer informatie

De meeste leveranciers van hardware voor wifinetwerken bieden ondersteuning voor 802.11k, 802.11v en 802.11r (FT). U moet deze functies op de wifirouter inschakelen en configureren zodat het netwerk deze kan gebruiken. De configuratie verschilt; raadpleeg dus de gebruikershandleiding van de wifirouter voor informatie.

In de lijsten hieronder ziet u welke iOS-apparaten ondersteuning bieden voor 802.11k, 802.11r en 802.11v. Voor 802.11k en 802.11r hebt u iOS 6 of hoger nodig. Voor 802.11v hebt u iOS 7 of hoger nodig. Voor adaptive 802.11r hebt u iOS 10 of hoger nodig.

802.11k en r

• iPhone 4s en nieuwer
  • iPad Pro en nieuwer
  • iPad Air en nieuwer
  • iPad mini en nieuwer
  • iPad (3e generatie) en nieuwer
  • iPod touch (5e generatie) en nieuwer

Adaptive 802.11r

• iPhone 6s en nieuwer
  • iPad Pro en nieuwer
  • iPad (5e generatie)en nieuwer

802.11v

• iPhone 5c, iPhone 5s en nieuwer
  • iPad Pro en nieuwer
  • iPad Air en nieuwer
  • iPad mini 2 en nieuwer
  • iPad (5e generatie) en nieuwer
  • iPod touch (6e generatie) en nieuwer

PMKID-caching (Pairwise Master Key Identifier)

iOS 5.1 en nieuwer en iPadOS ondersteunen ook PMKID-caching (Pairwise Master Key Identifier). U kunt PMKID-caching gebruiken met sommige Cisco-apparaten om roaming tussen toegangspunten te verbeteren. SKC (Sticky Key Caching) is een vorm van PMKID-caching. SKC is niet hetzelfde als OKC (Opportunistic Key Caching) en is hiermee ook niet compatibel.

Om adaptive 802.11r te kunnen gebruiken, moet het Cisco-netwerk versie 8.3 of hoger van de controllercode gebruiken. De PMF's (Protected Management Frames) van 802.11w werken samen met iOS- en iPadOS-ondersteuning voor 802.11k, 802.11r en 802.11v.

Lees hier hoe apparaten met iOS en iPadOS roamen in een wifi-omgeving van een bedrijf.

Meer informatie over deze standaarden vindt u op de IEEE-website:

Lees hier hoe u de verschillende modellen van apparaten kunt identificeren:

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.