De veilige modus gebruiken op je Mac

Door de veilige modus te gebruiken, kun je bepalen of een probleem wordt veroorzaakt door software die wordt geladen wanneer de Mac opstart.

Wat doet de veilige modus?

De veilige modus voorkomt dat bepaalde software wordt geladen terwijl je Mac opstart. Dit omvat inlogonderdelen, systeemextensies die niet vereist zijn voor macOS en lettertypen die niet door macOS zijn geïnstalleerd.

De modus voert ook een basiscontrole uit van je opstartschijf, vergelijkbaar met de uitgebreidere controle die wordt uitgevoerd door de functie Schijf-EHBO van Schijfhulpprogramma.

Ook wist de veilige modus enkele systeemcaches, waaronder lettertypecaches en de kernelcache. Deze worden indien nodig automatisch opnieuw aangemaakt.

Voordat je de veilige modus gebruikt

Werk indien mogelijk macOS en je apps bij voordat je de veilige modus gebruikt. Het is zeer waarschijnlijk dat deze stap het type softwareprobleem oplost dat de veilige modus kan helpen identificeren. Indien nodig kun je opstarten in de veilige modus en vervolgens je software bijwerken.

• Installeer de nieuwste macOS-updates.

• Installeer de nieuwste updates voor je apps van andere fabrikanten. Als je de app in de App Store hebt gedownload, klik dan op het tabblad 'Updates' in de App Store om te controleren op updates. Of download de updates rechtstreeks via de app-ontwikkelaar of diens website.

Om er zeker van te zijn dat geen van je aangesloten randapparatuur en accessoires defect is, test je deze opnieuw nadat je ze van je Mac hebt losgekoppeld, inclusief printers, schijven, USB-hubs en andere niet-essentiële apparaten.

Opstarten in de veilige modus

Controleer of je een Mac met Apple silicon gebruikt en volg daarna de juiste stappen.

Als je een Mac met Apple silicon hebt

1. Schakel de Mac uit.

2. Houd de aan/uit-knop op de Mac ingedrukt. Terwijl je de aan/uit-knop ingedrukt houdt, wordt de Mac ingeschakeld en worden de opstartopties geladen. Als je 'Opties' ziet, laat je de aan/uit-knop los.

3. Selecteer je opstartschijf. De naam is 'Macintosh HD', tenzij je de naam hebt veranderd.

4. Houd de Shift-toets ingedrukt en klik vervolgens op de knop 'Ga door in de veilige modus' onder je opstartschijf.

5. Log in bij de Mac. Mogelijk wordt je gevraagd opnieuw in te loggen.

Als je een Intel-Mac hebt

Als je Mac geen Apple silicon heeft, is het een Intel-Mac.

1. Schakel de Mac in of start deze opnieuw op en houd vervolgens onmiddellijk de Shift-toets ingedrukt terwijl de Mac opstart.

2. Laat de toets los als je het inlogvenster ziet en log vervolgens in op je Mac.

3. Mogelijk wordt je gevraagd opnieuw in te loggen. In het eerste of tweede inlogvenster zou 'Veilig opstarten' in de rechterbovenhoek van het venster moeten staan. Als je niet kunt opstarten in de veilige modus, controleer dan of je Mac geen firmwarewachtwoord heeft.

Testen in veilige modus

Volg deze stappen na het opstarten in de veilige modus. Sommige functies werken mogelijk niet in de veilige modus, wat van invloed is op video-opname, grafische prestaties, het delen van bestanden, wifi, toegankelijkheid, audioapparaten en apparaten die zijn aangesloten via USB, Thunderbolt of FireWire.

Als het probleem zich blijft voordoen in de veilige modus

Als het probleem zich blijft voordoen in de veilige modus, is de meest eenvoudige en waarschijnlijke oplossing om macOS opnieuw te installeren. Als je macOS opnieuw installeert, worden je persoonlijke bestanden niet verwijderd, dus je kunt dit doen wanneer het nodig is.

Als het probleem niet optreedt in de veilige modus

Verlaat de veilige modus door je Mac normaal opnieuw op te starten en probeer het probleem vervolgens te reproduceren. Als het probleem zich niet meer voordoet, is het mogelijk opgelost door de andere dingen die de veilige modus deed bij het opstarten, zoals het controleren van je schijf en het wissen van caches.

Als het probleem zich opnieuw voordoet, wordt dit veroorzaakt door een inlogonderdeel of andere software die door de veilige modus niet wordt geladen bij het opstarten. In dat geval kun je inlogonderdelen verwijderen om te ontdekken of een inlogonderdeel een fout veroorzaakt.

Als een inlogonderdeel geen fout veroorzaakt, kan je gebruikersaccount andere software bevatten die niet compatibel is, waaronder bepaalde software die bij het opstarten wordt geladen. Om dit te bevestigen, kun je een gebruikersaccount toevoegen in de instellingen voor 'Gebruikers en groepen' en vervolgens inloggen bij deze account om opnieuw te testen. De nieuwe account heeft niet dezelfde instellingen als de oude account, maar je kunt die instellingen terugzetten.

Als niets anders werkt, kun je macOS opnieuw installeren. Als je macOS opnieuw installeert, worden je persoonlijke bestanden niet verwijderd, dus je kunt dit doen wanneer het nodig is.

Als je het probleem nog steeds niet kunt oplossen en hulp nodig hebt, neem je contact op met Apple Support.