Wat u moet doen voordat u uw Mac verkoopt, weggeeft of inruilt

Als u uw Mac wilt voorbereiden voor een nieuwe eigenaar, volgt u deze stappen om de fabrieksinstellingen te herstellen.

Zijn deze stappen voor u bedoeld?

Als u een upgrade hebt uitgevoerd naar macOS Monterey op een Mac met Apple silicon of een Mac met de Apple T2 Security-chip, volgt u de stappen om al het materiaal en alle instellingen te wissen in plaats van de stappen in dit artikel.

Voor elke andere Mac of versie van macOS volgt u de onderstaande stappen.

Maak een reservekopie van uw bestanden of zet ze over

Gebruik een extern opslagapparaat om een reservekopie te maken van uw bestanden of gebruik Migratie-assistent om uw bestanden over te zetten naar de nieuwe Mac.

Log uit bij iTunes

Als u macOS Catalina of hoger gebruikt, kunt u deze stap overslaan.

Open iTunes. Kies in de menubalk bovenaan het scherm of het iTunes-venster 'Account' > 'Machtigingen' > 'Trek machtiging voor deze computer in'. Voer vervolgens uw Apple ID en wachtwoord in en selecteer 'Trek machtiging in'. Lees meer over het intrekken van machtigingen.

Log uit bij iCloud

Als u macOS Catalina of hoger gebruikt, kiest u het Apple-menu  > > 'Systeemvoorkeuren' en klikt u op 'Apple ID'. Selecteer 'Overzicht' in de zijbalk en klik vervolgens op 'Log uit'.

Als u een eerdere versie van macOS gebruikt, kiest u het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren', klikt u op 'iCloud' en vervolgens op 'Log uit'.

U wordt gevraagd of u een kopie van uw iCloud-gegevens wilt bewaren op deze Mac. U kunt gerust op 'Bewaar een kopie' klikken, aangezien u uw Mac later gaat wissen. Uw iCloud-gegevens blijven bewaard in iCloud en op alle andere apparaten waarop u met uw Apple ID bij iCloud bent ingelogd.

Log uit bij iMessage

Open de app Berichten en kies 'Berichten' > 'Voorkeuren' in de menubalk. Klik op 'iMessage' en vervolgens op 'Log uit'.

Optioneel: koppel Bluetooth-apparaten los die u zelf houdt

Als uw Mac is gekoppeld aan een Bluetooth-toetsenbord, -muis, -trackpad of ander Bluetooth-apparaat dat u wilt houden, kunt u dit loskoppelen. Met deze optionele stap voorkomt u dat handelingen die u uitvoert met uw Bluetooth-apparaten, worden uitgevoerd op de Mac van de nieuwe eigenaar als deze zich binnen uw Bluetooth-bereik bevindt. Als u dit doet op een Mac zonder ingebouwd toetsenbord of trackpad, moet u een USB-toetsenbord en -muis aansluiten om de overige stappen te voltooien.

Als u een Bluetooth-apparaat wilt loskoppelen, kiest u het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren' en klikt u op 'Bluetooth'. Houd de aanwijzer boven het apparaat dat u wilt loskoppelen en klik vervolgens op de verwijderknop (x) naast de naam van het apparaat.

Wis uw Mac en installeer macOS opnieuw

Volg de stappen om uw Mac te wissen en macOS opnieuw te installeren.

Als de installatie van macOS is voltooid, wordt uw Mac mogelijk herstart naar een configuratie-assistent. Druk op Command-Q om de Mac uit te zetten in plaats van door te gaan met de configuratie.

Stel het NVRAM opnieuw in en zet de Mac uit

Zet uw Mac aan en houd onmiddellijk deze vier toetsen tegelijk ingedrukt: Option, Command, P en R. Laat de toetsen na ongeveer 20 seconden los. Hiermee worden gebruikersinstellingen uit het geheugen gewist en worden bepaalde beveiligingsfuncties hersteld die mogelijk waren gewijzigd. Lees meer over het opnieuw instellen van het NVRAM.

Na het opnieuw instellen van het NVRAM wordt de Mac weer herstart naar de configuratie-assistent. Als u de Mac in dezelfde staat wilt brengen als toen u hem uitpakte, drukt u op Command-Q om de Mac uit te zetten in plaats van door te gaan met de configuratie.

Wij kunnen met uw apparaat iets goeds doen voor u en voor de planeet, ongeacht het model of de staat waarin het verkeert: meer informatie over het inruilen of recyclen van uw Mac via Apple Trade In.