Schijfhulpprogramma gebruiken om een Intel-Mac te wissen

Lees hier hoe je de ingebouwde opstartschijf van een Intel-Mac wist (formatteert).

Deze stappen zijn niet van toepassing op Mac-computers met Apple silicon. Als je een Mac met Apple silicon gebruikt, volg je de stappen om een Mac met Apple silicon te wissen.

Voordat je je Mac wist

1. Als je de fabrieksinstellingen van de Mac wilt herstellen, bijvoorbeeld als de Mac naar een nieuwe eigenaar gaat, lees je hier wat je moet doen voordat je de Mac verkoopt, weggeeft of inruilt.

2. Als de functie 'Wis alle inhoud en instellingen' beschikbaar is op de Mac, gebruik deze dan om de Mac te wissen in plaats van de stappen in dit artikel.

3. Maak een reservekopie van alle bestanden die je wilt bewaren. Als je je Mac wist, worden de bestanden permanent verwijderd.

Opstarten via macOS-herstel

1. Druk op de aan/uit-knop om de Mac aan te zetten en houd vervolgens direct de volgende twee toetsen op het toetsenbord ingedrukt: Command (⌘) en R. Houd de toetsen ingedrukt totdat je het Apple logo of een draaiende wereldbol ziet.

2. Mogelijk wordt je gevraagd een wifinetwerk te selecteren of een netwerkkabel aan te sluiten. Om een wifinetwerk te selecteren, gebruik je het wifimenuwifimenu.

3. Wanneer je wordt gevraagd om een gebruiker te selecteren waarvan je het wachtwoord kent, selecteer je de gebruiker. Klik daarna op 'Volgende' en voer het beheerderswachtwoord van die gebruiker in (dit is het wachtwoord dat die persoon gebruikt om in te loggen op de Mac). Wachtwoord vergeten?

4. Wanneer je een venster met hulpprogramma's ziet dat 'Schijfhulpprogramma' bevat, is de Mac opgestart vanuit Herstel.

Venster met hulpprogramma's in macOS-herstel

Lees wat je moet doen als je niet kunt opstarten met macOS-herstel

Schijfhulpprogramma gebruiken om je Mac te wissen

1. Selecteer in het venster met hulpprogramma's in Herstel 'Schijfhulpprogramma' en klik op 'Ga door'.

2. Selecteer 'Macintosh HD' in de navigatiekolom van het venster 'Schijfhulpprogramma'. Zie je geen Macintosh HD?

3. Klik op de knop 'Wis'knop 'Wis' in de knoppenbalk en voer vervolgens de gevraagde gegevens in:

• Naam: Macintosh HD

• Structuur: APFS of Mac OS Uitgebreid (journaled), zoals aanbevolen door Schijfhulpprogramma

4. Klik op 'Wis volumegroep'. Als je deze knop niet ziet, klik je op 'Wis'.

macos-monterey-herstelmodus-schijfhulpprogramma-wissen-volume-groep
  5. Voer je Apple ID in als je hierom wordt gevraagd. Ben je je Apple ID vergeten?

6. Optioneel: als je Schijfhulpprogramma eerder hebt gebruikt om andere interne volumes dan Macintosh HD toe te voegen, kun je deze volumes met dezelfde stappen afzonderlijk wissen.

7. Als je klaar bent, sluit je Schijfhulpprogramma af om terug te keren naar het venster met hulpprogramma's in Herstel.

8. Als je wilt dat je Mac weer kan worden opgestart vanaf dezelfde schijf, selecteer je 'Installeer macOS opnieuw' in het venster 'Hulpprogramma's', klik je op 'Ga door' en volg je de instructies op het scherm. Meer informatie over macOS opnieuw installeren.

Als je Macintosh HD niet ziet in Schijfhulpprogramma

Je ingebouwde opstartschijf zou het eerste onderdeel moeten zijn dat wordt vermeld in de navigatiekolom van Schijfhulpprogramma. De naam is 'Macintosh HD', tenzij je de naam hebt veranderd. Als je de schijf daar niet ziet, kies je het Apple-menu  > 'Zet uit', koppel je alle niet-essentiële apparaten los van je Mac en probeer je het opnieuw.

Als je schijf of volume nog steeds niet wordt weergegeven in Schijfhulpprogramma, of als Schijfhulpprogramma meldt dat het wissen is mislukt, moet de schijf of Mac mogelijk worden gerepareerd. Als je hulp nodig hebt, kun je contact opnemen met Apple Support.

Voor meer informatie over het gebruik van Schijfhulpprogramma raadpleeg je de Gebruikershandleiding Schijfhulpprogramma.