Als je een gebruikte iPhone wilt kopen

Lees hier hoe je een gebruikte iPhone inspecteert.

Waarom een gebruikte iPhone kopen?

Apple ontwerpt producten die lang meegaan en biedt toonaangevende apparaatondersteuning voor software-updates. Dit betekent dat een iPhone langer meegaat dan andere smartphones* en een gebruikte iPhone kan dan ook een prima manier zijn om in bezit van een iPhone te komen.

Als je online koopt

• Koop bij een betrouwbare verkoper.

• Neem het retourbeleid goed door. Zorg ervoor dat je begrijpt tot hoe lang je de iPhone kunt retourneren (indien nodig), om welke redenen je dit kunt doen en hoe je dat moet doen.

• Zoek uit of de verkoper gebruikte apparaten certificeert en wat dit precies inhoudt. Als het goed is, moet je meer te weten kunnen komen over hun certificeringsproces en wat ze inspecteren.

• Probeer uit te vinden of de iPhone fysieke schade heeft, wat de conditie van de batterij is en wat de onderdelen- en onderhoudsgeschiedenis van de iPhone is.

• Koop de iPhone niet als het activeringsslot is ingeschakeld. Meer informatie over het activeringsslot.

• Inspecteer de iPhone wanneer je deze ophaalt of ontvangen hebt. Als de iPhone er niet uitziet zoals je had verwacht, moet je hem niet kopen of retourneren.

Als je de iPhone zelf ophaalt of inspecteert na aankoop

Inspecteer de fysieke toestand van de iPhone en controleer of deze goed werkt. Je moet ook de conditie van de batterij controleren.

Controleer op beschadiging

Ernstige schade kan de werking van de iPhone beïnvloeden.

1. Verwijder indien nodig het hoesje en eventuele accessoires van de iPhone.

2. Kijk of er krassen op het scherm zitten.

3. Controleer de zijkanten en achterkant van de iPhone op krassen, slijtage en deukjes.

4. Inspecteer de Lightning-connector op beschadiging en kijk of de connector schoon is.

Zet de iPhone aan

Als het goed is, verschijnt het toegangsscherm, het scherm 'Hallo' of het scherm 'iPhone vergrendeld door eigenaar'.

Als het niet lukt om de iPhone aan te zetten, is de batterij mogelijk leeg. Probeer de iPhone op te laden. Als de batterij niet oplaadt, moet je de iPhone niet kopen.

Als je het toegangsscherm ziet

Ontgrendel de iPhone door vanaf de onderkant van het scherm omhoog te vegen (op een iPhone met Face ID) of door op de thuisknop te drukken (op andere iPhone-modellen).

Als de iPhone is beveiligd met Face ID, Touch ID of een toegangscode en je bij de verkoper bent, vraag je de verkoper of deze de iPhone wil wissen zodat je hem kunt testen. Mogelijk moeten ze de stappen volgen in Wat je moet doen voordat je je iPhone of iPad verkoopt, weggeeft of inruilt.

Wanneer je de iPhone ontgrendelt en het beginscherm verschijnt, kun je een paar dingen controleren.

Als je het scherm 'Hallo' ziet

Als je een scherm ziet met 'Hallo' in verschillende talen, is de iPhone gewist. Je kunt de iPhone dan niet testen en zult hem eerst moeten configureren en activeren.

Meer informatie over het configureren van de iPhone

Als de iPhone is geconfigureerd en je het beginscherm ziet, kun je wat dingen controleren.

Als je het scherm 'iPhone vergrendeld door eigenaar' ziet

Als je het scherm 'iPhone vergrendeld door eigenaar' ziet wanneer je de iPhone aanzet of uit de sluimerstand haalt en je bij de verkoper bent, vraag je of deze het wachtwoord wil invoeren om het activeringsslot uit te schakelen. Het activeringsslot is ontworpen om te voorkomen dat iemand anders dan de eigenaar de iPhone gebruikt.

Koop een iPhone niet als het activeringsslot is ingeschakeld.

Als je de iPhone online hebt gekocht en je het scherm 'iPhone vergrendeld door eigenaar' ziet, stuur je de iPhone terug.

Meer informatie over het activeringsslot

Als je het beginscherm ziet

Als je het beginscherm ziet, kun je wat dingen gaan controleren op de iPhone.

Het beginscherm met ingebouwde apps

Controleer of er onderdelen zijn vervangen

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Info'.

2. Controleer de iOS-versie. In het geval van versie 15.2 of hoger zie je mogelijk een gedeelte 'Onderdelen- en onderhoudsgeschiedenis' na het serienummer, maar dit is afhankelijk van het iPhone-model en of er een onderdeel is vervangen.

Wat meer informatie over de onderdelen- en onderhoudsgeschiedenis:

• Als bij een onderdeel 'Origineel Apple onderdeel' staat, is het onderdeel vervangen door een origineel Apple onderdeel met behulp van originele Apple onderdelen en processen.

• Als bij een onderdeel 'Onbekend onderdeel' staat, betekent dit dat de installatie onvolledig is, of dat het onderdeel is vervangen door een niet-origineel onderdeel, dat het onderdeel eerder is gebruikt of geïnstalleerd in een andere iPhone of dat het onderdeel niet werkt zoals verwacht.

Het scherm 'Instellingen' > 'Info' met de onderdelen- en onderhoudsgeschiedenis

Controleer de conditie van de batterij

Voor de iPhone 6 en nieuwer toont iOS 11.3 en nieuwer de conditie van de batterij en eventueel het advies om de batterij te vervangen. Je kunt deze vinden in 'Instellingen' > 'Batterij' > 'Batterijconditie' (voor iOS 16.1 of nieuwer vind je deze in 'Instellingen' > 'Batterij' > 'Batterijconditie en opladen').

Je kunt zien of de energiebeheerfunctie is ingeschakeld. Dit is een functie die de maximale prestaties van de iPhone dynamisch beheert om onverwacht uitschakelen van de telefoon te voorkomen (deze informatie is alleen beschikbaar voor batterijen die zijn vervangen door en met behulp van originele Apple onderdelen en processen).

Je kunt de maximale capaciteit van de batterij bekijken en of er belangrijke batterijberichten zijn, bijvoorbeeld dat de conditie van de batterij is afgenomen. Er is geen informatie over de batterijconditie beschikbaar voor onbekende of niet-originele batterijen.

Meer informatie over de conditie van de batterij van een iPhone

Controleer of de iPhone is vergrendeld voor een aanbieder

Ga naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Info'. Als 'Geen simkaartbeperkingen' wordt vermeld naast 'Aanbiedervergrendeling', is de iPhone niet vergrendeld voor een bepaalde aanbieder. Als je de naam van een aanbieder ziet, kan deze iPhone alleen met die aanbieder worden gebruikt.

Meer informatie over het ontgrendelen van een iPhone voor gebruik met een andere aanbieder

Maak verbinding met wifi

Probeer verbinding te maken met een wifinetwerk als er een beschikbaar is.

Als je besluit de iPhone niet te kopen of deze terug te sturen, zorg je er voor dat je de wifinetwerken vergeet.

Controleer de knoppen

1. Als de iPhone is geconfigureerd en ontgrendeld, druk je op de volumeknoppen en kijk je of je een bevestiging op het scherm ziet.

2. Gebruik de schakelaar voor het belsignaal en kijk of je de bevestiging op het scherm ziet.

3. Op de zijknop drukken. De iPhone wordt dan als het goed is vergrendeld.

Test de camera

1. Open de Camera-app en maak een paar foto's.

• Maak foto's bij weinig en scherp licht en tik op het scherm op het gebied waarop je scherp wilt stellen.

• Test de telelenscamera en de ultragroothoekcamera op iPhone-modellen met deze camera's.

2. Bekijk de foto's en controleer of ze scherp zijn.

3. Neem wat videobeelden op en controleer ook deze op eventuele problemen.

Ga indien nodig naar Algemene informatie over de Camera-app op de iPhone en lees hoe je de camera gebruikt.

Test de luidsprekers

1. Duw de schakelaar voor het belsignaal in de richting van het scherm van het apparaat, zodat de oranje streep niet meer zichtbaar is.

2. Ga naar 'Instellingen' > 'Geluiden' (of 'Instellingen' > 'Horen en voelen') en sleep de volumeschuifknop voor 'Beltoon en meldingen' een paar keer heen en weer. Als je geen geluid hoort, kan er een probleem zijn met de luidspreker.

Meer informatie over de schakelaar voor het belsignaal

Test de microfoon

1. Open de Dictafoon-app.

2. Tik op de opnameknopopnameknop, zeg een paar woorden en stop de opname.

3. Wanneer je de opname afspeelt, moet je stem duidelijk verstaanbaar zijn. Als dat niet zo is, kan er een probleem zijn met de microfoon.

Controleer het scherm

1. Tik in de app Instellingen op 'Scherm en helderheid'.

2. Sleep de schuifknop naar rechts of links om de helderheid aan te passen.

* Zie: Turner, Ash, "2020 - 2021’s Phone Depreciation Report" (Rapport over waardevermindering van telefoons 2020 - 2021), BankMyCell; Cunningham, Andrew, "iPhone vs. Android: Which Is Better for You?" (iPhone vs. Android: wat is beter?), New York Times Wirecutter, 27 januari 2021; "Smartphone Depreciation Calculator" (Calculator voor waardevermindering van smartphone), SellCell.