MacBook Pro (16-inch, 2023) - Moederbord

Voordat je begint

Waarschuwing

Lees Batterijveiligheid en volg de richtlijnen voor werkplekken en de omgang met batterijen voordat je begint.

Verwijder de volgende onderdelen voordat je begint:

Gereedschap

• Kruiskopschroevendraaier nr. 00

• 4-mm dopschroevendraaier

• Verstelbare momentschroevendraaier (10-34 Ncm)

• ESD-veilig pincet

• Kapton-tape

• Nylon sonde (zwart staafje)

• Momentschroevendraaier (blauw, 0,65 kgf cm)

• Torx Plus 3IP 44-mm halve-maanbitje

• Torx Plus 3IP-bitje

• Torx T5-bitje

• Torx T6-beveiligingsbitje

Voorzichtig

• Voor deze procedure is Systeemconfiguratie vereist. Nadat je alle stappen voor verwijdering en montage hebt voltooid, lees je hoe je het proces voor Systeemconfiguratie kunt starten.

• Als je een vervangend moederbord installeert, moet je ook een nieuwe Touch ID-kaart installeren.

Let op: het is mogelijk dat je moederbord en koelelement er iets anders uitzien, maar de instructies zijn hetzelfde.

Verwijderen

1. Gebruik de blauwe momentschroevendraaier en het Torx Plus 3IP-halvemaanbitje om de 17 schroeven uit de volgende 8 afdekplaatjes te verwijderen:

• Twee 3IP-schroeven uit het afdekplaatje van de connector van de hoeksensor van de klep (923-06854) (1)

• Twee 3IP-schroeven uit het afdekplaatje van de connector van de MagSafe 3-kaart (923-06854) (2)

• Drie 3IP-schroeven uit het afdekplaatje van de connector van de USB-C-kaarten links (923-06854) (3)

• Twee 3IP-schroeven uit het afdekplaatje van de connector van de geluidskaart (923-06854) (4)

• Twee 3IP-schroeven uit het afdekplaatje van de connector van de USB-C-kaart rechts (923-06854) (5)

• Twee 3IP-schroeven uit het afdekplaatje van de connector van de Touch ID -kaart (923-06854) (6)

• Twee 3IP-schroeven uit het afdekplaatje van de connector van het beeldscherm (923-06854) (7)

• Twee 3IP-schroeven uit het afdekplaatje van de connector van het beeldscherm (923-06854) (8)

2. Gebruik de blauwe momentschroevendraaier en het Torx Plus 3IP-halvemaanbitje om twee 3IP-schroeven (923-06865) (1) te verwijderen uit de bovenste schroefgaten van de afdekplaatjes van de connector van de linker- en rechterluidspreker.

3. Gebruik de verstelbare momentschroevendraaier en het Torx Plus 3IP-bitje om twee 3IP-schroeven (923-06864) (2) te verwijderen uit de onderste schroefgaten van de afdekplaatjes van de linker- en rechterluidsprekerconnector.

4. Verwijder de volgende 10 afdekplaatjes en bewaar deze om ze later terug te plaatsen:

• Afdekplaatje van de connector van de hoeksensor van klep (1)

• Afdekplaatje van de connector van de MagSafe 3-kaart (2)

• Afdekplaatje van connector van USB-C-kaarten links (3)

• Afdekplaatje van de connector van de geluidskaart (4)

• Afdekplaatje van de connector van de luidspreker links (5)

• Afdekplaatje van de connector van de luidspreker rechts (6)

• Afdekplaatje van de connector van de USB-C-kaart rechts (7)

• Touch ID  board connector cowling (8)

• Afdekplaatje van de beeldschermconnector (9)

• Afdekplaatje van de beeldschermconnector (10)

• Belangrijk

• De afdekplaatjes van de connectors van de linker- en rechterluidspreker hebben een diepere kromming op de plek waar het schroefgat het dichtst bij de batterijafdekking zit. Noteer de richting van de afdekplaatjes voor als je ze gaat terugplaatsen.

• Het afdekplaatje van de connector van de luidspreker links heeft een ronde opdruk in het midden.

5. Til de uiteinden van de volgende 12 flexkabels (1-12) uit de connectors op het moederbord:

• Flexkabel van de hoeksensor van de klep (1)

• Flexkabel van MagSafe 3-kaart (2)

• Flexkabels van USB-C-kaarten links (3 en 4)

• Flexkabel van geluidskaart (5)

• Flexkabel van linkerluidspreker (6)

• Flexkabel van rechterluidspreker (7)

• Flexkabel van USB-C-kaart rechts (8)

• Touch ID  board flex cable (9)

• Flexkabel van achtergrondverlichting (10)

• Flexkabel van FaceTime HD-camera (11)

• eDP-flexkabel (12)

6. Verwijder de lipjes van polyesterfolie van de vergrendelingshendels van de flexkabels van de microfoons (1), de achtergrondverlichting van het toetsenbord (2) en het toetsenbord (3).

7. Gebruik een zwart staafje om de drie vergrendelingshendels omhoog te wippen (1–3). Schuif vervolgens de uiteinden van de drie flexkabels uit hun connectors.

8. Verwijder de lipjes van polyesterfolie van de vergrendelingshendels van de twee ventilatorflexkabels. Gebruik daarna een zwart staafje om de twee vergrendelingshendels omhoog te wippen.

9. Open het ESD-veilige pincet en steek één pootje onder de flexkabel van de ventilator rechts. Schuif de punt van het pincet voorzichtig over de lengte van de flexkabel om de plakstrip los te maken.

10. Gebruik het ESD-veilige pincet om de flexkabel van de ventilator rechts uit het moederbord te tillen (1). Schuif het uiteinde van de ventilatorflexkabel uit de connector (2).

11. Herhaal stappen 9 tot en met 10 om de flexkabel van de ventilator links los te koppelen. Ga vervolgens verder naar stap 12.

12. Gebruik de verstelbare momentschroevendraaier en het T6-beveiligingsbitje om de twee T6-schroeven (923-06858) uit de bovenhoeken te verwijderen.

13. Gebruik de verstelbare momentschroevendraaier en het T5-bitje om de vier korte T5-schroeven (923-06859) te verwijderen.

14. Gebruik de verstelbare momentschroevendraaier en het T5-bitje om de zes lange T5-schroeven (923-06861) te verwijderen.

15. Gebruik de 4-mm dopschroevendraaier om de twee 4-mm zeskantmoeren (923-06860) te verwijderen uit de benedenhoeken.

16. Vouw de pakkingen van de ventilatorkanalen en flexkabels van de ventilatoren terug. Gebruik Kapton-tape om ze vast te zetten, zoals afgebeeld.

17. Til het moederbord voorzichtig op zoals aangegeven in de afbeelding (1). Schuif het moederbord vervolgens uit de bovenbehuizing (2). Gebruik een zwart staafje om de trackpadflexkabel en BMU-flexkabel terug te klappen terwijl je het moederbord verwijdert.

•  Voorzichtig: laat het koelelement op het moederbord zitten. Een vervangend moederbord wordt geleverd inclusief voorgeïnstalleerd koelelement.

Montage

Belangrijk

Als je het bestaande moederbord gaat terugplaatsen, ga je verder met montagestap 15. Als je een nieuw moederbord installeert, ga je naar montagestap 1.

Voorzichtig

Als je een vervangend moederbord installeert, moeten de schroeven en verstevigde stukken voor het koelelement op het nieuwe moederbord worden overgezet naar het bestaande moederbord voordat dit wordt opgestuurd naar Apple Service om te voorkomen dat het moederbord beschadigd raakt tijdens de verzending.

1. Verwijder de bestaande Touch ID -kaart en installeer een nieuwe Touch ID -kaart.

2. Gebruik een kruiskopschroevendraaier nr. 00 om de twee kruiskopschroeven nr. 00 (923-07058) (1) te verwijderen uit het koelelement op het vervangende moederbord.

• Opmerking: de twee kruiskopschroeven nr. 00 zijn met twee zeskantmoeren (923-07059) (2) vastgezet aan de onderzijde van het moederbord.

3. Gebruik een kruiskopschroevendraaier nr. 00 om de zes kruiskopschroeven (2) in de bovenste verstevigde stukken op het vervangende moederbord los te draaien. Til de bovenste verstevigde stukken van het vervangende moederbord en bewaar ze.

• Opmerking: de vier verstevigde stukken zijn als volgt gemarkeerd:

• TL (linksboven)

• TR (rechtsboven)

• BL (linksonder)

• BR (rechtsonder)

4. Til het vervangende moederbord van de onderste verstevigde stukken en leg het aan de kant.

5. Plaats het bestaande moederbord over de onderste verstevigde stukken. Houd de schroefgaten in het bestaande moederbord precies boven de schroefgaten in de onderste verstevigde stukken.

6. Plaats de bovenste verstevigde stukken op het bestaande moederbord. Houd de schroefgaten in de bovenste verstevigde stukken precies boven de schroefgaten in het bestaande moederbord.

• Belangrijk: de dopschroeven in de bovenste verstevigde stukken duw je door de schroefgaten van het moederbord in de schroefgaten in de onderste verstevigde stukken.

7. Gebruik een kruiskopschroevendraaier nr. 00 om de zes kruiskopschroeven nr. 00 (2) in de verstevigde stukken vast te draaien.

8. Duw één kruiskopschroef nr. 00 door het schroefgat (923-07058) (1) in het koelelement en het moederbord.

9. Houd de zeskantmoer op zijn plek terwijl je het moederbord omdraait. Draai de zeskantmoer (923-07059) (3) iets over het uiteinde van de kruiskopschroef nr. 00. Houd de zeskantmoer op zijn plek terwijl je het moederbord omdraait.

10. Gebruik de kruiskopschroevendraaier nr. 00 om de kruiskopschroef nr. 00 vast te draaien.

11. Herhaal stap 8 tot en met 10 om de andere kruiskopschroef nr. 00 (1) en zeskantmoer (2) te monteren. Ga vervolgens verder naar stap 12.

12. Leg het bestaande moederbord in de ESD-veilige verpakking van het nieuwe moederbord.

13. Leg het verpakte moederbord in de voorgevormde schuimbuffer.

14. Sluit de doos en verzegel deze. Verstuur de doos naar Apple Service.

15. Zorg dat de afdekkingen van de ventilatiekanalen en flexkabels zijn omgevouwen en met Kapton-tape zijn vastgemaakt aan de bovenbehuizing, zoals afgebeeld.

16. Pak het moederbord aan de randen vast. Kantel één rand van het moederbord omlaag in de bovenbehuizing, zoals afgebeeld (1). Laat vervolgens de andere rand in de bovenbehuizing zakken (2). Duw indien nodig kabels aan de kant om het moederbord te positioneren.

•  Voorzichtig: zorg dat er geen flexkabels vast komen te zitten onder het moederbord.

17. Verwijder voorzichtig de Kapton-tape van de afdekkingen van de thermische kanalen en flexkabels.

18. Gebruik de verstelbare momentschroevendraaier van 10-34 Ncm en het T6-beveiligingsbitje om de twee T6-schroeven (923-06858) (1) gedeeltelijk in de bovenhoeken te plaatsen.

19. Stel de verstelbare momentschroevendraaier van 10-34 Ncm in op een draaimoment van 16 Ncm. Gebruik vervolgens de verstelbare momentschroevendraaier met het T6-beveiligingsbitje om de twee T6-schroeven helemaal aan te draaien.

20. Draai de 4-mm zeskantmoeren (923-06860) met de hand vast in de onderste hoeken. Gebruik vervolgens de 4-mm dopschroevendraaier om de twee zeskantmoeren van 4 mm terug te plaatsen in de benedenhoeken van het moederbord.

21. Stel de verstelbare momentschroevendraaier van 10-34 Ncm in op een draaimoment van 11,5 Ncm. Gebruik vervolgens de verstelbare momentschroevendraaier en het T5-bitje om de zes lange T5-schroeven (923-06861) terug te plaatsen.

22. Stel de verstelbare momentschroevendraaier van 10-34 Ncm in op een draaimoment van 29,5 Ncm. Gebruik vervolgens de verstelbare momentschroevendraaier en het T5-bitje om de vier korte T5-schroeven (923-06859) terug te plaatsen.

23. Schuif de uiteinden van de volgende vijf flexkabels in hun connectors:

• Microfoons (1)

• Achtergrondverlichting van toetsenbord (2)

• Toetsenbord (3)

• Ventilator links (4)

• Ventilator rechts (5)

24. Gebruik het platte uiteinde van een zwart staafje om de vijf vergrendelingshendels omlaag te klappen. Druk de lipjes van polyesterfolie op de vijf vergrendelingshendels.

25. Druk de uiteinden van de volgende twaalf flexkabels op de connectors op het moederbord:

• Flexkabel van de hoeksensor van de klep (1)

• Flexkabel van MagSafe 3-kaart (2)

• Flexkabels van USB-C-kaarten links (3-4)

• Flexkabel van geluidskaart (5)

• Flexkabel van linkerluidspreker (6)

• Flexkabel van rechterluidspreker (7)

• Flexkabel van USB-C-kaart rechts (8)

• Touch ID  board flex cable (9)

• Flexkabel van achtergrondverlichting (10)

• Flexkabel van FaceTime HD-camera (11)

• eDP-flexkabel (12)

26. Plaats de volgende 10 afdekplaatjes (1-10) in de bovenbehuizing:

• Afdekplaatje van de connector van de hoeksensor van klep (1)

• Afdekplaatje van de connector van de MagSafe 3-kaart (2)

• Afdekplaatje van connector van USB-C-kaarten links (3)

• Afdekplaatje van de connector van de geluidskaart (4)

• Afdekplaatje van de connector van de luidspreker links (5)

• Afdekplaatje van de connector van de luidspreker rechts (6)

• Afdekplaatje van de connector van de USB-C-kaart rechts (7)

• Touch ID  board connector cowling (8)

• Afdekplaatje van de beeldschermconnector (9)

• Afdekplaatje van de beeldschermconnector (10)

27. Stel de verstelbare momentschroevendraaier in op een draaimoment van 11,5 Ncm.

28. Gebruik de verstelbare momentschroevendraaier van 10-34 Ncm en het Torx Plus 3IP-bitje om twee 3IP-schroeven (923-06864) terug te zetten in de onderste schroefgaten van de afdekplaatjes van de linker- en rechterluidsprekerconnector.

29. Gebruik de blauwe momentschroevendraaier en het Torx Plus 3IP-halvemaanbitje om twee 3IP-schroeven (923-06865) terug te plaatsen in de bovenste schroefgaten in de afdekplaatjes van de connector van de linker- en rechterluidspreker.

30. Gebruik de blauwe momentschroevendraaier en het Torx Plus 3IP-halvemaanbitje om 17 schroeven terug te plaatsen in de volgende 8 afdekplaatjes:

• Twee 3IP-schroeven in het afdekplaatje van de connector van de hoeksensor van de klep (923-06854) (1)

• Twee 3IP-schroeven in het afdekplaatje van de connector van de MagSafe 3-kaart (923-06854) (2)

• Drie 3IP-schroeven in het afdekplaatje van de connector van de USB-C-kaarten links (923-06854) (3)

• Twee 3IP-schroeven in het afdekplaatje van de connector van de geluidskaart (923-06854) (4)

• Twee 3IP-schroeven in het afdekplaatje van de connector van de USB-C-kaart rechts (923-06854) (5)

• Twee 3IP-schroeven in het afdekplaatje van de connector van de Touch ID -kaart (923-06854) (6)

• Twee 3IP-schroeven in het afdekplaatje van de connector van het beeldscherm (923-06854) (7)

• Twee 3IP-schroeven in het afdekplaatje van de connector van het beeldscherm (923-06854) (8)

Plaats de volgende onderdelen terug om de montage te voltooien:

Voorzichtig

Nadat je alle stappen voor verwijdering en montage hebt voltooid, lees je hoe je het proces voor Systeemconfiguratie kunt starten.