Applen sirulla varustetun Macin tyhjentäminen

Applen sirulla varustetun Macin sisäisen käynnistyslevyn tyhjentäminen (alustaminen)

Nämä ohjeet koskevat vain Applen sirulla varustettuja Mac-tietokoneita. Intel-pohjaisen Macin tyhjennys suoritetaan toisella tavalla.

Ennen Macin tyhjentämistä

• Asenna uusimmat macOS-päivitykset. Jos Macissa ei ole macOS Big Sur 11.2:ta tai uudempaa, älä toimi tämän artikkelin ohjeiden mukaan, vaan tyhjennä Mac palautusapurilla.
  • Tee varmuuskopio tiedostoista, jotka haluat säilyttää. Macisi tyhjentäminen poistaa pysyvästi sillä olevat tiedostot.
  • Jos haluat palauttaa Macisi tehdasasetuksiin esimerkiksi sen valmistelemiseksi uudelle omistajalle, lue ensin, mitä tehdä, ennen kuin myyt, luovutat tai vaihdat Macisi. Tyhjennä sitten Mac viimeisenä toimenpiteenä.
  • Kun suoritat nämä toimet, Bluetooth-laitteiden yhteys (laitepari) Maciin katkaistaan. Jos haluat suorittaa nämä toimet käyttämällä Bluetooth-näppäimistöä, -hiirtä tai -ohjauslevyä, liitä ne mahdollisuuksien mukaan USB-kaapelilla.

Macin tyhjentäminen Levytyökalun avulla

1. Suorita käynnistys macOS:n palautustoiminnolla: Käynnistä Mac ja jatka virtapainikkeen painamista Macin käynnistymisen aikana, kunnes näet käynnistysvalintojen ikkunan. Valitse Valinnat ja klikkaa sitten Jatka.
    Palautustilan käynnistysnäyttö, Valinnat valittuna
  2. Valitse pyydettäessä käyttäjä, jonka salasanan tiedät, ja anna sitten hänen ylläpitäjän salasanansa.
  3. Anna pyydettäessä Apple ID ja salasana, joita on aiemmin käytetty tämän Macin kanssa. Oletko unohtanut Apple ID:si?
  4. Valitse Lisäapit-ikkunasta Levytyökalu ja klikkaa sitten Jatka.
    macOS Big Surin palautusvalinnat, Levytyökalu valittuna
  5. Varmista Levytyökalun sivupalkin Sisäinen-osiossa, että näet Macintosh HD -nimisen taltion. Etkö näe Macintosh HD:tä?
  6. Jos olet aiemmin käyttänyt Levytyökalua sisäisten taltioiden lisäämiseen, valitse sivupalkista muut sisäiset taltiot ja poista sitten haluamasi taltio klikkaamalla työkalupalkissa olevaa taltion poistopainiketta (–).
    Ohita kaikki sisäiset taltiot, joiden nimi on Macintosh HD tai Macintosh HD - Data, kuten myös sivupalkin Ulkoinen- ja Levytiedostot-osioissa olevat taltiot.
  7. Valitse nyt sivupalkista Macintosh HD.
  8. Klikkaa työkalupalkin Tyhjennä-painiketta  ja määritä sitten nimi ja muoto:
    • Nimi: Macintosh HD
    • Muoto: APFS
  9. Klikkaa Tyhjennä taltioryhmä.
    Levytyökalu-ikkuna, Tyhjennä taltioryhmä valittuna
  10. Anna pyydettäessä Apple ID:si. Oletko unohtanut Apple ID:si?
  11. Kun sinulta kysytään, haluatko varmasti tyhjentää tämän Macin, klikkaa Tyhjennä Mac ja käynnistä uudelleen.
  12. Kun Mac käynnistyy uudelleen, valitse kieli noudattamalla näyttöön tulevia ohjeita.
  13. Mac yrittää nyt suorittaa aktivoinnin, mikä edellyttää internet-yhteyttä. Valitse Wi-Fi-verkko valikkorivin Wi-Fi-valikosta  tai liitä verkkokaapeli.
  14. Kun Mac on aktivoitu, klikkaa Poistu palautustyökaluista.
  15. Jos haluat suorittaa käynnistyksen uudelleen juuri tyhjentämältäsi levyltä, valitse Lisäapit-ikkunasta Asenna macOS uudelleen, klikkaa Jatka ja asenna macOS uudelleen noudattamalla näyttöön tulevia ohjeita.

Jos et näe Macintosh HD:tä Levytyökalussa

Sisäisen käynnistyslevyn tulisi olla ensimmäinen kohde Levytyökalun sivupalkissa. Sen nimi on Macintosh HD, ellet muuta nimeä. Jos sitä ei näy, valitse Omenavalikko  > Sammuta, irrota sitten kaikki tarpeettomat laitteet Macista ja yritä uudelleen.

Jos levy ei vieläkään tule näkyviin Levytyökaluun tai Levytyökalu ilmoittaa tyhjennysprosessin epäonnistuneen, Mac on ehkä huollettava. Jos tarvitset apua, ota yhteyttä Apple-tukeen.