macOS:n asentaminen erilliseen APFS-taltioon

APFS helpottaa macOS:n versioiden välillä siirtymistä, macOS:n beetaversio (esiversio) mukaan lukien.

Jos asennat macOS:n käynnistyslevyn lisätaltioon, voit vaihtaa kyseisen macOS:n ja toisessa taltiossa olevan macOS:n välillä, aivan kuin molemmat olisivat erillisillä levyillä. Koska tallennustila jaetaan APFS-taltioiden kesken, uudelle taltiolle ei tarvitse varata tilaa. Sen koko muuttuu automaattisesti sisällön mukaan.

Vaatimukset

Macissa on jo oltava käytössä macOS High Sierra tai uudempi APFS-muodossa alustetulla käynnistyslevyllä. Tarkista, mitä muotoa käynnistyslevyllä käytetään

Uudelle taltiolle ei tarvitse varata tallennustilaa, mutta macOS tarvitsee macOS:n versiosta riippuen jopa 20 Gt vapaata tilaa asennusta varten. Jos tila ei riitä, asentaja ilmoittaa siitä.

Tietoja tästä Macista -valikon Tallennus-ruutu.

Tietoja tästä Macista sisältää tallennustilan yleiskatsauksen: Valitse Omenavalikko () > Tietoja tästä Macista ja klikkaa sitten Tallennus.

Macin varmuuskopioiminen

Mac kannattaa ensin varmuuskopioida, etenkin jos olet asentamassa macOS:n beetaversion. Beetaohjelmistolla tarkoitetaan ohjelmistoa, jonka kehitystyö on edelleen käynnissä, joten jotkin ohjelmat ja palvelut eivät ehkä toimi odotetulla tavalla.

APFS-taltion lisääminen

1. Avaa Levytyökalu Ohjelmat-kansion Lisäohjelmat-kansiosta.
  2. Valitse sivupalkista nykyinen APFS-taltiosi.
  3. Valitse valikkoriviltä Muokkaa > Lisää APFS-taltio tai klikkaa Levytyökalun työkalupalkissa . Nämä valinnat ovat käytettävissä vain silloin, kun valittuna on APFS-taltio.
  4. Kirjoita uudelle APFS-taltiolle nimi ja klikkaa sitten Lisää:
    Levytyökalu: Lisätäänkö APFS-taltio säiliöön?
  5. Levytyökalun pitäisi nyt näyttää uusi taltio sivupalkissa. Uusi taltio näkyy myös Finderissa, aivan kuin se olisi erillinen levy. Voit nyt lopettaa Levytyökalun.

macOS:n asentaminen taltioon

Valitse asennustapa:

Kun asentaja avautuu ja sinulta kysytään, minne haluat asentaa käyttöjärjestelmän, klikkaa Näytä kaikki levyt ja valitse uusi taltio.

macOS:n asentajan näyttö, jolla on valittu toinen taltio

Vaihtaminen macOS:n versioiden välillä

Asennuksen päättymisen jälkeen voit vaihtaa nopeasti macOS:n versioiden välillä käyttämällä Käynnistyslevy-asetuksia tai Startup Manageria:

• Valitse Omenavalikko () > Käynnistyslevy, klikkaa lukkokuvake ja anna ylläpitäjän salasana. Valitse taltio, jota haluat käyttää, ja klikkaa sitten Käynnistä uudelleen.
  • Voit myös pitää optionäppäintä käynnistyksen aikana painettuna. Valitse pyydettäessä taltio, josta haluat suorittaa käynnistyksen.

macOS:n pitäminen ajan tasalla kummassakin taltiossa

Voit etsiä macOS:n kunkin version uusimmat päivitykset hakemalla ohjelmistopäivityksiä, suorittamalla käynnistyksen toisesta taltiosta ja hakemalla ohjelmistopäivityksiä uudelleen.

Lisätietoja

Jos Macissasi on käytössä macOS Sierra tai aiempi, tai jos käynnistyslevy on alustettu APFS-muodon sijaan Mac OS laajennettu -muodossa, voit luoda sen sijaan uuden osion. Osion koko ei automaattisesti muutu sisällön mukaan, joten osion kokoa on muutettava manuaalisesti. Lue, miten voit lisätä taltion Mac OS laajennettu -muodossa alustettuun laitteeseen.