Tallennustilan vapauttaminen Macissa

Säästä tilaa säilyttämällä sisältöäsi iCloudissa tai käyttämällä sisäänrakennettuja työkaluja suurten tai tarpeettomien tiedostojen etsimiseen ja poistamiseen.

macOS Sierran ja uudempien* optimoitu tallennus voi säästää tilaa tallentamalla sisältösi iCloudiin, josta se on käytettävissä tarpeen vaatiessa. Kun tallennustilaa tarvitaan, harvoin käyttämäsi tiedostot, kuvat, videot, sähköpostiliitteet ja muut tiedostot tallentuvat automaattisesti iCloudiin. Jokainen tiedosto pysyy siellä, mihin sen viimeksi tallensit, ja latautuu, kun avaat sen. Juuri käyttämäsi tiedostot pysyvät Macissa, samoin kuviesi optimoidut versiot.

* Jos et ole vielä päivittänyt macOS Sierraan tai uudempaan, lue muista tavoista vapauttaa tallennustilaa.

Macissa käytettävissä olevan tallennustilan selvittäminen

Valitse Omenavalikko  > Tietoja tästä Macista ja klikkaa sitten Tallennus. Tämä on yleiskatsaus Macissa käytettävissä olevasta tallennustilasta, kuten myös eri tiedostoluokkien käyttämästä tilasta:

Tietoja tästä Macista: Tallennus

Avaa alla oleva Tallennustilan hallinta -ikkuna klikkaamalla Hallitse-painiketta. (Hallitse-painike on käytettävissä vain macOS Sierrassa tai uudemmissa.)

Tallennustilan hallinta Macissa

Tallennustilan hallinta -ikkunassa on tallennustilan optimointiin liittyviä suosituksia. Jos osa suosituksista on jo käytössä, näkyviin tulee vähemmän suosituksia.

Tallennustilan hallinta -ikkuna

iCloudiin tallentaminen

Klikkaa Tallenna iCloudiin -painiketta ja valitse sitten näistä vaihtoehdoista:

• Työpöytä ja dokumentit. Kaikki tiedostot näistä kahdesta sijainnista tallentuvat iCloud Driveen. Kun tallennustilaa tarvitaan, vain viime aikoina avaamasi tiedostot säilyvät Macissa, joten voit helposti työskennellä offline-tilassa. Vain iCloudiin tallennettujen tiedostojen kohdalla näkyy latauskuvake , jota kaksoisklikkaamalla voit ladata alkuperäisen tiedoston. Lue lisätietoja tästä ominaisuudesta.
  • Kuvat. Tallenna kaikki alkuperäiset, täysiresoluutioiset kuvat ja videot iCloud-kuviin. Kun tallennustilaa tarvitaan, vain tilaa säästävät (optimoidut) versiot kuvistasi pysyvät Macissa. Voit ladata alkuperäisen kuvan tai videon helposti avaamalla sen.
  • Viestit. Tallenna kaikki viestit ja liitteet iCloudiin. Kun tallennustilaa tarvitaan, vain viimeksi avaamasi viestit ja liitteet pysyvät Macissa. Lue lisätietoja Viesteistä iCloudissa.

Tiedostojen tallentaminen iCloudiin vie iCloud-tallennustilaasi. Jos saavutat tai ylität iCloud-tallennustilarajoituksen, voit ostaa lisää iCloud-tallennustilaa tai vapauttaa lisää iCloud-tallennustilaa. iCloud-tallennustilaa on saatavilla 50 Gt:sta alkaen hintaan 0,99 $ (USD) kuukaudessa, ja voit ostaa lisää tallennustilaa suoraan Apple-laitteesta. Lue lisätietoja oman alueesi hinnoista.

Tallennuksen optimointi

Klikkaa Optimoi-painiketta ja valitse sitten näistä vaihtoehdoista.

• Poista automaattisesti katsotut elokuvat ja TV-ohjelmat. Kun tallennustilaa tarvitaan, iTunes Storesta ostamasi ja jo katsomasi elokuvat ja TV-ohjelmat poistetaan Macista. Lataa elokuva tai TV-ohjelma uudelleen klikkaamalla sen vieressä olevaa kuvaketta latauskuvake .
  • Lataa vain viimeaikaiset liitteet. Mail lataa automaattisesti vain viime aikoina vastaanottamasi liitteet. Voit ladata liitteitä milloin tahansa manuaalisesti avaamalla sähköpostiviestin tai liitteen tai tallentamalla liitteen Maciin.
  • Älä lataa liitteitä automaattisesti. Mail lataa liitteen vain, kun avaat sähköpostiviestin tai liitteen tai tallennat liitteen Maciin.

Tallennustilan optimointi elokuvia, TV-ohjelmia ja sähköpostiliitteitä varten ei edellytä iCloud-tallennustilaa.

Tyhjennä roskakori automaattisesti

Tyhjennä roskakori automaattisesti poistaa pysyvästi tiedostoja, jotka ovat olleet roskakorissa yli 30 päivää.

Vähennä tilankulutusta

Vähennä tilankulutusta auttaa sinua tunnistamaan suuret tiedostot ja tiedostot, joita et ehkä enää tarvitse. Klikkaa Tarkastele tiedostoja -painiketta ja valitse sitten jokin sivupalkin tiedostoluokista, kuten Ohjelmat, Dokumentit, Musiikin teko tai Roskakori.

Voit poistaa joihinkin luokkiin kuuluvat tiedostot suoraan tästä ikkunasta. Muissa luokissa näkyy kunkin ohjelman tiedostojen käyttämä kokonaistila. Voit sitten avata ohjelman ja päättää, poistatko siitä tiedostoja.

Lue, miten voit ladata apit, musiikin, elokuvat, TV-ohjelmat ja kirjat uudelleen.

Mistä kunkin ominaisuuden asetukset löytyvät

Kunkin Tallennustilan hallinta -ikkunassa olevan suosituksen painike vaikuttaa muissa apeissa yhteen tai useampaan asetukseen. Voit hallita näitä asetuksia myös suoraan kussakin apissa.

Tallenna iCloudiin

• Jos käytät macOS Catalinaa, valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset, klikkaa Apple ID:tä ja valitse sitten iCloud sivupalkista: Tallenna iCloudiin ottaa oikealla olevan Optimoi Macin tallennustila -asetuksen käyttöön. Klikkaa sitten iCloud Driven vieressä Valinnat: Tallenna iCloudiin ottaa Työpöytä ja Dokumentit-kansio -asetuksen käyttöön. Poista iCloud Drive kokonaan käytöstä poistamalla iCloud Driven valinta.
    Valitse macOS Mojavessa tai aiemmissa Omenavalikko > Järjestelmäasetukset, klikkaa iCloud ja klikkaa sitten iCloud Driven vieressä Valinnat. Tallenna iCloudiin ottaa Työpöytä ja Dokumentit-kansio- sekä Optimoi Macin tallennustila -asetukset käyttöön.
  • Valitse Kuvissa Kuvat > Asetukset ja klikkaa sitten iCloud. Tallenna iCloudiin valitsee iCloud-kuvat- ja Optimoi Macin tallennustila -asetukset.
  • Valitse Viesteissä Viestit > Asetukset ja klikkaa sitten iMessage. Tallenna iCloudiin valitsee Ota iCloud-viestit käyttöön -asetuksen.

Optimoi tallennustila

• Jos käytät macOS Catalinaa, avaa Apple TV -appi, valitse valikkoriviltä TV > Asetukset ja klikkaa sitten Tiedostot. Optimoi tallennustila valitsee Poista automaattisesti katsotut elokuvat ja TV-ohjelmat -asetuksen.
    Avaa macOS Mojavessa tai aiemmissa iTunes, valitse valikkoriviltä iTunes > Asetukset ja klikkaa sitten Lisävalinnat. Optimoi tallennustila valitsee Poista automaattisesti katsotut elokuvat ja TV-ohjelmat -asetuksen.
  • Valitse Mailissa valikkoriviltä Sähköposti > Asetukset ja klikkaa sitten Tilit. Oikealla olevassa Tilin tiedot -osassa Optimoi tallennustila määrittää Lataa liitteet -valikon valinnaksi joko Uusimmat tai Ei mitään.

Tyhjennä roskakori automaattisesti: Valitse Finderissa Finder > Asetukset ja klikkaa sitten Lisävalinnat. Tyhjennä roskakori automaattisesti valitsee Poista roskakorin kohteet 30 päivän kuluttua.

Muut tavat, joilla macOS säästää tilaa automaattisesti

macOS Sierrassa tai uudemmissa Mac suorittaa automaattisesti seuraavat toiminnot säästääkseen tilaa:

• havaitsee kahdentuneet lataukset Safarissa ja säilyttää vain uusimman version latauksesta
  • muistuttaa poistamaan käytetyt ohjelmistoasentajat
  • poistaa vanhat fontit, kielet ja käyttämättömät sanakirjat
  • tyhjentää välimuistit, lokit ja muut tarpeettomat tiedot, kun tallennustilaa tarvitaan.

Tallennustilan vapauttaminen manuaalisesti

Vaikka et käyttäisi Sierran tai uudemman Optimoitu tallennustila -toimintoa, voit kokeilla seuraavia toimia tallennustilan vapauttamiseksi:

• Musiikki, elokuvat ja muut mediasisällöt voivat viedä runsaasti tallennustilaa. Lue, miten voit poistaa musiikkia, elokuvia ja TV-ohjelmia laitteesta.
  • Poista muut tarpeettomat tiedostot siirtämällä ne roskakoriin ja tyhjentämällä roskakori. Ladatut-kansiosta löytyy usein tarpeettomia tiedostoja.
  • Siirrä tiedostot ulkoiseen tallennuslaitteeseen.
  • Pakkaa tiedostot.
  • Poista tarpeettomat sähköpostit: Valitse Mail-ohjelmassa Postilaatikko > Hävitä roskapostit. Jos Roskakori-postilaatikossa on tarpeettomia sähköposteja, valitse Postilaatikko > Hävitä poistetut kohteet.

Lisätietoja

• Kun kahdennat tiedoston APFS-alustetussa taltiossa, tiedosto ei vie ylimääräistä tallennustilaa taltiossa. Kahdennetun tiedoston poistaminen vapauttaa vain kahdentuneeseen tiedostoon mahdollisesti lisäämiesi tietojen viemän tilan. Jos et enää tarvitse tiedoston kopioita, voit vapauttaa koko tallennustilan poistamalla sekä kahdentuneen että alkuperäisen tiedoston.
  • Jos käytät ammattilaisohjelmaa ja Optimoi Macin tallennustila -toimintoa, lue lisätietoja siitä, miten voit varmistaa, että projektisi ovat aina Macissasi ja että ne pystyvät käyttämään tiedostojaan.