Tallennustilan vapauttaminen Macissa

macOS Sierra ja uudemmat voivat säästää tilaa tallentamalla sisältöä pilveen. Ja uusilla työkaluilla on helppo löytää ja poistaa suuria tai tarpeettomia tiedostoja.

macOS Sierran ja uudempien optimoitu tallennus voi säästää tilaa tallentamalla sisältösi pilveen, josta se on käytettävissä tarpeen vaatiessa. Kun tallennustilaa tarvitaan, harvoin käyttämäsi tiedostot, kuvat, videot, sähköpostiliitteet ja muut tiedostot tallentuvat automaattisesti pilveen. Jokainen tiedosto pysyy siellä, mihin sen viimeksi tallensit, ja latautuu, kun avaat sen. Juuri käyttämäsi tiedostot pysyvät Macissa, samoin kuviesi optimoidut versiot.

Jos et ole vielä päivittänyt Sierraan, lue muista tavoista vapauttaa tallennustilaa.

Aloita sitten valitsemalla Omenavalikosta () Tietoja tästä Macista, ja klikkaa sitten Tallennus. Näkyviin tulee yleiskatsaus vapaana olevasta tilasta ja eri tiedostoluokkien, kuten ohjelmien, dokumenttien ja kuvien, käyttämästä tilasta:

Katso tallennustilaasi koskevat optimointisuositukset klikkaamalla Hallitse-painiketta. Näkyviin tulee vähemmän vaihtoehtoja, jos osa niistä on jo käytössä.

iCloudiin tallentaminen

Klikkaa Tallenna iCloudiin -painiketta ja valitse sitten näistä vaihtoehdoista:

• Työpöydän ja Dokumentit-kansion tiedostot iCloud Driveen. Kaikki tiedostot näistä kahdesta sijainnista tallentuvat iCloud Driveen. Kun tallennustilaa tarvitaan, vain viime aikoina avaamasi tiedostot säilyvät Macissa, joten voit helposti työskennellä offline-tilassa. Vain pilveen tallennettujen tiedostojen kohdalla näkyy latauskuvake , jota kaksoisklikkaamalla voit ladata alkuperäisen tiedoston. Lue lisätietoja tästä ominaisuudesta.
  • Kuvat ja videot iCloud-kuvakirjastoon. Kaikki alkuperäiset, täysiresoluutioiset kuvat ja videot tallentuvat iCloud-kuvakirjastoon. Kun tallennustilaa tarvitaan, vain tilaa säästävät (optimoidut) versiot kuvistasi pysyvät Macissa. Voit ladata alkuperäisen kuvan tai videon helposti avaamalla sen.

Tiedostojen tallentaminen iCloudiin vie iCloud-tallennustilaasi. Jos tarvitset lisää iCloud-tallennustilaa, voit ostaa sitä lisää suoraan Apple-laitteesta 50 gigatavusta alkaen hintaan 0,99 dollaria (USD) kuukaudessa. Lue lisätietoja oman alueesi hinnoista.

Tallennuksen optimointi

Klikkaa Optimoi-painiketta ja valitse sitten näistä vaihtoehdoista.

• Poista automaattisesti katsotut iTunes-elokuvat ja -TV-ohjelmat. Kun tallennustilaa tarvitaan, jo katsomasi iTunes-elokuvat ja TV-ohjelmat poistetaan Macista. Lataa elokuva tai TV-ohjelma uudelleen klikkaamalla sen vieressä olevaa kuvaketta latauskuvake .
  • Lataa vain viimeaikaiset liitteet. Mail lataa automaattisesti vain viime aikoina vastaanottamasi liitteet. Voit ladata liitteitä milloin tahansa manuaalisesti avaamalla sähköpostiviestin tai liitteen tai tallentamalla liitteen Maciin.
  • Älä lataa mitään sähköpostiliitteitä automaattisesti. Mail lataa liitteen vain, kun avaat sähköpostiviestin tai liitteen tai tallennat liitteen Maciin.

Tallennustilan optimointi elokuvia, TV-ohjelmia ja sähköpostiliitteitä varten ei edellytä iCloud-tallennustilaa.

Tyhjennä roskakori automaattisesti

Tyhjennä roskakori automaattisesti poistaa pysyvästi tiedostoja, jotka ovat olleet roskakorissa yli 30 päivää.

Vähennä tilankulutusta

Vähennä tilankulutusta auttaa tunnistamaan suuret tiedostot ja tiedostot, joita et ehkä enää tarvitse. Klikkaa Tarkastele tiedostoja -painiketta ja valitse sitten jokin sivupalkin tiedostoluokista, kuten Ohjelmat, Dokumentit, GarageBand, iOS-tiedostot, iTunes tai Roskakori.

• Joistakin luokista voit poistaa tiedostoja suoraan. Siirrä osoitinta tiedostonimen päällä ja poista tiedosto heti pysyvästi klikkaamalla x-painike. Jos ostit tiedoston Mac App Storesta, iBooks Storesta tai iTunes Storesta, pystyt ehkä lataamaan sen uudelleen.
  • Muissa luokissa näkyy kunkin ohjelman tiedostojen käyttämä kokonaistila. Voit sitten avata ohjelman ja päättää, poistatko siitä tiedostoja.

Mistä kunkin ominaisuuden asetukset löytyvät

Tallenna iCloudiin:

• Valitse Omenavalikko () > Järjestelmäasetukset, klikkaa iCloud ja klikkaa siten iCloud Driven vieressä olevaa Valinnat-painiketta. Tallenna iCloudiin valitsee Työpöytä ja dokumentit- ja Optimoitu Macin tallennustila -asetukset. Poista iCloud Drive kokonaan käytöstä poistamalla iCloud Driven valinta.
  • Valitse Kuvat-ohjelmassa Kuvat > Asetukset ja klikkaa sitten iCloud. Tallenna iCloudiin valitsee iCloud-kuvakirjasto- ja Optimoi Macin tallennustila -asetukset.

Optimoi tallennustila:

• Valitse iTunesissa iTunes > Asetukset ja sitten Lisävalinnat. Optimoi tallennustila valitsee Poista automaattisesti katsotut elokuvat ja TV-ohjelmat -asetuksen.
  • Valitse Mailissa Sähköposti > Asetukset ja sitten Tilit. Sähköpostitilisi Tilin tiedot -osassa Optimoi tallennustila määrittää Lataa liitteet -ponnahdusvalikon valinnaksi joko Uusimmat tai Ei mitään.

Tyhjennä roskakori automaattisesti: Valitse Finderista Finder > Asetukset ja sitten Lisävalinnat. Tyhjennä roskakori automaattisesti valitsee Poista roskakorin kohteet 30 päivän kuluttua.

Muut tavat, joilla macOS säästää tilaa automaattisesti

macOS Sierra ja uudemmat suorittavat automaattisesti seuraavia toimintoja säästääkseen tilaa:

• havaitsee kahdentuneet lataukset Safarissa ja säilyttää vain uusimman version latauksesta
  • muistuttaa poistamaan käytetyt ohjelmistoasentajat
  • poistaa vanhat fontit, kielet ja käyttämättömät sanakirjat
  • tyhjentää välimuistit, lokit ja muut tarpeettomat tiedot, kun tallennustilaa tarvitaan.

Tallennustilan vapauttaminen manuaalisesti

Vaikka et käyttäisi Sierran tai uudemman Optimoitu tallennustila -toimintoa, voit kokeilla seuraavia toimia tallennustilan vapauttamiseksi:

• Poista tarpeettomat tiedostot siirtämällä ne roskakoriin ja tyhjentämällä roskakori. Ladatut-kansiosta löytyy usein tarpeettomia tiedostoja.
  • Siirrä tiedostot ulkoiseen asemaan.
  • Pakkaa tiedostoja.
  • Poista tarpeettomat sähköpostit: Valitse Mail-ohjelmassa Postilaatikko > Hävitä roskapostit. Jos Roskakori-postilaatikossa on tarpeettomia sähköposteja, valitse Postilaatikko > Hävitä poistetut kohteet.

Lisätietoja

• Kun kahdennat tiedoston APFS-alustetussa taltiossa, tiedosto ei vie ylimääräistä tallennustilaa taltiossa. Kahdennetun tiedoston poistaminen vapauttaa vain kahdentuneeseen tiedostoon mahdollisesti lisäämiesi tietojen viemän tilan. Jos et enää tarvitse tiedoston kopioita, voit vapauttaa koko tallennustilan poistamalla sekä kahdentuneen että alkuperäisen tiedoston.
  • Jos käytät ammattilaisohjelmaa ja Optimoi Macin tallennustila -toimintoa, lue lisätietoja siitä, miten voit varmistaa, että projektisi ovat aina Macissasi ja että ne pystyvät käyttämään tiedostojaan.