Muistiinpanojen lukitseminen iPhonessa, iPadissa, iPod touchissa ja Macissa

Voit suojata kaikkein henkilökohtaisinta tietoa sisältävät muistiinpanosi – kuten raha-asioitasi ja terveyttäsi koskevat tiedot tai verkkosivujen kirjautumistiedot – salasanalla, sormenjäljellä tai jopa kasvoillasi.

Muistiinpanot-ohjelman avulla voit lukita kaikki muistiinpanot, jotka haluat pitää suojassa muilta laitettasi mahdollisesti käyttäviltä tahoilta. Muistiinpanot käyttää yhtä salasanaa kaikille suojatuille muistiinpanoille kaikissa laitteissa. Ja jos käytössäsi on iPhone, iPad tai Mac*, jossa on Touch ID, voit avata lukitut muistiinpanot myös sormenjäljelläsi. iPhone X:llä voit käyttää Face ID:tä.

Et voi lukita muistiinpanoja, jos olet kirjautunut iCloudiin hallitulla Apple ID:llä.

Ennen kuin aloitat

Muistiinpanojen salasanan käyttöönotto

Muistiinpanojen lukitseminen edellyttää helposti muistettavan salasanan luomista. Muista määrittää itsellesi salasanavihje. Jos unohdat salasanasi, Apple ei voi auttaa sen nollaamisessa.

Jos käytät iCloud-muistiinpanoja useammalla kuin yhdellä Apple-laitteella, niiden lukitsemiseen ja avaamiseen käytetään samaa muistiinpanojen salasanaa.

iPhone, iPad tai iPod touch

Voit luoda salasanan laitteen Asetuksissa tai suoraan Muistiinpanot-apissa. Voit sitten ottaa Käytä Touch ID:tä- tai Käytä Face ID:tä -valinnan käyttöön, jotta voit avata lukitut muistiinpanosi sormenjäljelläsi tai kasvoillasi.

Salasanan luominen Asetuksissa

1. Valitse Asetukset > Muistiinpanot.
  2. Napauta Salasana.
  3. Kirjoita salasana ja määritä itsellesi salasanavihje.
  4. Napauta Valmis.

Salasanan luominen Muistiinpanot-apissa

1. Avaa muistiinpano, jonka haluat lukita.
  2. Napauta jakokuvake > Lukitse muistiinpano.
  3. Kirjoita salasana ja määritä itsellesi salasanavihje.
  4. Napauta Valmis.

Kun olet lukinnut muistiinpanon, se suojataan salasanalla automaattisesti kaikissa laitteissasi. Jos haluat käyttää lukituksen avaamiseen Touch ID:tä tai Face ID:tä, sinun on annettava salasana ja sitten laitettava Touch ID tai Face ID käytettävässä laitteessa päälle.

Mac

Voit luoda salasanan suoraan Macin Muistiinpanot-ohjelmassa. Valitse valikkoriviltä Muistiinpanot > Aseta salasana. Kirjoita salasana, määritä itsellesi salasanavihje ja napauta Valmis.

Muistiinpanojen salasanasuojauksen käyttäminen

Muistiinpanon voi helposti pitää turvassa salasanasuojauksella, sisälsi se sitten kuvan, luonnoksen, kartan, skannatun dokumentin tai luettelon tärkeistä tiedoista. Ja kun tarvitset suojattuja muistiinpanoja, näet suoraan Muistiinpanot-luettelosta, mitkä niistä ovat lukittuja. Katso vain, onko muistiinpanon vieressä . Ennen salasanan antamista tai Touch ID:n tai Face ID:n käyttöä voi nähdä vain otsikon ja viimeisen muokkauspäivämäärän.

Muistiinpanon lukitseminen

iPhone, iPad tai iPod touch:

1. Avaa muistiinpano, jonka haluat lukita.
  2. Napauta jakokuvake.
  3. Valitse Lukitse muistiinpano.

Kun olet lukinnut muistiinpanon, se pysyy avoinna ja näytön ylälaidassa näkyy lukitsemattomien muistiinpanojen kuvake. Voit piilottaa muistiinpanon sisällön napauttamalla .

Mac:

1. Avaa muistiinpano, jonka haluat lukita.
  2. Klikkaa .
  3. Valitse Lukitse muistiinpano.

Lukitun muistiinpanon avaaminen

iPhone, iPad tai iPod touch:

1. Napauta lukittua muistiinpanoa.
  2. Napauta Näytä muistiinpano.
  3. Anna salasanasi tai käytä Touch ID:tä tai Face ID:tä.

Mac ja iCloud.com:

1. Klikkaa lukittua muistiinpanoa.
  2. Anna salasanasi tai käytä Touch ID:tä.

Lukitut muistiinpanot pysyvät avoinna usean minuutin ajan, joten voit helposti esimerkiksi siirtyä toiseen muistiinpanoon sekä kopioida ja sijoittaa toisista apeista. Jos suljet Muistiinpanot-apin tai laite menee nukkumaan, muistiinpano lukitaan uudelleen.

Lukituksen poistaminen

iPhone, iPad tai iPod touch:

1. Napauta lukittua muistiinpanoa.
  2. Anna salasanasi tai käytä Touch ID:tä tai Face ID:tä.
  3. Napauta jakokuvake.
  4. Valitse Poista lukko.

Mac:

1. Klikkaa lukittua muistiinpanoa.
  2. Anna salasanasi tai käytä Touch ID:tä.
  3. Klikkaa .
  4. Valitse Poista lukko.

Kun poistat muistiinpanon lukituksen, se poistetaan kaikilta laitteilta, joilla olet kirjautunut samaa Apple ID:tä käyttäen.

Voit lukita vain laitteella ja iCloudissa olevia muistiinpanoja. Et voi lukita muistiinpanoja, jotka sisältävät PDF-tiedostoja, ääntä, videokuvaa tai Keynote-, Pages- tai Numbers-dokumentteja, tai muistiinpanoja, jotka käyttävät IMAP-synkronointia (kuten Yahoo!, Gmail ja Hotmail). Muiden kanssa jaettuja muistiinpanoja ei myöskään voi suojata salasanalla. Jos haluat lopettaa muistiinpanon jakamisen, avaa  ja napauta tai klikkaa sitten Lopeta jako.

Salasanan vaihtaminen

iPhone, iPad tai iPod touch:

1. Valitse Asetukset > Muistiinpanot > Salasana.
  2. Napauta Vaihda salasana.
  3. Anna vanha salasanasi, sitten uusi salasanasi ja salasanavihje.

Mac:

1. Avaa Muistiinpanot.
  2. Valitse valikkoriviltä Muistiinpanot > Asetukset > Vaihda salasana.
  3. Anna vanha salasanasi, sitten uusi salasanasi ja salasanavihje.
  4. Klikkaa Vaihda salasana.

Jos olet unohtanut muistiinpanojen salasanan

Muistiinpanon voi avata vain samalla salasanalla, jolla se on lukittu. Jos olet unohtanut salasanan, Apple ei voi auttaa saamaan lukittuja muistiinpanoja takaisin käyttöösi.

Voit nollata salasanan, mutta se ei palauta vanhoja muistiinpanoja käyttöösi. Sen avulla voit kuitenkin suojata uudella salasanalla kaikki seuraavaksi luomasi muistiinpanot. Tämä saattaa johtaa siihen, että sinulla on useita muistiinpanoja eri salasanoilla.

Jos käytössäsi on useita salasanoja, et voi tietää Muistiinpanot-luettelon perusteella, mitä salasanaa pitäisi missäkin käyttää. Kun avaat vanhalla salasanalla lukitun muistiinpanon, mutta annat nykyisen salasanan, saat varoitusviestin väärän salasanan antamisesta ja vanhaa salasanaa koskevan vihjeen. Jos sitten annat oikean vanhan salasanan, saat mahdollisuuden päivittää muistiinpanon salasanan nykyiseen.

Muistiinpanojen salasanan nollaaminen

Kun nollaat muistiinpanojen salasanan, se ei poista tai muuta jo lukittujen muistiinpanojen salasanaa. Jos sinulla on vanhaa salasanaa käyttävä muistiinpano, voit päivittää siihen uuden salasanan antamalla vanhan salasanan, poistamalla vanhan salasanan ja sitten ottamalla uuden salasanan käyttöön muistiinpanossa.

iPhone, iPad tai iPod touch:

1. Valitse Asetukset > Muistiinpanot > Salasana.
  2. Napauta Nollaa salasana.
  3. Kirjoita Apple ID:si salasana.
  4. Napauta Nollaa salasana uudelleen.
  5. Anna uusi salasana ja salasanavihje.

Mac:

1. Avaa Muistiinpanot.
  2. Valitse valikkoriviltä Muistiinpanot > Asetukset > Nollaa salasana > OK.
  3. Kirjoita Apple ID:si salasana.
  4. Valitse Nollaa salasana.
  5. Anna uusi salasana ja salasanavihje.

* Voit käyttää Touch ID:tä vain Macissa, jossa on Touch Bar.