Muistiinpanojen käyttäminen iPhonessa, iPadissa ja iPod touchissa

Muistiinpanot-apin avulla voit muun muassa tallentaa mieleesi juolahtavia asioita, luoda tarkistuslistoja ja luonnostella ideoita. Lisäksi iCloudin avulla voit pitää muistiinpanosi ajan tasalla kaikissa laitteissasi.

Muistiinpanot-kuvake

Aloittaminen

• Varmista, että iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa on uusin iOS- tai iPadOS-versio.

• Jos haluat käyttää Muistiinpanot-apin uusimpia ominaisuuksia, varmista, että olet ottanut Muistiinpanot käyttöön iCloudissa tai olet tallentanut muistiinpanot laitteeseen. Monet Muistiinpanot-ominaisuudet eivät toimi muiden sähköpostipalveluiden kanssa.

Uuden muistiinpanon luominen

1. Avaa Muistiinpanot.

2. Napauta Luo uusi -painikettaLuo uusi -painike ja luo sitten muistiinpano.

iPhone, jossa näkyy, miten voit luoda muistiinpanon Muistiinpanot-apissa.
  3. Napauta Done (Valmis).

Muistiinpanon ensimmäisestä rivistä tulee sen otsikko. Jos haluat muuttaa ensimmäisen rivin muotoilutyyliä, valitse Asetukset > Muistiinpanot > Uuden aloitustyyli ja valitse sitten haluamasi vaihtoehto.

Voit käyttää Muistiinpanot-appia nopeasti myös Ohjauskeskuksesta. Valitse Asetukset > Ohjauskeskus ja lisää Muistiinpanot. Avaa sitten Ohjauskeskus, napauta Muistiinpanot ja luo muistiinpano. Voit myös pyytää Siriä luomaan uuden muistiinpanon.

Tee Muistiinpanot-apilla entistä enemmän

Muistiinpanot-apissa voit kiinnittää tärkeimmät muistiinpanosi, piirtää, luoda tarkistuslistoja, skannata ja allekirjoittaa dokumentteja sekä lisätä liitteitä, kuten kuvia, videoita tai verkkolinkkejä.

Muistiinpanon kiinnittäminen

iPhone, jossa näkyy, miten voit kiinnittää muistiinpanon Muistiinpanot-apissa.

Kiinnitä suosikkimuistiinpanosi tai tärkeimmät muistiinpanosi, jotta ne on helpompi löytää. Voit kiinnittää muistiinpanon pyyhkäisemällä sen päältä oikealle ja vapauttamalla sen. Voit myös siirtyä muistiinpanoon, napauttaa Lisää-painikettaLisää-painike ja napauttaa sitten Kiinnitä-painikettaKiinnitä-painike. Poista muistiinpanon kiinnitys pyyhkäisemällä muistiinpanon päältä uudelleen oikealle.

Muistiinpanon muotoilu

Muistiinpanot-apin muotoiluvaihtoehdot iPhonessa

Muistiinpanot-apin otsikoiden muotoilukuvake. taulukon, otsikon tai luettelomerkityn luettelon lisäämistä varten. Voit myös koskettaa pitkään Muistiinpanot-apin otsikoiden muotoilukuvaketta. ja avata nopeasti luettelon muotoiluvaihtoehdoista.

Muistiinpanon muutosten kumoaminen

Jos haluat perua muistiinpanossa tekemäsi muutoksen, napauta näytön ylälaidassa olevaa Kumoa-painikettaKuvalle ei ole vaihtoehtoista tekstiä. Voit kumota kaikki tekemäsi muutokset, kun nykyinen muistiinpano on avattuna.

Liitteen lisääminen

iPhone, jossa näkyy, miten voit lisätä liitteen Muistiinpanot-apissa.

Jaa-painike Napauta Muistiinpanot-appia, valitse sitten muistiinpano, johon haluat lisätä liitteen, ja napauta Tallenna.

Kuvan tai videon lisääminen

iPhone, jossa näkyy, miten voit lisätä kuvan tai videon muistiinpanoon Muistiinpanot-apissa.

Jos haluat lisätä kuvan tai videon, napauta muistiinpanon sisältöä ja sitten Kamera-painiketta Kamera-painike. Napauta Ota kuva tai videoi, jos haluat luoda uuden kuvan tai videon. Voit myös valita lisättäväksi nykyisen kuvan tai videon. Napauta Käytä kuvaa tai Käytä videota, tai napauta Lisää, jos haluat lisätä nykyisen kuvan tai videon. Voit myös skannata dokumentteja ja lisätä niitä muistiinpanoihin.

Muistiinpanoon linkittäminen

iOS 17:ssä ja uudemmissa voit linkittää muistiinpanon sisällä muihin muistiinpanoihin seuraavasti:

1. Pidä muistiinpanon tyhjää kohtaa painettuna. Esiin tulee vaihtoehdot sisältävä valikko, kun lopetat painamisen.

2. Pyyhkäise tai napauta Eteenpäin-painikettaKuvalle ei ole vaihtoehtoista tekstiä, jotta Lisää linkki -vaihtoehto tulee näkyviin, ja napauta sitten Lisää linkki.

3. Kirjoita sen muistiinpanon nimi, johon haluat luoda linkin, ja valitse se luettelosta.

Valinnat linkin lisäämiseksi Muistiinpanot-apissa iPhonessa, jossa on iOS 17 tai uudempi.
  4. Ota Käytä muistiinpanon otsikkoa nimenä -toiminto käyttöön tai poista se käytöstä. Kirjoita tarvittaessa eri linkkiteksti.

5. Napauta Valmis.

Voit myös kirjoittaa muistiinpanon tekstiosaan ”>>”, kirjoittaa sen muistiinpanon nimen, johon haluat linkittää, ja valita sen luettelosta.

Kansioiden luominen

1. . .

2. Napauta Kansiot-luettelossa Uusi kansio -painiketta Uusi kansio -kuvake.

iPhone, jossa näkyy, miten voit luoda kansion Muistiinpanot-apissa.
  3. Valitse kansion lisäämispaikka. Luo alikansio vetämällä alikansioksi haluamasi kansio pääkansioon. Se siirtyy sisennettynä pääkansion alle.

4. Anna kansiolle nimi ja napauta sitten Tallenna.

Muistiinpanon siirtäminen toiseen kansioon

1. . .

2. Napauta Muistiinpanot-luettelossa Lisää-painikettaLisää-painike ja napauta sitten Valitse muistiinpanot.

3. Napauta siirrettäviä muistiinpanoja.

iPhone, jossa näkyy, miten voit siirtää muistiinpanon toiseen kansioon Muistiinpanot-apissa.
  4. Napauta Siirrä ja valitse kansio, johon haluat siirtää muistiinpanot.

Muistiinpanojen katseleminen gallerianäkymässä

Gallerianäkymä tarjoaa uuden tavan katsella muistiinpanoja. Sen ansiosta muistiinpanojen etsiminen on nyt entistä helpompaa. Avaa kansio tai muistiinpanojen luettelo, napauta Lisää-painikettaLisää-painike ja napauta sitten Näytä galleriana.

iPhone, jossa näkyy, miltä muistiinpanot näyttävät gallerianäkymässä.

Kansioissa olevien muistiinpanojen lajitteleminen:

1. Siirry kansioon, jonka muistiinpanoja haluat lajitella.

2. Napauta Lisää-painikettaLisää-painike ja napauta sitten Järjestys.

3. Valitse, miten haluat lajitella muistiinpanot.

Voit lajitella muistiinpanot automaattisesti valitsemalla Asetukset > Muistiinpanot ja napauttamalla Järjestys. Valitse sitten, miten haluat lajitella muistiinpanot.

Muistiinpanon tai liitteen hakeminen

Jos haluat etsiä tiettyä muistiinpanoa, napauta hakukenttää ja syötä etsimäsi tiedot. Voit etsiä koneella kirjoitettuja tai käsinkirjoitettuja muistiinpanoja. Haku tunnistaa muistiinpanojen kuvien sisällön. Jos esimerkiksi etsit sanaa ”polkupyörä”, haku näyttää kaikki kuvasi, joissa esiintyy polkupyörä. Haku voi myös löytää tietyn tekstin skannatuista dokumenteista tai kuvista, kuten reseptit tai laskut.

Jos haluat hakea jotakin tietystä muistiinpanosta, valitse muistiinpano, napauta Lisää-painikettaLisää-painike, napauta Etsi muistiinpanosta ja kirjoita, mitä haet.

Voit hakea myös liitteitä. Kun olet Muistiinpanot-luettelossa, napauta Lisää-painikettaLisää-painike ja napauta sitten Näytä liitteet. Jos haluat hakea liitteen sisältävän muistiinpanon, paina liitteen miniatyyriä pitkään ja napauta sitten Näytä muistiinpanossa.

Pikamuistiinpanon luominen lukitulta näytöltä

Apple Pencilillä ja yhteensopivalla iPadilla Jos haluat muuttaa näitä asetuksia, valitse Asetukset > Muistiinpanot, napauta Muistiinpanot lukitulta näytöltä ja valitse asetus.

Napauta lukittua näyttöä Apple Pencilillä ja luo muistiinpano. Kaikki aikaansaannoksesi tallentuvat automaattisesti Muistiinpanot-appiin.

Muistiinpanojen turvaaminen

Muistiinpanot-apin avulla voit lukita kaikki muistiinpanot, jotka haluat pitää suojassa muilta laitettasi mahdollisesti käyttäviltä tahoilta. Laitteesta riippuen voit käyttää muistiinpanojen lukitsemiseen ja lukituksen poistamiseen laitteen pääsykoodia tai Macin kirjautumissalasanaa sekä Face ID:tä tai Touch ID:tä.

Käytä muistiinpanojen salasanasuojausta

Muistiinpanon poistaminen

1. Pyyhkäise Muistiinpanot-luettelossa muistiinpanon päältä vasemmalle.

2. Napauta roskakoripainiketta Roskakoripainike.

Voit myös avata muistiinpanon napauttamalla Lisää-painikettaLisää-painike ja napauttamalla Poista.

Lue lisää puuttuvista muistiinpanoista

Poistetun muistiinpanon palauttaminen

1. Siirry Muistiinpanot-apissa Kansiot-luetteloon.

2. Napauta Äskettäin poistetut.

3. Napauta muistiinpanoa, jonka haluat säilyttää.

4. Napauta mitä tahansa muistiinpanon kohtaa ja napauta sitten Palauta.

Muistiinpanojen käyttöönotto iCloudissa

iCloudin avulla voit päivittää muistiinpanoja kaikissa laitteissasi. Jos haluat ottaa Muistiinpanot käyttöön iCloudissa, valitse Asetukset > [nimesi] > iCloud ja ota Muistiinpanot käyttöön. Näet muistiinpanot kaikissa Apple-laitteissasi, joihin olet kirjautunut samalla Apple ID:llä.

Lisätietoja Muistiinpanot-apista

iCloud-muistiinpanojen käyttäminen verkkoselaimesta

Voit käyttää Muistiinpanoja iCloud.comissa siirtymällä icloud.comiin ja kirjautumalla sisään Apple ID:llä (iCloudin kanssa käytettävä Apple ID). Klikkaa Muistiinpanot-appia.

Jos käytät toista iCloud-appia, voit vaihtaa Muistiinpanot-appiin klikkaamalla apin nimeä icloud.com-ikkunan yläreunasta.

Kun työskentelet Muistiinpanot-apissa iCloud.comissa, varmista, että käytät selainta, jota on suositeltu artikkelissa iCloudin järjestelmävaatimukset.

Jos näet iCloud.comissa vain Pagesin, Numbersin, Keynoten ja Asetukset, et ole määrittänyt iCloudin Muistiinpanot-tiliä. Jos haluat tallentaa muistiinpanot iCloudiin, jolloin voit synkronoida muistiinpanoja laitteidesi välillä ja käyttää muistiinpanojasi verkossa, siirry laitteesi iCloud-asetuksiin, valitse Tilit ja ota Muistiinpanot-apin synkronointi käyttöön.

Jos yrität käyttää Muistiinpanoja iCloud.comissa, mutta saat viestin, jonka mukaan tarvitaan iCloud-sähköpostiosoite, maksutonta @icloud.com-sähköpostitiliä ei ole määritetty iCloudissa. iCloud käyttää tätä sähköpostitiliä alkuperäisen Muistiinpanot-apin muistiinpanojen tallentamiseen iCloud.comiin ja laitteisiin. Jos sinulla ei ole @icloud.com-sähköpostiosoitetta, voit luoda sen ottamalla Muistiinpanot käyttöön Macin iCloud-asetuksissa tai iOS-laitteen Asetuksissa.