Retina-näytön käyttäminen

Lue lisää Mac-tietokoneeseen sisäänrakennetusta Retina-näytöstä.

Retina-näyttöjen pikselitiheys on niin suuri, että silmäsi eivät erota yksittäisiä pikseleitä normaalilta katseluetäisyydeltä. Tämä takaa sisällön uskomattoman yksityiskohtaisuuden ja parantaa katselukokemusta dramaattisesti.

Mac-tietokoneet, joissa on Retina-näyttö

Seuraavissa Mac-tietokoneissa on sisäänrakennettu Retina-näyttö:

• MacBook Pro (Retina, 13-tuumainen, loppuvuosi 2012 tai uudempi) -tietokoneiden näytöissä on 2560 x 1600 pikselin natiivitarkkuus (227 pikseliä tuumalla) sekä tuki miljoonille väreille.
  • MacBook Pro (Retina, vuoden 2012 puoliväli)- ja MacBook Pro (Retina, 15-tuumainen, alkuvuosi 2013 tai uudempi) -tietokoneiden näytöissä on 2880 x 1800 pikselin natiivitarkkuus (220 pikseliä tuumalla) sekä tuki miljoonille väreille.
  • iMac (Retina 5K, 27-tuumainen, 2014–2015) -tietokoneiden näytöissä on 5120 x 2880 pikselin natiivitarkkuus sekä tuki miljoonille väreille.
  • iMac (Retina 5K, 27-tuumainen, 2017) -tietokoneiden näytöissä on 5120 x 2880 pikselin natiivitarkkuus sekä tuki miljardille värille.
  • iMac (Retina 4K, 21,5-tuumainen, loppuvuosi 2015) -tietokoneiden näytöissä on 4096 x 2304 pikselin natiivitarkkuus sekä tuki miljoonille väreille.
  • iMac (Retina 4K, 21,5-tuumainen, 2017) -tietokoneiden näytöissä on 4096 x 2304 pikselin natiivitarkkuus sekä tuki miljardille värille.
  • MacBook (Retina, 12-tuumainen, alkuvuosi 2015 tai uudempi) -tietokoneiden näytöissä on 2304 x 1440 pikselin tarkkuus (226 pikseliä tuumalla) sekä tuki miljoonille väreille.

Retina-näytön tarkkuuden säätäminen

Jos haluat muuttaa näytön tarkkuutta, valitse Omenavalikosta () Järjestelmäasetukset.

Retina-näytössä on mahdollisuus käyttää skaalattua tarkkuutta. Sen ansiosta teksti ja kohteet näkyvät suurempina ja näkyvämpinä tai pienempinä, jolloin ikkunoille ja sovelluksille jää enemmän tilaa. Macissa näkyy mallista riippuen neljä tai viisi skaalattua tarkkuusvaihtoehtoa.

Tässä on esimerkki neljästä skaalatusta tarkkuusvaihtoehdosta:Retina-näytön asetukset

Tässä on esimerkki viidestä skaalatusta tarkkuusvaihtoehdosta:Retina-näytön asetukset

Retina-näyttö käyttää skaalattua tarkkuutta ulkoisten näyttöjen käyttämien erityisten tarkkuusasetuksien sijaan. Jos tarvitset tarkkuutta, jota sisäinen näyttö ei tue, liitä tietokoneeseen ulkoinen näyttö HDMI:n, Thunderboltin tai DisplayPortin välityksellä.

Thunderbolt ei ole yhteensopiva MacBookin kanssa (Retina, 12-tuumainen, alkuvuosi 2015 tai uudempi).

Applen ohjelmat, jotka tukevat Retina-näyttöä

Kaikki Applen ohjelmat, jotka ovat mukana OS X 10.7:ssä ja uudemmissa, tukevat Retina-näyttöä. Niitä ovat muun muassa Mail, Safari, Kalenteri, Yhteystiedot, Viestit, Kartat, iBooks, FaceTime, Photo Booth ja TeXturi.

Lisäksi myös Kuvat, iPhoto, iMovie, iTunes, Keynote, Pages, Numbers, Aperture, Final Cut Pro X ja Motion tukevat Retina-näyttöä.

Ohjelmien avaaminen pienitarkkuuksisessa tilassa

Jos huomaat ohjelman näyttävän Retina-näytöllä erilaiselta kuin odotit, yritä avata ohjelma pienitarkkuuksisessa tilassa:

1. Sulje ohjelma, jos se on auki.
  2. Valitse Finderin Siirry-valikosta Ohjelmat.
  3. Kun olet Ohjelmat-kansiossa, korosta ohjelman kuvake klikkaamalla sitä.
  4. Valitse Arkisto-valikosta Näytä tietoja.
  5. Merkitse kohta Avaa pienitarkkuuksisena
    Avaa pienitarkkuuksisena
  6. Sulje ikkuna ja avaa ohjelma uudelleen.

Voit myös tiedustella ohjelman valmistajalta, onko ohjelmalle Retina-päivitystä.

Jos ohjelman pienitarkkuuksinen tila on jo käytössä

Joissakin ohjelmissa, jotka toimivat parhaiten tai ainoastaan pienitarkkuuksisessa tilassa, vaihtoehto on jo valittuna.

Voit kokeilla muuttaa tätä asetusta poistamalla valinnan ohjelman Näytä tietoja -ikkunasta, mutta tämä ei ehkä ole mahdollista. Tiedustele tässä tapauksessa ohjelman valmistajalta, onko ohjelmalle Retina-päivitystä.

Ulkoisen näytön käyttäminen Retina-näytöllä varustetun Macin kanssa

Jos MacBookissa, MacBook Prossa tai iMacissa on Retina-näyttö, se optimoi sisäisen Retina-näytön ja tietokoneeseen liitetyn ulkoisen näytön tarkkuuden automaattisesti. Näytön tarkkuutta voi muuttaa valitsemalla Omenavalikosta Järjestelmäasetukset ja valitsemalla Näytöt.

Jos Näytön peilaus on käytössä (Näytöt-järjestelmäasetusten Järjestys-välilehdeltä), sekä sisäisen että ulkoisen näytön Näyttö-välilehdellä on Optimoi:-ponnahdusvalikko. Näin voit optimoida sisäisen ja ulkoisen näytön tarkkuuden sekä jopa skaalata kummankin sisällön.

Jos Näytön peilaus ei ole käytössä, käytät laajennettua työpöytätilaa. Tässä tilassa näyttöjen tarkkuudet voidaan asettaa erikseen. Tarkista se Järjestelmäasetusten Näytöt-ikkuna, jonka ylälaidassa on säädettävän näytön kuvaus (jokaisella näytöllä on oma asetusikkuna). Säädä tarpeen mukaan.
Thunderbolt-näytön asetukset

Hanki lisää tarkkuuksia ulkoiselle näytölle

Näet lisää tarkkuusvaihtoehtoja ulkoiselle näytöllesi pitämällä valintanäppäintä painettuna ja klikkaamalla Skaalattu-painiketta.

Jos käytät OS X 10.7:ää tai OS X 10.8:aa, tämä vaihtoehto on käytettävissä vain laajennetussa työpöytätilassa.

Etsi näyttöjä -painikkeen löytäminen

Jos ulkoista näyttöä ei automaattisesti etsitä, Etsi näyttöjä -painike löytyy Järjestelmäasetusten Näytöt-osiosta. Etsi näyttöjä -painike näkyy paneelin oikeassa alakulmassa, kun pidät Optio-näppäintä painettuna. Klikkaa sitä, jos haluat manuaalisesti etsiä toisen näytön.

Windows- ja Boot Camp -tuki Retina-näytölle

Jos haluat käyttää Retina-näyttöä Windows 7:n, 8:n ja 10:n kanssa, lataa ja asenna Windows-tukiohjelma Boot Camp -apurin avulla. Lue lisää Boot Camp -tuesta.

Boot Camp tukee enintään 3840 x 2160 pikselin tarkkuutta.

Retina-näytön pikselitiheyden säätäminen Windowsissa

Kun tietokoneeseen on asennettu Applen Windows-tukiohjelmisto, Windows käynnistyy suurimmalla tuetulla dpi-asetuksella (144 dpi tai 150 prosentin suurennus). Tämän tuloksena kohteet näkyvät näytöllä pienempinä, ja tilaa on enemmän. Voit säätää tätä asetusta Windows-näytön ohjauspaneelissa.

FaceTime ei ole saatavilla kaikissa maissa tai alueilla.

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.