Applen kannettavat: Tietokoneen suorituskyvyn parantaminen akun kalibroinnin avulla

Tietokoneen suorituskykyä voi parantaa kalibroimalla iBook-, PowerBook-, MacBook- tai MacBook Pro -tietokoneen litiumioniakun.

Akussa on sisäinen mikroprosessori, joka arvioi akun varaustason akkua ladattaessa ja sen varausta purettaessa. Akku on välillä kalibroitava uudelleen, jotta jäljellä olevan käyttöajan ja prosenttimäärän näyttö pysyy tarkkana, ja jotta akku toimisi mahdollisimman tehokkaasti. Toimenpide on suoritettava tietokoneen ensimmäisen käyttökerran yhteydessä ja sen jälkeen muutaman kuukauden välein. Jos jätät tavallisesti Applen kannettavan tietokoneen kytkettynä virtalähteeseen ja käytät tietokonetta harvoin akun varassa, toimenpide kannattaa suorittaa kerran kuukaudessa. Verkkosivustossa www.apple.com/fi/batteries on lisää hyödyllistä akkuihin liittyvää tietoa ja iCal-kalenteri, jota voi käyttää muistuttamaan akun kalibroinnin tarpeesta.

Huomautus: jos et ole varma kannettavan tietokoneesi mallista, näiden linkkien avulla voit tunnistaa iBookin, PowerBookin, MacBookin, MacBook Airin ja MacBook Pron.

Kannettavat tietokoneet, joissa on sisäänrakennettu akku

Nykyiset Applen kannettavien tietokoneiden akut on valmiiksi kalibroitu, eikä niille tarvitse suorittaa tämän artikkelin kalibrointitoimenpiteitä. Näissä tietokoneissa käytetään akkuja, jotka vain Applen valtuuttama huoltoliike saa vaihtaa.

MacBook

• MacBook (13-tuumainen, loppuvuosi 2009 tai uudempi)

MacBook Air

• MacBook Air (kaikki mallit)

MacBook Pro

• MacBook Pro Retina-näytöllä (kaikki mallit)
  • MacBook Pro (13-tuumainen, vuoden 2009 puoliväli tai uudempi)
  • MacBook Pro (15-tuumainen, vuoden 2009 puoliväli tai uudempi)
  • MacBook Pro (17-tuumainen, alkuvuosi 2009 tai uudempi)

Kannettavat tietokoneet, joissa on irrotettava akku

iBook- ja PowerBook G4 -tietokoneet PowerBook G4 (15-tuumainen, kaksikerroksinen SD) -tietokonetta lukuun ottamatta

1. Liitä virtalähde pistorasiaan ja lataa tietokoneen akku täyteen, kunnes akun varaustason merkkivalot sammuvat ja virtalähteen liittimen merkkivalo muuttuu oranssista vihreäksi. Tämä kertoo, että akku on latautunut täyteen.
  2. Irrota verkkolaite pistorasiasta ja käytä iBook- tai PowerBook-tietokonetta. Kun akun varaustaso laskee, näyttöön tulee akun alhaisesta varaustasosta varoittava valintaikkuna. Jatka tietokoneen käyttöä, kunnes se siirtyy lepotilaan. Tällöin akun varaustaso on laskenut tarpeeksi kalibrointia varten.
  3. Kytke virtalähde pistorasiaan ja pidä se kytkettynä, kunnes akku on latautunut uudelleen täyteen.

Akku on ladattava täyteen ja sen varaus on purettava vain kerran kalibrointia varten. Sen jälkeen voit kytkeä virtalähteen pistorasiaan ja irrottaa sen pistorasiasta milloin tahansa akun varaustasoon katsomatta.

Vinkki: Kun akku on "tyhjä", tietokone siirtyy lepotilaan. Itse asiassa akku ei tyhjene kokonaan, vaan siihen jää tietty varaus, jonka avulla tietokone voi pysyä lepotilassa jonkin aikaa. Kun akun varaus on käytetty kokonaan loppuun, tietokoneen virta katkeaa. Tällöin avoinna olevat tiedostot mahdollisesti menetetään. Siksi on tärkeää löytää pistorasia ja kytkeä virtalähde siihen, ennen kuin tietokoneen virta katkeaa.

PowerBook G4 (15-tuumainen, kaksikerroksinen SD), MacBook (kaikki mallit) ja MacBook Pro (kaikki mallit)

PowerBook G4 (15-tuumainen, kaksikerroksinen SD) -tietokoneen sekä MacBook- ja MacBook Pro -mallien akkujen kalibrointiohjeet on päivitetty, sillä niiden mukana toimitetaan uudenlainen akku. Kalibroi näissä malleissa akku seuraavasti:

1. Liitä virtalähde pistorasiaan ja lataa PowerBookin akku täyteen, kunnes virtalähteen liittimen valorengas tai merkkivalo muuttuu vihreäksi ja valikkorivillä oleva mittari ilmaisee, että akku on latautunut täyteen.
  2. Anna akun levätä täysin latautuneessa tilassa ainakin kaksi tuntia. Voit käyttää tietokonetta tänä aikana, kunhan virtalähde on kytkettynä pistorasiaan.
  3. Irrota virtalähde pistorasiasta, kun tietokone on edelleen käynnissä, ja ala käyttää tietokonetta akkuvirralla. Voit käyttää tietokonetta tänä aikana. Kun akun varaustaso laskee, näyttöön tulee akun alhaisesta varaustasosta varoittava valintaikkuna.
  4. Tallenna työt tässä vaiheessa.  Jatka tietokoneen käyttämistä. Kun akun varaustaso laskee erittäin alhaiseksi, tietokone menee automaattisesti nukkumaan.
  5. Sammuta tietokone tai anna sen nukkua vähintään viiden tunnin ajan.
  6. Kytke virtalähde pistorasiaan ja pidä se kytkettynä, kunnes akku on latautunut uudelleen täyteen.

Vinkki: Kun akku on "tyhjä", tietokone siirtyy lepotilaan. Itse asiassa akku ei tyhjene kokonaan, vaan siihen jää tietty varaus, jonka avulla tietokone voi pysyä lepotilassa jonkin aikaa. Kun akun varaus on käytetty kokonaan loppuun, tietokoneen virta katkeaa. Tällöin tietokoneen muistin sisältö tallennetaan kovalevylle turvallisen nukkumistoiminnon avulla, joka esiteltiin PowerBook G4:ssä (15-tuumainen, kaksikerroksinen SD). Kun sähkönsaanti palautuu, tietokone palaa nukkumista edeltävään tilaan kovalevyllä olevan turvallisen nukkumisen levytiedoston avulla.