macOS:n palautustoiminto Intel-pohjaisissa Mac-tietokoneissa

macOS:n palautustoiminto sisältää työkalut, joiden avulla voit palauttaa tietokoneen Time Machine -varmuuskopiosta, asentaa macOS:n uudelleen, hakea ohjeita verkosta, korjata tai tyhjentää kovalevyn ja suorittaa muita toimintoja.

Tämä artikkeli koskee vain Mac-tietokoneita, joissa on Intel-prosessori.

macOS:n palautustoiminto kuuluu Macin sisäiseen palautusjärjestelmään. Voit suorittaa käynnistyksen macOS:n palautustoiminnolla ja sen lisäohjelmien avulla palauttaa tietokoneen tiettyjen ohjelmisto-ongelmien ilmetessä tai suorittaa Macilla muita toimintoja.

Käynnistäminen macOS:n palautustoiminnolla

Käynnistä Mac ja paina välittömästi komento (⌘)- ja R-näppäimiä. Vapauta näppäimet, kun näet Apple-logon, pyörivän maapallon tai jonkin muun käynnistysnäytön. Tarvitsetko apua?

Sinua voidaan pyytää antamaan salasana, kuten laiteohjelmiston salasana tai tämän Macin ylläpitäjänä toimivan käyttäjän salasana. Jatka antamalla pyydetty salasana:

macOS Big Surin palautustoiminnon salasanakehotteen ponnahdusikkuna

Käynnistys on suoritettu, kun näet Lisäapit-ikkunan:

macOS Big Surin palautustoiminnon Lisäapit-ikkuna

Palauta Time Machinesta: Palauta tiedostot Time Machine -varmuuskopiosta.

Asenna macOS uudelleen: Lataa ja asenna Macin käyttöjärjestelmä uudelleen.

Safari (tai Ohjeita verkosta): Selaa verkkoa Safarilla ja hae ohjeita Maciin. Sisältää linkit Applen tukisivustoon. Selainliitännäiset ja -laajennukset on poistettu käytöstä.

Levytyökalu: Levytyökalun avulla voit korjata levyn tai tyhjentää levyn tai muun tallennuslaitteen.

Muita työkaluja on saatavilla valikkorivin Lisäapit-valikosta, mukaan lukien Käynnistyksen suojaustyökalu (tai Laiteohjelmiston salasanatyökalu) ja Pääte.

Voit lopettaa macOS:n palautustoiminnon valitsemalla Omenavalikosta  Käynnistä uudelleen tai Sammuta. Jos haluat valita toisen käynnistyslevyn ennen lopetusta, valitse Omenavalikosta Käynnistyslevy.

Jos käynnistäminen macOS:n palautustoiminnolla ei onnistu

Jos Mac ei pysty käynnistymään sisäisen macOS:n palautustoiminnon avulla, se saattaa yrittää käynnistyä internetin kautta suoritettavan macOS:n palautustoiminnon avulla. Näet tällöin käynnistyksen aikana Applen logon sijaan pyörivän maapallon:

Pyörivän maapallon näyttö

Jos haluat suorittaa käynnistyksen manuaalisesti internetin palautustoiminnolla, pidä jompaakumpaa näistä näppäinyhdistelmistä käynnistyksen aikana painettuna:

Jos käynnistys internetin palautustoiminnolla epäonnistuu, näet maapallon, jossa on hälytyssymboli (huutomerkki):

Pyörivä maapallo, jossa on huutomerkki

Jos näet maapallon ja hälytyssymbolin, kokeile näitä ratkaisuja:

• Varmista, että Mac pystyy muodostamaan internet-yhteyden. Jos sinua ei kehoteta valitsemaan Wi-Fi-verkkoa käynnistyksen aikana, valitse verkko Wi-Fi-valikosta , jos se on käytettävissä.
  • Paina komento- ja R-painikkeita käynnistyksen aikana ja yritä käyttää sisäistä palautusjärjestelmää internet-palautuksen sijaan.
  • Muodosta internet-yhteys Ethernetin sijaan Wi-Fin kautta tai toisin päin.
  • Muodosta internet-yhteys toisesta Wi-Fi- tai Ethernet-verkosta. Verkkoasetukset eivät ehkä salli macOS:n palautustoiminnon tarvitseman internet-yhteyden käyttöä.
  • Yritä myöhemmin uudelleen, sillä kyseessä saattaa olla tilapäinen ongelma.
  • Suorita käynnistys toiselta levyltä tai toisesta taltiosta, jos sellainen on käytettävissä, tai käytä käynnistettävää asentajaa macOS:n uudelleenasennukseen.

Jos tarvitset edelleen apua, ota yhteyttä Apple-tukeen.