Macin perusteet: Windowsin käyttäminen Macissa Boot Campin avulla

Microsoft Windowsia voi käyttää Macissa Boot Campin avulla. Tässä artikkelissa kerrotaan, miten Windowsia käytetään Boot Campin avulla ja mitä asentamiseen vaaditaan.

Tarvitsetko jotakin Windows-ohjelmaa silloin tällöin? Onnistuu. Voit asentaa Windowsin kaikkiin uusiin Maceihin ja käyttää sitä alkuperäisellä nopeudella sisäänrakennetun Boot Camp -apuohjelman avulla. Käyttöönotto on helppoa, eivätkä Mac-tiedostosi ole vaarassa. Kun asennus on valmis, voit käynnistää tietokoneen joko OS X:ään tai Windowsiin.

Käytä Windowsia alkuperäisellä nopeudella

Windows-käyttöjärjestelmää voi käyttää Macissa alkuperäisellä nopeudella ilman ohjelmistoemuloinnin tai virtuaalikoneiden aiheuttamaa suorituskyvyn heikentymistä. Windows-ohjelmat voivat käyttää useita suorittimia ja ytimiä, kiihdytettyä 3D-grafiikkaa, nopeita portteja ja verkkoyhteyksiä (esimerkiksi USB, FireWire, Wi-Fi, AirPort ja Gigabit Ethernet) sekä ääni- ja Bluetooth-ohjaimia. Jos käytössä on Mac OS X 10.5 tai Mac OS X 10.6, Boot Camp -tukiohjelmisto on Mac OS X:n asennus-DVD-levyllä. OS X Lion 10.7:ssä tai uudemmassa Windows-ohjaimet latautuvat automaattisesti Boot Camp -apurin avulla.

Windowsin voi asentaa käyttämällä Windows 7:n, Windows 8:n tai Windows 8.1:n DVD-levyä tai ladattua versiota (ISO-tiedosto).

Tärkeää: Pidä Windowsin DVD-levy asemassa ja Windows-ohjaimet sisältävä USB-muistitikku liitettynä USB-porttiin, kun Windows asentuu. Ne voi poistaa, kun Windowsin asennus ja päivitykset on suoritettu.

Tietokoneen laitteistosta ja OS X -versiosta riippuen Boot Camp tukee Microsoft Windows XP:tä (Service Pack 2), Windows Vistaa, Windows 7:ää ja Windows 8:aa. Lisätietoja on artikkelissa Boot Camp: Microsoft Windows -järjestelmävaatimukset.

Boot Camp -apuri luo Maciin oman osion Windowsille poistamatta olemassa olevaa OS X -taltiota. Tärkeää: Älä osioi kovalevyä Windows-asennusta varten Levytyökalun avulla. Käytä aina Boot Camp -apuria.

Asennuksen jälkeen voit valita Windowsin tai OS X:n pitämällä optio (alt) -näppäintä painettuna käynnistyksen aikana. Voit myös valita oletuskäyttöjärjestelmän, jota tietokone käyttää aina, kun se käynnistetään. Oletuskäyttöjärjestelmä valitaan Windowsissa käynnistyslevyn ohjauspaneelista (asennetaan Boot Camp -tukiohjelmiston mukana) ja OS X:ssä käynnistyslevyn asetuspaneelista.

Vaatimukset

Boot Campin järjestelmävaatimukset ovat seuraavat:

1. Intel-pohjainen Mac, jossa on sisäänrakennettu näppäimistö, ulkoinen USB-näppäimistö tai Applen toimittama langaton näppäimistö sekä sisäänrakennettu ohjauslevy, USB-hiiri, USB-ohjauslevy tai Applen toimittama langaton hiiri tai ohjauslevy.
  2. Mac OS X 10.5 tai uudempi.
  3. Uusimmat laiteohjelmistopäivitykset, jotka ovat saatavilla Macillesi.
  4. Boot Camp -apuri, joka on kansiossa /Ohjelmat/Lisäohjelmat/. Voit myös avata Launchpadin ja kirjoittaa hakukenttään Boot Camp -apuri.
  5. Täysasennukseen soveltuva Windowsin DVD-levy tai ladattu ISO-tiedosto. Boot Camp ei sisällä Windows-käyttöjärjestelmää.
  6. Muista vaatimuksista on kerrottu artikkelissa Boot Camp: Microsoft Windowsin järjestelmävaatimukset.

Ennen Boot Campin asentamista

Toimi seuraavasti ennen asennusta:

1. Varmuuskopioi aina kaikki tärkeät tiedot ennen minkään ohjelmiston asentamista.
  2. Tutustu Boot Campin asennus- ja käyttöönotto-oppaaseen ja tulosta se tarvittaessa. Voit avata sen myös Boot Camp -apurin Ohje-valikosta.
  3. Päivitä Intel-pohjaiseen Maciisi uusin OS X -versio.
  4. Lataa ja asenna uusimmat laiteohjelmistopäivitykset, jotka ovat saatavilla Macillesi. Asenna laiteohjelmisto näyttöön tulevien ohjeiden mukaan.

Lisätietoja

Tarkat asennusohjeet ovat Boot Campin asennus- ja käyttöönotto-oppaassa. Lisätietoja saat valitsemalla Boot Camp -apurin Ohje-valikosta Boot Camp -ohje.

Tutustu myös seuraaviin artikkeleihin:

Tärkeää: Apple ei tarjoa teknistä puhelintukea Microsoft Windowsin asennusta, käyttöä tai palauttamista varten. Tukea annetaan Boot Campin käyttöönottoapurin käyttöön sekä Boot Camp -ohjelmiston asentamiseen ja palauttamiseen, kun tietokone on käynnistetty Windowsiin. Tukiartikkeleita ja keskusteluja on myös Applen tukisivustolla.

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.