Usean macOS-version käyttäminen Macissa

Jos asennat yhteensopivan macOS:n sisäiseen tai ulkoiseen lisätallennustaltioon, Mac voidaan käynnistää kummasta taltiosta tahansa.

Ennen kuin aloitat

Tämä kaksoiskäynnistys on kätevä tapa kokeilla uudempaa macOS-versiota ja säilyttää samalla toistaiseksi nykyinen macOS-versio sellaisia vanhempia ohjelmistoja varten, jotka tarvitsevat sitä vielä.

Tämä tapa jatkaa aiemman macOS-version käyttämistä päivityksen jälkeen ei sovellu pitkäaikaiseen käyttöön. Uudemmat macOS-versiot saattavat sisältää muutoksia, joiden on tarkoitus pitää Mac suojattuna, ja kyseisten muutosten vuoksi tietokoneesi ei pysty ehkä jatkamaan merkittävästi vanhemman version käyttämistä.

Uuden APFS-taltion valmisteleminen uutta macOS:ää varten

Jos vapaata tallennustilaa on riittävästi, voit asentaa uuden macOS:n sisäiselle käynnistyslevylle poistamatta aiemmin asennettua macOS:ää. Voit asentaa macOS:n myös ulkoiseen tallennuslaitteeseen.

Jos haluat asentaa uuden macOS:n sisäiselle käynnistyslevylle, luo sitä varten uusi APFS-taltio.

1. Varmista, että Macissa on macOS High Sierra tai uudempi. Aiemmat macOS-versiot eivät ole yhteensopivia APFS:n kanssa.

2. Avaa Levytyökalu Ohjelmat-kansion Lisäohjelmat-kansiosta.

3. Valitse sivupalkista nykyinen APFS-taltiosi, kuten Macintosh HD.

4. Valitse valikkoriviltä Muokkaa > Lisää APFS-taltio tai klikkaa Levytyökalun työkalupalkissa olevaa Lisää taltio -painiketta (+). Nämä vaihtoehdot ovat käytettävissä vain, kun valittuna on APFS-muotoon alustettu taltio.

5. Anna uudelle taltiolle nimi ja klikkaa sitten Lisää.

6. Kun olet valmis, sulje Levytyökalu.

Kuvalle ei ole vaihtoehtoista tekstiä

Ulkoinen tallennuslaite

Lue, miten macOS asennetaan ulkoiseen tallennuslaitteeseen ja päivitetään sillä

Yhteensopivan macOS:n asentaminen uuteen taltioon

1. Lataa koko macOS-asentaja App Storesta.

2. Kun asentaja avautuu ja sinulta kysytään, minne haluat asentaa käyttöjärjestelmän, klikkaa Näytä kaikki levyt ja valitse uusi taltio, ennen kuin jatkat asennusta.

Kuvalle ei ole vaihtoehtoista tekstiä

Asennettujen macOS-versioiden välillä vaihtaminen

1. Vaihda Macin käynnistyslevyä ohjeiden mukaisesti.

2. Käynnistä Mac uudelleen, jos haluat käynnistää sen toisesta taltiosta.

3. Toista vaiheet tarvittaessa, jos haluat vaihtaa käynnistyslevynä käytettävää taltiota.

Kun käynnistät tietokoneen uudesta taltiosta, käyttöönottoapuri auttaa sinua luomaan uuden käyttäjätilin. Määrityksen jälkeen voit jakaa tiedostoja kunkin taltion käyttäjätilien välillä. Lisätietoja on tukiaiheessa Tiedostojen jakaminen muiden Macin käyttäjien kanssa.

Eri taltioiden macOS-asennusten pitäminen ajan tasalla

Voit asentaa macOS:n kunkin version uusimmat päivitykset hakemalla ohjelmistopäivitykset, käynnistämällä Macin toisesta taltiosta ja hakemalla ohjelmistopäivitykset uudelleen.

Taltion poistaminen

Jos haluat poistaa taltion, mukaan lukien macOS-asennuksen ja kaikki muut taltioon tallennetut tiedot:

1. Valinnainen vaihe: Tee varmuuskopio taltiosta, jonka aiot poistaa. Kun olet poistanut taltion, voit palauttaa kyseisen taltion tiedostot varmuuskopiosta.

2. Käynnistä Mac taltiosta, jota et aio poistaa.

3. Avaa Levytyökalu.

4. Valitse Levytyökalun sivupalkista taltio, jonka haluat poistaa.

5. Valitse valikkoriviltä Muokkaa > Poista APFS-taltio tai klikkaa Levytyökalun työkalupalkissa olevaa Poista taltio -painiketta (–).

6. Klikkaa Poista. Jos taltio on osa taltioryhmää, poista myös taltioryhmä pyydettäessä.