Macin käynnistysnäppäinyhdistelmät

Lue lisää Macin ominaisuuksista ja työkaluista, joita voit käyttää pitämällä vähintään yhtä näppäintä painettuna käynnistyksen aikana.

Mac, jossa on Applen siru

Selvitä, onko Macissasi Applen siru

1. Käynnistä Mac ja jatka virtapainikkeen painamista Macin käynnistymisen aikana.

2. Vapauta virtapainike, kun käynnistyslevyt ja asetuskuvakkeen (hammasratas) sisältävä käynnistysvalintanäyttö tulee näkyviin.

3. Tämän näytön kautta voit käynnistää tietokoneen eri levyltä, käynnistää tietokoneen vikasietotilassa, käyttää macOS:n palautustoimintoa ja käyttää muita toimintoja. Lue lisää eri vaihtoehdoista.

Intel-pohjainen Mac

Jos Macissasi ei ole Applen sirua, sinulla on Intel-pohjainen Mac.

Ohjeita näppäinyhdistelmien käyttöön

• Paina näppäinyhdistelmän kaikkia näppäimiä yhtä aikaa, ei yhtä kerrallaan.

• Jos jokin näppäinyhdistelmä ei toimi, kun käynnistät Macin uudelleen, kokeile ensin sammuttaa Mac. Jos sammuttaminen ei onnistu, paina virtapainiketta ja pidä painiketta painettuna noin 10 sekuntia, kunnes Mac sammuu. Käynnistä Mac painamalla virtapainiketta uudelleen ja pidä näppäinyhdistelmän näppäimet painettuina.

• Odota muutama sekunti ennen kuin painat näppäimiä, jotta Mac ehtii tunnistaa näppäimistön käynnistyessään. Joissakin näppäimistöissä on valo, joka vilkkuu käynnistyksen yhteydessä lyhyen ajan merkiksi siitä, että näppäimistö on tunnistettu ja valmis käyttöön.

• Jos käytät langatonta näppäimistöä, liitä se Maciin, jos mahdollista. Voit käyttää myös sisäänrakennettua tai langallista näppäimistöä. Jos käytät Windows-tietokoneelle tarkoitettua näppäimistöä, kuten Windowsin logolla varustettua, kokeile mieluummin Macille tarkoitettua näppäimistöä.

• Tietyt näppäinyhdistelmät eivät toimi, jos Maciin on määritetty laiteohjelmiston salasana. Poista laiteohjelmiston salasana käytöstä ensin.

• Jos käynnistät Boot Campin avulla Microsoft Windowsista, määritä Käynnistyslevy-asetukset Sammuta laite tai käynnistä se uudelleen. Yritä sitten uudelleen.

Intel-pohjaisissa Maceissa käytössä olevat näppäinyhdistelmät

Komento (⌘)-R: Käynnistäminen macOS:n sisäisellä palautustoiminnolla. Voit käynnistää macOS:n palautustoiminnon internetin kautta painamalla optio-, komento- ja R-näppäimiä tai vaihto-, optio-, komento- ja R-näppäimiä. macOS:n palautustoiminto asentaa macOS:n eri version riippuen siitä, mitä näppäinyhdistelmää käytät.

Optio (⌥) tai Alt: Käynnistäminen käynnistyksenhallintaan, jolloin voit valita jonkin muun käytettävissä olevan käynnistyslevyn tai taltion.

Optio-komento-P-R:: NVRAM- tai PRAM-muistin nollaaminen.

Vaihto (⇧): Käynnistäminen vikasietotilassa.

D: Apple Diagnostics Optio- ja D-näppäimillä voit käynnistää tämän työkalun myös internetin kautta.

N: Käynnistäminen NetBoot-palvelimelta, jos Macisi tukee verkkokäynnistystaltioita. Jos haluat käyttää palvelimen oletuskäynnistyskuvaa, pidä Optio- ja N-näppäimiä painettuina.

Komento-S: Käynnistäminen yhden käyttäjän tilassa. Ei käytössä macOS Mojavessa ja uudemmissa.

T: Käynnistäminen kohdelevytilassa.

Komento-V: Käynnistäminen yksityiskohtaisessa tilassa.

Poista (⏏) tai F12 tai hiiren painike tai ohjauslevyn painike: Siirrettävän tietovälineen, kuten optisen levyn, poistaminen.