Sådan installerer du macOS på en APFS-enhed

APFS gør det nemmere end nogensinde før at skifte mellem versioner af macOS, herunder betaversioner (testversioner) af macOS.

Hvis du installerer macOS på en ekstra enhed på din startdisk, kan du skifte mellem denne macOS og macOS på din anden enhed som om, at begge var på en separat disk. Og eftersom APFS-enheder deler lagringsplads, behøver du ikke reservere plads til den nye enhed. Dens størrelse justeres automatisk til indholdet.

Du skal bruge følgende

Din Mac skal have macOS High Sierra eller nyere på en APFS-formateret startdisk. Se, hvilket format din startdisk bruger

Du behøver ikke reservere lagringsplads til den nye enhed, men du skal bruge op til 20 GB ledig plads for at installere macOS (alt afhængigt af macOS-versionen). Installeringsprogrammet giver dig besked, hvis du ikke har nok ledig plads.

Vinduet Lagringsplads i Om denne Mac

Om denne Mac har en oversigt over lagringsplads: Vælg Apple-menuen () > Om denne Mac, og klik derefter på Lagringsplads.

Sikkerhedskopier din Mac

Det er en god idé at sikkerhedskopiere din Mac først – især hvis du installerer en betaversion af macOS. Betasoftware er software, der stadig er under udvikling, hvorfor nogle apps og tjenester muligvis ikke fungerer som forventet.

Sådan tilføjes en APFS-enhed

1. Åbn Diskværktøj, der ligger i mappen Hjælpeprogrammer i mappen Programmer.
  2. Gå til indholdsoversigten, og vælg din eksisterende APFS-enhed.
  3. Gå til menulinjen, og vælg Rediger > Tilføj APFS-enhed, eller klik på  på værktøjslinjen for Diskværktøj. Følgende indstillinger er kun tilgængelige, når der er valgt en APFS-enhed.
  4. Indtast et navn for den nye APFS-enhed, og klik derefter på Tilføj:
    Diskværktøj: Føj APFS-enhed til beholder?
  5. Den nye enhed burde nu være synlig i indholdsoversigten i Diskværktøj. Den nye enhed bliver også vist i Finder som om, at den var en separat disk. Du kan nu afslutte Diskværktøj.

Sådan installerer du macOS på enheden

Vælg en installeringsmetode:

• Hvis du vil installere en betaversion (testversion) af macOS, skal du tilmelde dig Apple Beta Software Program og følge installationsvejledningen på programmets hjemmeside.
  • Hvis du vil installere en udgivet version af macOS, kan du bruge macOS-gendannelse. Tasterne, som du trykker på under opstarten, afgør, hvilken macOS-version der installeres.

Når installationsprogrammet åbner, og du bliver bedt om at vælge, hvor du vil installere, skal du klikke på Vis alle diske og derefter vælge den nye enhed.

macOS-installationsskærm, der viser den anden enhed som valgt

Sådan skifter du mellem macOS-versioner

Når installeringen er gennemført, kan du bruge indstillinger for Startdisk eller Startadministration til hurtigt at skifte mellem hver macOS:

• Vælg Apple-menuen () > Startdisk, klik derefter på låsesymbolet, og indtast derefter administratoradgangskoden. Vælg den enhed, som du vil bruge, og klik derefter på Start igen.
  • Eller hold Alternativtasten nede under opstart. Vælg den enhed, som du vil starte fra, når du bliver bedt om det.

Hold macOS på dine enheder opdateret

Hvis du vil finde de seneste opdateringer til hver enkelt version af macOS, skal du søge efter softwareopdateringer og derefter starte fra den anden enhed og søge efter softwareopdateringer igen.

Læs mere

Hvis din Mac bruger macOS Sierra eller en tidligere version, eller hvis startdisken er formateret som Mac OS – udvidet i stedet for APFS, kan du oprette en ny partition i stedet. Pladsen, som den optager, tilpasser sig ikke automatisk størrelsen på dit indhold, så du skal angive partitionens størrelse manuelt. Læs mere om, hvordan du føjer en enhed til en enhed formateret som Mac OS – udvidet.