Sådan indstiller du en firmwareadgangskode på din Mac

En firmwareadgangskode forhindrer start fra en intern eller ekstern lagringsenhed med undtagelse af den startdisk, du har valgt.

Hvis du vil beskytte dataene på din Mac, kan du indstille en brugerkonto (loginadgangskode) for at forhindre uautoriserede brugere i at logge ind på din brugerkonto. Du kan også kryptere startdisken med FileVault, så det kun er de brugere, der kan logge ind på din Mac, der kan læse dataene på disken.

Du kan angive en firmwareadgangskode for at få yderligere beskyttelse. En firmwareadgangskode forhindrer, at brugere, der ikke har adgangskoden, kan starte op fra en anden disk end den angivne startdisk. Det betyder, at den udelukker visse tastkombinationer under start.

Den følgende fremgangsmåde gælder for OS X Mountain Lion og nyere versioner.

Sådan slår du en firmwareadgangskode til

1. Start fra macOS-gendannelse: Tryk på og hold Kommando (⌘)-R nede umiddelbart efter, at du har tændt din Mac-computer, og slip tasterne, når du ser Apple-logoet eller en roterende globus.
  2. Når vinduet Hjælpeprogrammer vises, skal du klikke på Hjælpeprogrammer på menulinjen og derefter vælge Hjælpeprogram til firmwareadgangskode eller Startsikkerhedsværktøj. Dette hjælpeprogram er kun tilgængeligt på Mac-modeller, der bruger en firmwareadgangskode.
  3. Klik på Slå firmwareadgangskode til.
  4. Indtast en firmwareadgangskode i felterne, og klik på Indstil adgangskode. Husk denne adgangskode.
  5. Slut hjælpeprogrammet, og vælg derefter Apple-menuen () > Start igen.

Din Mac beder kun om firmwareadgangskoden, når du forsøger at starte fra en anden lagringsenhed end den, der er valgt i indstillinger til startdisk, eller når du starter fra macOS-gendannelse. Indtast firmwareadgangskoden, når du ser låsesymbolet og adgangskodefeltet:

Sådan slår du en firmwareadgangskode fra

1. Start fra macOS-gendannelse: Tryk på og hold Kommando (⌘)-R nede umiddelbart efter, at du har tændt din Mac-computer, og slip tasterne, når du ser låsesymbolet  og adgangskodefeltet.
  2. Indtast firmwareadgangskoden.
  3. Når vinduet Hjælpeprogrammer vises, skal du klikke på Hjælpeprogrammer på menulinjen og derefter vælge Hjælpeprogram til firmwareadgangskode eller Startsikkerhedsværktøj.
  4. Klik på Slå firmwareadgangskode fra.
  5. Indtast firmwareadgangskoden igen, når du bliver bedt om den.
  6. Slut hjælpeprogrammet, og vælg derefter Apple-menuen () > Start igen.

Sådan indstiller du en firmwareadgangskode til engangsbrug

Du kan også bruge funktionen Mistet i Find min Mac til at fjernlåse din Mac med en firmwareadgangskode til engangsbrug. Din Mac modtager låsekommandoen fra iCloud, genstarter og beder om den PIN-kode til låsning af systemet, som du oprettede. Når du indtaster adgangskoden, starter din Mac fra den angivne startdisk og slår adgangskoden fra.

Funktionen Mistet fungerer, selvom du bruger en firmwareadgangskode. I modsætning til adgangskoden i funktionen Mistet forbliver en firmwareadgangskode aktiv, indtil du slår den fra med Hjælpeprogram til firmwareadgangskode eller Startsikkerhedsværktøj.

Hvis du har glemt din firmwareadgangskode

Hvis du ikke kan huske din firmwareadgangskode eller adgangskode, kan du lave en serviceaftale med en Apple Store-butik eller en Apple-autoriseret serviceudbyder. Tag din Mac med til aftalen, og medbring din originale kvittering eller faktura som købsbevis.