Sådan nulstilles SMC (System Management Controller) på din Mac

Læs mere om, hvornår og hvordan du nulstiller SMC på en Intel-baseret Mac.

Dette gør SMC

SMC er ansvarlig for disse og andre funktioner på lavere niveau på Intel-baserede Mac-computere:

• Reaktion ved tryk på afbryderknappen
  • Reaktion ved åbning og lukning af skærmen på bærbare Mac-computere
  • Batteristyring
  • Varmestyring
  • SMS (Sudden Motion Sensor)
  • Registrering af omgivende lys
  • Tastaturets baggrundslys
  • Styring af statusindikator
  • Styring af statusindikatorer for batteriet
  • Valg af en ekstern (i stedet for en intern) videokilde til visse iMac-skærme

Sådan ved du, om du skal nulstille SMC

Disse symptomer kan betyde, at der skal udføres en SMC-nulstilling:

• Computerens blæsere kører ved høj hastighed, selvom computeren er korrekt ventileret og ikke kører ressourcekrævende programmer.
  • Tastaturets baggrundslys reagerer ikke, som det plejer.
  • Statusindikatoren (hvis en sådan findes) reagerer ikke, som den plejer.
  • Batteriindikatorerne (hvis sådanne findes) reagerer ikke, som de plejer på bærbare Mac-computere, der har et batteri, der ikke kan udskiftes.
  • Skærmens baggrundslys reagerer ikke korrekt i forhold til ændringer i det omgivende lys.
  • Din Mac reagerer ikke, når du trykker på afbryderknappen.
  • Den bærbare Mac reagerer ikke korrekt, når du lukker eller åbner låget.
  • Din Mac skifter til vågeblus eller slukker pludseligt.
  • Batteriet lades ikke tilstrækkeligt op.
  • Indikatoren for MagSafe-strømforsyningen (hvis en sådan findes) viser ikke den korrekte aktivitet.
  • Din Mac reagerer usædvanligt langsomt, selvom dens CPU ikke er under unormal belastning.
  • En computer, der understøtter destinationsskærmtilstand, skifter ikke som forventet til eller fra destinationsskærmtilstand eller skifter uventet til eller fra destinationsskærmtilstand.
  • Lyset omkring I/O-portene på en Mac Pro (ultimo 2013) aktiveres ikke, når du flytter computeren.

Før nulstilling af SMC

Prøv følgende trin i den angivne rækkefølge, før du nulstiller SMC. Kontroller efter hvert fejlfindingstrin, om problemet er løst.

1. Hvis din Mac ikke reagerer, kan du tvinge din Mac til at lukke ned ved at trykke på afbryderknappen og holde den inde i 10 sekunder. Du mister arbejde, der ikke er arkiveret, i eventuelle åbne programmer.
  2. Slut eventuelle programmer, der ikke reagerer, ved at trykke på Kommando-Alternativ-Escape.
  3. Indstil din Mac til vågeblus ved at vælge Vågeblus i Apple-menuen. Afbryd derefter vågeblus.
  4. Start din Mac igen ved at vælge Start igen i Apple-menuen.
  5. Sluk din Mac ved at vælge Luk i Apple-menuen, og tænd den derefter igen.

Følg disse trin, hvis du bruger en bærbar Mac og oplever problemer med strøm eller batteri:

1. Fjern strømforsyningen fra din Mac og stikkontakten, vent i flere sekunder, og sæt den derefter i igen.
  2. Luk din Mac.
  3. Tag batteriet ud, og sæt det i igen (hvis computeren har et udtageligt batteri).
  4. Genstart din Mac.

Hvis problemet stadig ikke er løst, skal du muligvis nulstille SMC ved hjælp af trinnene nedenfor.

Sådan nulstilles SMC på bærbare Mac-computere

Start med at finde ud af, om batteriet kan udskiftes. De fleste ældre, bærbare Mac-computere har udskiftelige batterier. Bærbare Mac-computere med batteri, der ikke kan udskiftes, omfatter MacBook Pro (primo 2009) og nyere, alle modeller af typen MacBook Air, MacBook (ultimo 2009) og MacBook (Retina, 12", primo 2015 og nyere). Læs mere om batterier i bærbare Mac-computere.

Hvis batteriet ikke kan udskiftes:

1. Luk din Mac.
  2. Brug det indbyggede tastatur, og tryk på Skift-Ctrl-Alternativ til venstre på tastaturet, og tryk samtidig på afbryderknappen. Hold tasterne og afbryderknappen nede i 10 sekunder.
    Hvis du har en MacBook Pro med Touch ID, fungerer knappen til Touch ID også som afbryderknap.
  3. Slip alle tasterne.
  4. Tryk igen på afbryderknappen for at tænde din Mac.

Hvis batteriet kan udskiftes:

1. Luk din Mac.
  2. Fjern batteriet. Hvis du har brug for hjælp til at fjerne batteriet, skal du kontakte en Apple-autoriseret serviceudbyder eller Apple Store-butik.
  3. Tryk på afbryderknappen, og hold den inde i fem sekunder.
  4. Isæt batteriet igen.
  5. Tryk på afbryderknappen for at tænde din Mac.

Sådan nulstilles SMC på stationære Mac-computere

Følg disse trin for iMac, Mac mini, Mac Pro og Xserve.

1. Luk din Mac.
  2. Fjern strømkablet.
  3. Vent 15 sekunder.
  4. Sæt strømkablet i igen.
  5. Vent fem sekunder, og tryk derefter på afbryderknappen for at tænde din Mac.

Hvis en Intel-baseret Xserve-computer ikke reagerer, kan du slukke den lokalt eller via eksterne kommandoer. Du kan også slukke den ved at trykke på afbryderknappen og holde den inde i fem sekunder.

Læs mere

En nulstilling af SMC nulstiller eller ændrer ikke indholdet af NVRAM eller PRAM på Intel-baserede Mac-modeller.