Sådan nulstilles SMC (System Management Controller) på din Mac

Læs mere om, hvornår og hvordan du nulstiller SMC på en Intel-baseret Mac.

Dette gør SMC

SMC er ansvarlig for disse og andre funktioner på lavere niveau på Intel-baserede Mac-computere:

• Reaktion ved tryk på afbryderknappen
  • Reaktion ved åbning og lukning af skærmen på bærbare Mac-computere
  • Batteristyring
  • Varmestyring
  • Sensor for pludselige bevægelser (SMS)
  • Registrering af omgivende lys
  • Tastaturets baggrundslys
  • Styring af statusindikator
  • Styring af statusindikatorer for batteriet
  • Valg af en ekstern (i stedet for en intern) videokilde til visse iMac-skærme

Sådan ved du, om du skal nulstille SMC

Disse symptomer kan betyde, at der skal udføres en SMC-nulstilling:

• Computerens blæsere kører ved høj hastighed, selvom computeren er korrekt ventileret og ikke kører ressourcekrævende programmer.
  • Tastaturets baggrundslys reagerer ikke, som det plejer.
  • Statusindikatoren (hvis en sådan findes) reagerer ikke, som den skal.
  • Batteriindikatorerne (hvis sådanne findes) reagerer ikke, som de plejer på bærbare Mac-computere, der har et batteri, der ikke kan udskiftes.
  • Skærmens baggrundslys reagerer ikke korrekt i forhold til ændringer i det omgivende lys.
  • Din Mac reagerer ikke, når du trykker på afbryderknappen.
  • Den bærbare Mac reagerer ikke korrekt, når du lukker eller åbner låget.
  • Din Mac skifter til vågeblus eller lukker uventet, og du kan ikke tænde den igen.
  • Batteriet lades ikke tilstrækkeligt op.
  • Din MacBook eller MacBook Pro lader ikke op via dens indbyggede USB-C-port.
  • Din MacBook eller MacBook Pro genkender ikke eksterne enheder, der er sluttet til dens indbyggede USB-C-port.
  • Indikatoren for MagSafe-strømforsyningen (hvis en sådan findes) viser ikke den korrekte ladeaktivitet.
  • Din Mac reagerer usædvanligt langsomt, selvom dens CPU ikke er under unormal belastning.
  • En Mac, der understøtter destinationsskærmtilstand, skifter uventet eller skifter ikke som forventet til eller fra destinationsskærmtilstand.
  • Lyset omkring I/O-portene på en Mac Pro (ultimo 2013) aktiveres ikke, når du flytter computeren.

Før nulstilling af SMC

Prøv følgende trin i den angivne rækkefølge, før du nulstiller SMC. Kontroller efter hvert trin, om problemet er løst.

1. Hvis din Mac ikke reagerer, skal du trykke på afbryderknappen og holde den nede, indtil computeren slukker. Du mister arbejde, der ikke er arkiveret, i eventuelle åbne programmer. Tryk derefter på afbryderknappen igen for at tænde din Mac.
  2. Tryk på Kommando-Alternativ*-Escape for at gennemtvinge en afslutning af eventuelle programmer, der ikke reagerer.
  3. Indstil din Mac til vågeblus ved at vælge Apple-menuen () >Vågeblus. Afbryd derefter vågeblus.
  4. Start din Mac igen ved at vælge Apple-menuen >Start igen.
  5. Luk din Mac ned ved at vælge Apple-menuen > Luk ned, og tryk derefter igen på afbryderknappen for at tænde din Mac.

Følg disse trin, hvis du bruger en bærbar Mac og oplever problemer med strøm eller batteri:

1. Fjern strømforsyningen fra din Mac og stikkontakten, vent i flere sekunder, og sæt den derefter i igen.
  2. Vælg Apple-menuen > Luk ned, og afvent, at din Mac lukker ned.
  3. Tag batteriet ud, og sæt det i igen (hvis computeren har et udtageligt batteri).
  4. Tryk igen på afbryderknappen for at tænde din Mac.

Hvis problemet stadig ikke er løst, skal du muligvis nulstille SMC ved hjælp af trinnene nedenfor.

* På nogle tastaturer kaldes Alternativ-tasten for Alt.

Sådan nulstilles SMC på bærbare Mac-computere

Hvis du har en bærbar Mac-computer med Apple T2-sikkerhedschip, kan du gå videre til afsnittet om T2.

Hvis du vil nulstille SMC på en bærbar Mac-computer, skal du starte med at finde ud af, om batteriet kan fjernes. De fleste ældre bærbare Mac-computere har batterier, der kan fjernes. Bærbare Mac-computere med batteri, der ikke kan fjernes, omfatter MacBook Pro (primo 2009 og nyere modeller), alle modeller af typen MacBook Air, MacBook (ultimo 2009) og MacBook (Retina, 12", primo 2015 og nyere modeller). Læs mere om batterier i bærbare Mac-computere.

Hvis batteriet ikke kan fjernes:

1. Vælg Apple-menuen > Luk ned, og afvent, at din Mac lukker ned.
  2. Tryk på Skift-Ctrl-Alternativ til venstre på det indbyggede tastatur, og tryk samtidig på afbryderknappen. Hold tasterne og afbryderknappen nede i 10 sekunder. Hvis du har en MacBook Pro med Touch ID, fungerer knappen til Touch ID også som afbryderknap.
  3. Slip alle tasterne.
  4. Tryk igen på afbryderknappen for at tænde din Mac.

Hvis batteriet kan fjernes:

1. Luk din Mac.
  2. Fjern batteriet. Hvis du har brug for hjælp til at fjerne batteriet, skal du kontakte en Apple-autoriseret serviceudbyder eller en Apple Store-butik.
  3. Tryk på afbryderknappen, og hold den inde i 5 sekunder.
  4. Isæt batteriet igen.
  5. Tryk igen på afbryderknappen for at tænde din Mac.

Sådan nulstilles SMC på stationære Mac-computere

Hvis du har en stationær Mac-computer med Apple T2-sikkerhedschip, kan du gå videre til afsnittet om T2.

Følg disse trin for iMac, Mac mini, Mac Pro og Xserve.

1. Vælg Apple-menuen > Luk ned, og afvent, at din Mac lukker ned.
  2. Fjern strømkablet.
  3. Vent 15 sekunder.
  4. Sæt strømkablet i igen.
  5. Vent 5 sekunder, og tryk derefter igen på afbryderknappen for at tænde din Mac.

Hvis en Intel-baseret Xserve-computer ikke reagerer, kan du slukke den lokalt eller via eksterne kommandoer. Du kan også trykke på afbryderknappen og holde den inde i 5 sekunder.

Sådan nulstilles SMC på en Mac med Apple T2-sikkerhedschip

Stationære Mac-computere med T2-chip

Prøv dette først:

1. Vælg Apple-menuen > Luk ned, og afvent, at din Mac lukker ned.
  2. Tryk på afbryderknappen, og hold den inde i 10 sekunder.
  3. Slip afbryderknappen, og vent et par sekunder.
  4. Tryk igen på afbryderknappen for at tænde din Mac.

Følg disse trin, hvis problemet ikke er løst:

1. Vælg Apple-menuen > Luk ned, og afvent, at din Mac lukker ned.
  2. Fjern strømkablet.
  3. Vent 15 sekunder.
  4. Sæt strømkablet i igen.
  5. Vent 5 sekunder, og tryk derefter igen på afbryderknappen for at tænde din Mac.

Bærbare Mac-computere med T2-chip

Prøv dette først:

1. Vælg Apple-menuen > Luk ned, og afvent, at din Mac lukker ned.
  2. Tryk på afbryderknappen, og hold den inde i 10 sekunder.
  3. Slip afbryderknappen, og vent et par sekunder.
  4. Tryk igen på afbryderknappen for at tænde din Mac.

Følg disse trin, hvis problemet ikke er løst:

1. Vælg Apple-menuen > Luk ned, og afvent, at din Mac lukker ned.
  2. Tryk på den højre Skift-tast, den venstre Alternativ-tast og venstre Ctrl-tast, og hold dem nede i 7 sekunder. Din Mac tændes muligvis og viser Apple-logoet på skærmen. Bliv ved med at holde tasterne nede, mens du trykker på afbryderknappen og holder den nede i endnu 7 sekunder. Hvis din Mac tændte, første gang du trykkede på tasterne, vil den nu slukke.
  3. Slip derefter alle tre taster og afbryderknappen, og vent et par sekunder.
  4. Tryk igen på afbryderknappen for at tænde din Mac.

Læs mere

En nulstilling af SMC nulstiller eller ændrer ikke indholdet af NVRAM eller PRAM på Intel-baserede Mac-modeller.