Sådan fornyes eller gendannes Mac-firmware

I sjældne tilfælde kan en Mac med Apple Silicon eller Apple T2-sikkerhedschippen holde op med at reagere og skal fornyes eller gendannes af en anden Mac.

Hvornår skal man forny eller gendanne

Hvad du skal bruge for at forny eller gendanne

Sådan konfigurerer du dine computere til gendannelse

Sådan gendanner du

Hvornår skal man gendanne

Hvis firmwaren i hukommelsen skal gendannes, kan det ske, at Mac med Apple Silicon eller Apple T2-sikkerhedschippen ikke reagerer. Dette kan forekomme under visse sjældne omstændigheder, f.eks. når et strømsvigt afbryder macOS-installationen. Symptomer kan omfatte:

Du kan løse disse problemer uden at slette nogen af dine filer ved at forny firmwaren på din Mac. Hvis genoplivningen ikke lykkes, kan du i stedet gendanne.

Hvad du skal bruge for at forny eller gendanne

• Den relevante Mac, som er Mac med Apple Silicon eller Mac med Apple T2-sikkerhedschippen, som du genopliver eller gendanner. Gælder ikke for andre Mac-modeller.

• En anden Mac, som du vil bruge til at gendanne den berørte Mac. Denne Mac skal bruge macOS Monterey eller en nyere version.

• Et USB-C til USB-CUSB-C til USB-C-kabel, der understøtter data og opladning, f.eks. det Apple USB-C-opladerkabel, der følger med nogle Apple-produkter. Den fungerer med porte på Mac, der accepterer et USB-C-stik af typen: Thunderbolt 4, Thunderbolt/USB 4, Thunderbolt 3 eller USB 3. Brug ikke et Thunderbolt 3Thunderbolt 3 -kabel.

Sådan konfigurerer du dine computere til fornyelse eller gendannelse

Følg disse trin, afhængigt af om den relevante Mac er en bærbar eller stationær computer, og om det er en Mac med Apple Silicon eller en Mac med Apple T2-sikkerhedschip. Du skal bruge USB-C-kablet til at forbinde de to computere og derefter gå ind i DFU-tilstand (enhedsfirmwareopdatering) på den berørte Mac.

Bærbar computer

1. På den berørte MacBook Pro eller MacBook Air:

• Slut din Mac til strøm.

• Mac med Apple Silicon: Sæt USB-C-kablet i USB-C-porten længst til venstre set fra venstre side af din Mac.

• Mac med T2-chip: Sæt USB-C-kablet i USB-C-porten længst til højre set fra venstre side af din Mac.

• Venstre side af alle bærbare computere har en USB-C-port længst til venstre (yderst til venstre) og længst til højre (yderst til højre). Dette er USB-C-porten længst til venstre på en bærbar model:

MacBook Pro med USB-C-porten længst til venstre
      • Dette er USB-C-porten længst til højre på en anden bærbar model:

MacBook Pro med USB-C-porten længst til højre
  2. På den anden Mac:

• Slut din Mac til strøm.

• Sæt den anden ende af USB-C-kablet i en hvilken som helst USB-C-port.

• Kontrollér, at din Mac har forbindelse til internettet.1

3. På den berørte Mac skal du gå ind i DFU-tilstand:

1. Tryk på tænd/sluk-knappen, og hold den nede i op til 10 sekunder, indtil din Mac slukker. (Hvis din Mac har en Touch ID-knap, er den også tænd/sluk-knappen).

2. Tryk på og slip afbryderknappen, og straks derefter skal du trykke på og holde disse fire taster nede samtidigt på det indbyggede tastatur:

• Ctrl ⌃ i venstre side af tastaturet

• Alternativ ⌥ i venstre side af tastaturet

• Shift ⇧ i højre side på dit tastatur

• Afbryderknap

3. Mac med Apple Silicon: Bliv ved med at holde alle fire taster nede i cirka 10 sekunder, og slip derefter alle taster undtagen tænd/sluk-knappen. Efter ca. 3 sekunder skal du slippe tænd/sluk-knappen.

4. Mac med T2-chip: Bliv ved med at holde alle fire taster nede i cirka 3 sekunder, og slip derefter alle taster.

Top image of MacBook Pro with the four keys highlighted
  4. Følg trinene nedenfor for at genoplive eller gendanne.

Stationær computer

1. På den berørte stationære computer:

• iMac: Sæt USB-C-kablet i USB-C-porten længst til højre set fra bagsiden af din Mac.

• Mac mini med Apple Silicon: Sæt USB-C-kablet i USB-C-porten længst til venstre set fra bagsiden af din​ Mac.

• Mac mini med T2-chip: Sæt USB-C-kablet i USB-C-porten længst til højre set fra bagsiden af din​Mac.

• Mac Studio: Sæt USB-C-kablet i USB-C-porten længst til højre set fra bagsiden af din Mac.

• Mac Pro med skrivebordskabinet: Sæt USB-C-kablet i USB-C-porten på oversiden af din Mac, der er længst væk fra tænd/sluk-knappen.

• Mac Pro med rack-kabinet: Sæt USB-C-kablet i USB-C-porten foran på din Mac, der er tættest på tænd/sluk-knappen.

2. På den anden Mac:

• Sæt den anden ende af USB-C-kablet i en hvilken som helst USB-C-port.

• Kontrollér, at din Mac har forbindelse til internettet.1

3. På den berørte Mac skal du gå ind i DFU-tilstand:

1. Afbryd strømforsyningen til din Mac.

2. Tryk på og hold afbryderknappen inde.

3. Bliv ved med at holde tænd/sluk-knappen nede, mens du slutter din Mac til strøm.

4. Efter ca. 3 sekunder skal du slippe tænd/sluk-knappen.

4. Følg trinene nedenfor for at genoplive eller gendanne.

Sådan fornyr eller gendanner du

Når du har konfigureret dine computere, skal du bruge enten Finder eller Apple Configurator til at genoplive eller gendanne den berørte Mac, afhængigt af hvilken macOS den anden Mac bruger.

Dette viser en Mac, der er klar til at blive genoplivet eller gendannet fra Finder (macOS Sonoma eller en nyere version):

Finder-vindue, der viser "Mac" valgt i indholdsoversigten

Dette viser en Mac, der er klar til at blive genoplivet eller gendannet fra Apple Configurator (macOS Monterey 12.4 eller en nyere version):

Vinduet Apple Configurator, der viser "DFU" valgt til den relevante Mac

Forny

Prøv først at forny. Det kan være hurtigere end at gendanne, og det sletter ikke din Mac.

1. Hvis du bruger Finder (kræver macOS Sonoma eller nyere):

1. Vælg "Mac" som vist ovenfor i indholdsoversigten i et Finder-vindue. Kan du ikke se det?

2. Klik på Forny Mac til højre, og klik derefter på Fortsæt for at bekræfte. En statuslinje i dette vindue viser, at fornyelsen er i gang.

2. Hvis du bruger Apple Configurator (kræver macOS Monterey 12.4 eller nyere):

1. Åbn Apple Configurator, som du kan downloade fra App Store.2

2. I vinduet Apple Configurator skal du vælge "DFU" for den relevante Mac som vist ovenfor. Kan du ikke se det?

3. Vælg Handlinger > Avanceret > Genopliv enhed på menulinjen. En statuslinje i dette vindue viser, at fornyelsen er i gang.

3. Når genoplivningen er fuldført, genstarter den relevante Mac automatisk. Hvis den lukker ned i stedet for at genstarte, skal du trykke på tænd/sluk-knappen for at tænde den.

4. Hvis du bliver bedt om det, skal du vælge den enhed, der skal gendannes (f.eks. Macintosh HD), og derefter klikke på Næste.

5. Hvis du bliver bedt om det, skal du vælge en bruger, for hvem du kender adgangskoden, og indtaste denne brugers adgangskode. Klik på Næste, og klik derefter på Genstart.

6. Mac med Apple Silicon: Den genoplivede Mac indlæser startmulighederne, som omfatter indstillinger med et tandhjulssymbol. Vælg din startdisk (f.eks. Macintosh HD), og klik derefter på knappen Fortsæt, der vises under den.

7. Den fornyede Mac færdiggør opstarten, og processen er fuldført.

Gendannelse

Hvis din Mac ikke kan fornys, skal du følge disse trin for at slette den og gendanne den til fabriksindstillingerne.

1. Hvis du bruger Finder (kræver macOS Sonoma eller nyere):

1. Vælg "Mac" som vist ovenfor i indholdsoversigten i et Finder-vindue. Kan du ikke se det?

2. Klik på Gendan Mac til højre, og klik derefter på Gendan og opdater for at bekræfte. En statuslinje i dette vindue viser, at gendannelsen er i gang.

2. Hvis du bruger Apple Configurator (kræver macOS Monterey 12.4 eller nyere):

1. Åbn Apple Configurator, som du kan downloade fra App Store.2

2. I vinduet Apple Configurator skal du vælge "DFU" for den relevante Mac som vist ovenfor. Kan du ikke se det?

3. Vælg Handlinger > Gendan på menulinjen, og klik derefter på Gendan for at bekræfte. En statuslinje i dette vindue viser, at gendannelsen er i gang.

3. Når gendannelsen er fuldført, genstarter den relevante Mac automatisk. Hvis den lukker ned i stedet for at genstarte, skal du trykke på tænd/sluk-knappen for at tænde den.

4. Hvis du bliver bedt om det, skal du vælge et Wi-Fi-netværk eller tilslutte et netværkskabel.

5. Mac med Apple Silicon:

1. Hvis du bliver bedt om det, skal du indtaste det Apple-id og den adgangskode, der tidligere blev brugt med denne Mac.

2. Når Indstillingsassistenten på åbner, skal du bruge den til at afslutte opsætningen af din Mac.

6. Mac med T2-chip:

1. Den gendannede Mac viser en roterende globus, når den starter op fra macOS-gendannelse via internettet. Vælg dit sprog, når du bliver bedt om det.

2. Hvis du bliver bedt om det, skal du indtaste det Apple-id og den adgangskode, der tidligere blev brugt med denne Mac. Klik derefter på Slut, og start gendannelse.

3. Når du ser listen over hjælpeprogrammer i Gendannelse, skal du vælge indstillingen for at installere eller geninstallere macOS.

4. Efter macOS-installationen genstarter din Mac og åbner Indstillingsassistenten. Brug den til at afslutte opsætningen af din Mac.

Hvis du ikke kan se din Mac i vinduet

Hvis den berørte Mac ikke vises i Finder eller Apple Configurator, når du har konfigureret dine computere:

• Hvis du bruger Finder, skal du vælge Finder > Indstillinger på menulinjen. Klik på Indholdsoversigt øverst i indstillingsvinduet, og tjek derefter, at "Cd’er, dvd’er og iOS-enheder" er markeret.

• Fjern USB-C-kablet fra den relevante Mac, og hold derefter afbryderknappen nede i op til 10 sekunder for at slukke den relevante Mac. Tilslut USB-C-kablet til den korrekte port, og prøv derefter igen for at skifte til DFU-tilstand. Korrekt timing af tastetryk er vigtigt.

• Prøv et andet USB-C-kabel. Den skal understøtte både data og opladning.

Hvis du ikke kan gennemføre en genoplivning eller gendannelse, eller hvis du stadig har brug for hjælp, skal du kontakte Apple-support.

1. Hvis du bruger en webproxy eller firewall, skal den tillade netværkstrafik fra din Mac til Apples netværk, 17.0.0.0/8. Hvis du ikke er sikker, skal du tjekke din routermanual eller spørge din internetudbyder. Læs mere om brug af Apple-produkter på virksomhedsnetværk.

2. Hvis App Store siger, at Apple Configurator ikke kan installeres, skal du tjekke, at du er logget ind i App Store. Hvis du bliver bedt om at downloade en ældre kompatibel version, skal du tillade overførslen og derefter bruge den ældre version.