Använda 5G med din iPad

Läs om hur du använder mobiltjänsten 5G med din iPad.

Det här behöver du

• En operatör med stöd för 5G

• Ett aktivt 5G-mobilabonnemang

• En av följande iPad-modeller:

• iPad Pro 12,9 tum (5:e generationen eller senare)

• iPad Pro 11 tum (3:e generationen eller senare)

• iPad Air (5:e generationen)

• iPad mini (6:e generationen)

• iPad (10:e generationen)

Förstå 5G-symbolerna i statusfältet

När du befinner dig i ett område med 5G-täckning för din operatör och ditt 5G-mobilabonnemang har aktiverats ser du en 5G-symbol i statusfältet på din iPad:

ios15-5g-formatted-icon

Operatörens 5G-nät är tillgängligt och din iPad kan anslutas till internet via det nätverket (inte tillgängligt i alla länder och regioner).*

ios15-5gplus-5guw-5guc-formatted-icon

Operatörens 5G+-, 5G UW- eller 5G UC-nätverk är tillgängligt, vilket kan omfatta din operatörs version av 5G med högre frekvenser. Din iPad kan anslutas till internet via det nätverket (inte tillgängligt i alla länder och regioner).*

* 5G-nätverk med högre frekvenser stöds endast i USA när du använder en iPad Pro som köpts i USA.

Läs om 5G-alternativ

Standardinställningarna för 5G på iPad är optimerade för batteritid och dataanvändning baserat på ditt mobildataabonnemang. Du kan anpassa dessa alternativ för när du ska använda 5G och hur mycket data som ska användas i vissa appar.

Hitta dessa alternativ genom att gå till Inställningar > Mobil > Alternativ för mobildata.

Välja hur din iPad använder 5G-nätverket

ios15-ipad-pro-settings-cellular-data-cellular-data-options-data
  • 5G Auto: Aktiverar Smart Data-läge. När 5G-hastigheter inte ger en märkbart bättre upplevelse växlar din iPad automatiskt till LTE och sparar batteritid. 5G-symbolen visas baserat på operatörens nätverkskonfiguration och kan i sällsynta fall visas även när 5G-täckning inte är tillgänglig

• 5G på: Använder alltid 5G-nätverk när det är tillgängligt. Detta kan minska batteritiden.

• LTE: Använder endast LTE-nätverk, även när 5G är tillgängligt.

Dataläge

ios15-ipad-pro-settings-cellular-data-cellular-data-options-data-mode
  • Tillåt mer data med 5G: Aktiverar högre dataanvändningsfunktioner för appar och systemtjänster. Dessa omfattar FaceTime-samtal med högre kvalitet, högupplöst innehåll på Apple TV, låtar och videor i Apple Music, iPadOS-uppdateringar via mobilnätet och automatiska iCloud-säkerhetskopior.

• Med den här inställningen kan iPad automatiskt använda 5G istället för wifi när ett nätverk du besöker tillfälligt är långsamt eller osäkert. Gå till Inställningar > Wi-Fi för att stänga av och slå på den här funktionen för vissa nätverk. Tryck sedan på infoknappen bredvid wifi-nätverket och tryck på Använd Wi-Fi för internet.

• Med den här inställningen kan tredjepartsappar använda mer mobildata för förbättrade upplevelser.

• Det här är standardinställningen för en del obegränsade mobildataabonnemang, beroende på din operatör.

• Den här inställningen använder mer mobildata.

• Standard: Tillåter automatiska uppdateringar och bakgrundstjänster i mobiltelefoner och använder standardkvalitetsinställningar för video och FaceTime. Detta är vanligtvis standardläget.

• Lågt dataläge: Hjälper till att minska användning av Wi-Fi och mobildata genom att pausa automatiska uppdateringar och bakgrundstjänster.

Dataroaming

Många operatörer runt om i världen har stöd för 5G-roaming. Om din operatör inte har stöd för 5G-roaming kan du få mobildata via 4G eller LTE-nätverk eller skaffa ett lokalt SIM-kort eller eSIM med 5G där det är tillgängligt.

Kontakta operatören för mer information.

Om du inte ser 5G i statusfältet

1. Säkerställ att du befinner dig i ett område med 5G-täckning. Om du är osäker kontaktar du din operatör.

2. Gå till Inställningar > Mobil > Alternativ för mobildata. Om du inte ser den här skärmen kontrollerar du att din operatör har stöd för 5G.

ios15-ipad-pro-settings-cellular-data-cellular-data-options
  3. Slå på flygplansläget och stäng sedan av det.

4. Om du fortfarande inte har 5G-tjänst kontaktar du din operatör.