Om du inte kan nollställa inloggningslösenordet på din Mac

Om standardproceduren för att nollställa lösenordet till användarkontot på din Mac inte löser problemet kan du testa dessa ytterligare steg.

Innan du börjar

Starta från macOS Återställning

Följ lämpliga steg baserat på om du använder en Mac med Apple-chip. Om du inte är säker kan du prova båda stegen.

Om du använder en Mac med Apple-chip

1. Tryck på och håll ned strömbrytaren på din Mac.

2. Medan du håller ned strömbrytaren slås din Mac på och läser in startalternativ. När du ser Alternativ släpper du strömbrytaren.

3. Klicka på Alternativ och klicka sedan på knappen Fortsätt som visas under den.

Startalternativ på Mac med Apple-chip

Om du använder någon annan Mac

1. Tryck och släpp strömknappen för att slå på din Mac.

2. Tryck och håll ned Kommando (⌘)-R direkt efter att du har släppt strömknappen.

3. Fortsätt att hålla ned tangenterna tills du ser en Apple-logotyp eller snurrande jordglob.

4. Du kan bli ombedd att välja ett nätverk från wifi-menynwifi-menyn eller ansluta en nätverkskabel. Om du inte ser någon wifi-meny letar du efter den i det övre högra hörnet på skärmen.

Om du ombes att välja en administratör

• När du startar från macOS Återställning kan du bli ombedd att välja en administratör vars lösenord du kan. I så fall klickar du på Har du glömt alla lösenord? och fortsätter enligt beskrivningen nedan, beroende på vad du uppmanas att ange härnäst – ditt Apple-ID eller din återställningsnyckel.

• Om du inte blir ombedd att välja en administratör går du vidare till Använd assistenten för att nollställa lösenord.

Om du ombes att ange dina Apple-ID-uppgifter

Om du blir ombedd att ange dina Apple-ID-uppgifter när du har klickat på Har du glömt alla lösenord?:

1. Ange dina Apple-ID-uppgifter.

2. Ange verifieringskoden som skickades till dina andra enheter om du ombes att göra det.

3. Välj en användare vars lösenord du vill nollställa om du ombes att göra det:

1. Välj användaren, ange ditt nya lösenord och klicka på Nästa.

2. Efter autentiseringen klickar du på Avsluta.

3. Välj Apple-menyn  > Starta om och logga sedan in med ditt nya lösenord. Lösenordet har nollställts. Du behöver inte vidta några ytterligare steg.

4. Om ett fönster med aktiveringslås visas klickar du på Avsluta till Återställningsverktyg och går sedan vidare till Använd assistenten för att nollställa lösenord.

Om du blir ombedd att ange återställningsnyckeln

Om du blir ombedd att ange din FileVault-återställningsnyckel när du har klickat på Har du glömt alla lösenord?:

1. Ange din FileVault-återställningsnyckel. Du fick den när du aktiverade FileVault och valde att skapa en återställningsnyckel istället för att låsa upp skivan med ditt iCloud-konto (Apple-ID).

2. Klicka på Skapa nytt lösenord när du uppmanas till det.

3. Välj en användare vars lösenord du vill nollställa.

4. Klicka på Avsluta efter autentiseringen.

5. Välj Apple-menyn  > Starta om och logga sedan in med ditt nya lösenord. Lösenordet har nollställts. Du behöver inte vidta några ytterligare steg.

Använda assistenten för att nollställa lösenord

När du har startat från macOS Återställning visas verktygsfönstret om du inte nollställde ditt lösenord med dina Apple-ID-uppgifter eller återställningsnyckeln. Där visas alternativ som att återskapa från Time Machine, installera om macOS och använda Skivverktyg.

Verktygsfönstret i macOS Återställning
  1. Välj Terminal under menyn Verktyg.

2. Skriv resetpassword i Terminal-fönstret och tryck sedan på returtangenten för att öppna assistenten för att nollställa lösenordet.

3. Om du ombes att välja en administratör vars lösenord du kan klickar du på Har du glömt alla lösenord?.

4. I fönstret Skapa nytt lösenord klickar du på Avaktivera Mac och sedan på Avaktivera för att bekräfta.

5. Om du ser ett fönster med aktiveringslås anger du ditt Apple-ID och lösenord och klickar på Nästa.

6. I fönstret Skapa nytt lösenord anger du ditt nya lösenord och klickar på Nästa. (Om flera användarkonton visas i fönstret klickar du på knappen Ställ in lösenord bredvid namnet på varje konto, och anger sedan det nya lösenordet för varje konto.)

7. När lösenordet har nollställts klickar du på Avsluta.

8. Välj Apple-menyn  > Starta om och logga sedan in med ditt nya lösenord.

Om du fortfarande inte kan nollställa lösenordet

Om ingen annan lösning lyckas kan du nollställa lösenordet genom att radera din Mac.

1. Stäng av din Mac och starta från macOS Återställning enligt anvisningarna ovan.

2. Välj Återställningsassistent > Radera Mac från menyraden när du blir ombedd att välja en administratör vars lösenord du kan.

3. Klicka på Radera Mac och sedan på Radera Mac för att bekräfta i fönstret Radera Mac.

4. Om ett blinkande frågetecken visas när din Mac startar om trycker du på och håller ned strömbrytaren i några sekunder tills Mac-datorn stängs av.

5. Starta från macOS Återställning igen och installera sedan om macOS. Lär dig hur du installerar om macOS.

Om du behöver hjälp

Om du behöver hjälp kontaktar du Apple-supporten.

Om du har raderat din Mac och nu inte kan installera om macOS för att startskivan inte hittar någon hårddisk att installera på måste du kanske ändra hårddiskens format:

1. Tryck på Kommando (⌘)-Q för att avsluta startskivan.

2. När verktygsfönstret visas klickar du på Skivverktyg och sedan på Fortsätt.

3. Välj det första objektet som anges i sidofältet av fönstret Skivverktyg. Det här är din inbyggda hårddisk.

4. Klicka på knappen eller fliken Radera till höger i fönstret och ange sedan följande uppgifter:

Namn: Macintosh HD

Format: Mac OS Extended (journalförd)

Schema (om det visas): GUID-partitionskarta

5. Klicka på Radera och sedan på Radera för att bekräfta.

6. Efter raderingen trycker du på Kommando-Q för att stänga Skivverktyg och återvända till verktygsfönstret. Nu borde det gå att installera om macOS.