Om du inte kan nollställa inloggningslösenordet på din Mac

Om standardproceduren för att nollställa lösenordet till användarkontot på din Mac inte löser problemet kan du testa dessa ytterligare steg.

Starta från macOS Återställning

Kontrollera om du använder en Mac med Apple-chippet och följ sedan stegen nedan för att starta från macOS Återställning:

• Apple-chip: Starta din Mac och fortsätt att hålla ned strömbrytaren tills du ser Starthanteraren. Klicka på kugghjulssymbolen som kallas Alternativ och sedan på Fortsätt.
  • Intel-processor: Starta sedan din Mac och tryck omedelbart på och håll ned Kommando (⌘)-R tills du ser en Apple-logotyp eller annan bild.

Om du ombes att välja en administratör

Om du ombes att välja en administratör vars lösenord du kan klickar du på Har du glömt alla lösenord? och fortsätter enligt anvisningarna nedan.

Om du ombes att ange dina Apple-ID-uppgifter

Ange dina Apple-ID-uppgifter. Du ombes kanske också att ange verifieringskoden som skickades till dina andra enheter.

Om du ser ett fönster med Aktiveringslås klickar du på Avsluta till Återhämtningsverktyg. Sedan fortsätter du enligt anvisningarna i kommande avsnitt: Använda assistenten för att nollställa lösenord.

Om du ombes att välja en användare vars lösenord du vill nollställa:

1. Välj användaren, ange ditt nya lösenord och klicka på Nästa.
  2. Efter autentiseringen klickar du på Avsluta.
  3. Klicka på Apple-menyn  > Starta om. Lösenordet har nollställts. Du behöver inte vidta ytterligare steg.

Om du ombes att ange återställningsnyckeln

1. Ange din FileVault-återställningsnyckel. Du fick den när du aktiverade FileVault och valde att skapa en återställningsnyckel istället för att låsa upp skivan med ditt iCloud-konto (Apple-ID).
  2. Klicka på Skapa nytt lösenord när du uppmanas till det.
  3. Välj en användare vars lösenord du vill nollställa.
  4. Klicka på Avsluta efter autentiseringen.
  5. Klicka på Apple-menyn > Starta om. Lösenordet har nollställts. Du behöver inte vidta ytterligare steg.

Använda assistenten för att nollställa lösenord

Nu borde du se verktygsfönstret som visar olika alternativ, bland annat att återskapa från Time Machine, installera om macOS och använda Skivverktyg.

1. Välj Terminal under menyn Verktygsprogram.
  2. I Terminal-fönstret skriver du resetpassword och trycker sedan på returtangenten för att öppna assistenten för att nollställa lösenordet.
  3. Om du ombes att välja en administratör vars lösenord du kan klickar du på Har du glömt alla lösenord?
  4. I fönstret Skapa nytt lösenord klickar du på Avaktivera Mac och sedan på Avaktivera för att bekräfta.
  5. Om du ser ett fönster med aktiveringslås anger du ditt Apple-ID och lösenord och klickar på Nästa.
  6. I fönstret Skapa nytt lösenord anger du ditt nya lösenord och klickar på Nästa.
    Om flera användarkonton visas i fönstret klickar du på knappen Ställ in lösenord bredvid namnet på varje konto, och anger sedan det nya lösenordet för varje konto.
  7. När lösenordet har nollställts klickar du på Avsluta.
  8. Klicka på Apple-menyn  > Starta om och logga in med ditt nya lösenord.

Radera din Mac om du fortfarande inte kan nollställa lösenordet

Om ingen annan lösning lyckas kan du nollställa lösenordet genom att radera din Mac.

1. Stäng av din Mac och starta från macOS Återställning enligt anvisningarna ovan.
  2. När du ombes att välja en administratör vars lösenord du kan väljer du Radera Mac från menyn Återställningsassistent i menyraden.
  3. Klicka på Radera Mac och sedan på Radera Mac för att bekräfta i fönstret Radera Mac.
  4. Om ett blinkande frågetecken visas när din Mac startar om trycker du på och håller ned strömbrytaren i några sekunder tills Mac-datorn stängs av.
  5. Starta från macOS Återställning igen och installera sedan om macOS. Mer information hittar du i Installera om macOS

Om du inte kan installera om macOS för att startskivan inte hittar en hårddisk att installera på måste du kanske ändra hårddiskens format:

1. Tryck på Kommando (⌘)-Q för att avsluta startskivan.
  2. När verktygsfönstret visas klickar du på Skivverktyg och sedan på Fortsätt.
  3. Välj det första objektet som anges i sidofältet av fönstret Skivverktyg. Det här är din inbyggda hårddisk.
  4. Klicka på knappen Radera eller fliken till höger om fönstret och ange sedan följande uppgifter:
    • Namn: Macintosh HD
    • Format: Mac OS Extended (journalförd)
    • Karta (om den visas): GUID-partitionskarta
  5. Klicka på Radera och sedan på Radera för att bekräfta.
  6. Efter raderingen trycker du på Kommando-Q för att stänga Skivverktyg och återvända till verktygsfönstret. Nu borde det gå att installera om macOS.

Kontakta Apple-supporten om du fortfarande behöver hjälp.