Så här raderar du en Mac med Apple-chip

Radera (formatera) den inbyggda startskivan på en Mac med Apple-chip.

Dessa steg gäller endast för Mac-datorer med Apple-chip. Stegen för att radera en Intel-baserad Mac är inte likadana.

Innan du raderar din Mac

Använd Skivverktyg för att radera din Mac

1. Starta från macOS Återställning: Starta din Mac och fortsätt att trycka och hålla ned strömbrytaren tills du ser Starthanteraren. Välj Alternativ och klicka sedan på Fortsätt.
    Startskärm för återställningsläge med ”Alternativ” valt
  2. Om du uppmanas till det väljer du en användare vars lösenord du känner till och anger sedan administratörslösenordet.
  3. Om du uppmanas till det anger du det Apple-ID och det lösenord som tidigare har använts med denna Mac. Har du glömt ditt Apple-ID?
  4. När fönstret Verktygsprogram visas väljer du Skivverktyg och klickar på Fortsätt.
    Återställningsalternativ i macOS Big Sur med Skivverktyg valt
  5. Se till att du ser den volym som heter Macintosh HD i den interna delen av sidofältet Skivverktyg. Ser du inte Macintosh HD?
  6. Om du tidigare använde Skivverktyg för att lägga till interna volymer väljer du varje ytterligare intern volym i sidofältet och klickar sedan på knappen Radera volym (–) i verktygsfältet för att radera den volymen.
    Bortse från alla interna volymer som heter Macintosh HD eller Macintosh HD – Data, liksom alla volymer i avsnitten Extern och Skivavbilder i sidofältet.
  7. Välj nu Macintosh HD i sidofältet.
  8. Klicka på knappen Radera  i verktygsfältet och ange sedan ett namn och ett format:
    • Namn: Macintosh HD
    • Format: APFS
  9. Klicka på Radera volymgrupp.
    Skivverktygsfönster med Radera volymgrupp valt
  10. Om du uppmanas till det anger du ditt Apple-ID. Har du glömt ditt Apple-ID?
  11. När du tillfrågas om du vill radera denna Mac klickar du på Radera Mac och starta om.
  12. När din Mac startar om följer du instruktionerna på skärmen för att välja språk.
  13. Din Mac försöker nu aktivera, vilket kräver en internetanslutning. Använd wifi-menyn  i menyraden för att välja ett wifi-nätverk eller ansluta en nätverkskabel.
  14. När din Mac har aktiverats klickar du på Avsluta till Återställningsverktyg.
  15. Om du vill starta igen från den skiva som du precis har raderat väljer du Installera om macOS i verktygsfönstret och klickar sedan på Fortsätt och följer instruktionerna på skärmen för att installera om macOS.

Om du inte ser Macintosh HD i Skivverktyg

Din inbyggda startskiva bör vara den första som anges i sidofältet i Skivverktyg. Den heter Macintosh HD, såvida du inte byter namn. Om du inte ser den där väljer du Apple-menyn  > Stäng av. Koppla sedan bort alla icke nödvändiga enheter från din Mac och försök igen.

Om din skiva fortfarande inte visas i Skivverktyg, eller om Skivverktyg rapporterar att det inte gick att radera, är det möjligt att din skiva eller Mac behöver service. Kontakta Apple-supporten om du behöver hjälp.