Använda Expresskollektivtrafik med Apple Pay

Använd Expresskollektivtrafik och betala snabbt för resor med Apple Pay på din iPhone och Apple Watch utan att behöva väcka eller låsa upp enheten, eller ens öppna en app. Du behöver inte ens validera med Face ID, Touch ID eller din lösenkod.

Det här behöver du för att använda Expresskollektivtrafik med Apple Pay

Innan du börjar ställer du in ett kort i Wallet som ska användas för Expresskollektivtrafik med Apple Pay. Du kan ställa in ett nytt kreditkort, bankkort eller förbetalt kort eller ett nytt kollektivtrafikkort.

Betala för din resa med Expresskollektivtrafik

Om du vill använda Expresskollektivtrafik måste din iPhone eller Apple Watch vara påslagen, men den behöver inte vara ansluten till ett nätverk.2

Använda Expresskollektivtrafik på din iPhone

1. Håll den övre delen av iPhone nära mitten av den kontaktfria läsaren.
  2. Vänta tills du känner en vibration.
  3. Klar och en bock visas på skärmen.

Använda Expresskollektivtrafik på din Apple Watch

1. Håll skärmen på din Apple Watch nära mitten av den kontaktfria läsaren.
  2. Vänta tills du känner en vibration.
  3. Klar och en bock visas på skärmen.

När du betalar via en kontaktfri läsare bör du förvara kortet eller enheten som du vill betala med skild från dina andra kort och enheter. På så sätt kan du undvika kortkonflikter och se till att rätt kort debiteras. Kortkonflikter kan uppstå när ditt kort och din enhet oavsiktligt används samtidigt. Kontakta ditt kollektivtrafikföretag om du vill veta mer om kortkonflikter eller om du tror att fel kort har debiterats.

Om du vill använda Face ID eller Touch ID för att åka kollektivt kan du inaktivera Expresskollektivtrafik för Apple Pay i appen Inställningar.

Du kan ha ett betalkort och ett kollektivtrafikkort aktiverat för Expresskollektivtrafik i samma stad. Om ditt kollektivtrafikföretag godkänner betalkort och kollektivtrafikkort väljs kollektivtrafikkortet automatiskt av den kontaktfria läsaren.

Om en transaktion inte slutförs kontaktar du ditt kollektivtrafikföretag för att se om Expresskollektivtrafik stöds på den platsen. Sedan följer du instruktionerna på den kontaktfria läsaren. Du kan behöva välja ett annat kort i Wallet för att betala för din resa:

1. Dubbelklicka på sidoknappen eller hemknappen.
  2. Välj ett kort.
  3. Autentisera med Face ID, Touch ID eller din lösenkod.

Lägga till pengar på busskortet

Du kan fylla på pengar på ditt kollektivtrafikkort på din iPhone eller Apple Watch med Apple Pay.3

På iPhone

1. Öppna appen Wallet och tryck sedan på ditt kollektivtrafikkort.
  2. Tryck på Lägg till pengar, välj ett belopp som ska läggas till på ditt kollektivtrafikkort och tryck sedan på Lägg till.
  3. Välj kortet som du vill betala med och slutför sedan transaktionen med Face ID eller Touch ID.

På Apple Watch

1. Öppna appen Wallet.
  2. Tryck på busskortet.
  3. Tryck på Lägg till pengar och följ instruktionerna på bildskärmen.

Om du inte ser Lägg till pengar kan du kontakta ditt lokala kollektivtrafikföretag för att se hur du kan lägga till pengar på ditt kollektivtrafikkort i Wallet.

Se till att du har tillräckligt med pengar till hela resan på busskortet i Apple Pay innan du påbörjar resan. Du kan även se till att du har ett kreditkort, bankkort eller förbetalt kort i Apple Pay som du kan betala resan med. Se också till att batteriet är tillräckligt laddat för hela resan.

Läs om vad du kan göra om du lägger till pengar och saldot på ditt kollektivtrafikkort inte uppdateras i appen Wallet.

Expresskollektivtrafikkort med strömsparläge

Du kan använda strömsparläge med dina expresskollektivtrafikkort för att snabbt betala för resor. På din kompatibla iPhone med den senaste versionen av iOS finns strömsparläget tillgängligt i upp till fem timmar när din iPhone behöver laddas.

Om du vill se om expresskollektivtrafikkort är tillgängliga när din iPhone behöver laddas kan du trycka på sidoknappen. Om du gör detta ofta kan det avsevärt minska batteriet för expresskollektivtrafikkort. Om du väljer att stänga av din iPhone är inte funktionen tillgänglig.*

*Du kan använda expresskollektivtrafikkort i strömsparläge med iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR eller senare.

Så här aktiverar eller byter du expresskollektivtrafikkort

Om du lägger till fler kort i Wallet som kan användas till att åka kollektivt och vill byta ditt expresskollektivtrafikkort följer du dessa steg för din iPhone eller Apple Watch:

För iPhone

1. Öppna Inställningar, rulla ned och tryck på Wallet och Apple Pay.
  2. Tryck på Expresskollektivtrafikkort.
  3. Välj ett kort och autentisera sedan med Face ID, Touch ID eller din lösenkod.

För Apple Watch

1. Öppna appen Watch på din iPhone och tryck på fliken Min klocka.
  2. Tryck på Wallet och Apple Pay och tryck sedan på Expresskollektivtrafikkort.
  3. Välj ett kort och autentisera sedan med din Apple Watch-lösenkod.

Om du inte vill ställa in ett kort för Expresskollektivtrafik väljer du Inget eller Av.2

Du kan ställa in ett betalkort som ditt expresskollektivtrafikkort per kollektivtrafiksnät och ett kollektivtrafikkort som ditt expresskollektivtrafikkort per kollektivtrafiksnät.**

**Om du har aktiverat Expresskollektivtrafik för ett kollektivtrafikkort för Fastlandskina kan du inte aktivera några andra kort för Expresskollektivtrafik, förutom Suica, PASMO och Octopus.

Inaktivera Expresskollektivtrafik

Om du vill inaktivera Expresskollektivtrafik för ditt kort följer du dessa steg:

För iPhone

1. Öppna Inställningar, rulla ned och tryck på Wallet och Apple Pay.
  2. Tryck på Expresskollektivtrafikkort.
  3. Tryck på Inget eller Av.

För Apple Watch

1. Öppna appen Watch på din iPhone och tryck på fliken Min klocka.
  2. Rulla ned och tryck på Wallet och Apple Pay.
  3. Tryck på Expresskollektivtrafikkort och tryck sedan på Inget.

Om du inaktiverar Expresskollektivtrafik kan du fortfarande använda Apple Pay till att åka kollektivt när du autentiserar med Face ID, Touch ID eller din lösenkod.

Ta bort ditt expresskollektivtrafikkort

Om du behöver ta bort ditt expresskollektivtrafikkort från Wallet följer du dessa steg:

För iPhone

1. Öppna appen Wallet på iPhone-enheten.
  2. Tryck på ditt expresskollektivtrafikkort.
  3. Tryck på knappen Mer och tryck sedan på Ta bort det här kortet.

För Apple Watch

1. Öppna appen Watch på din iPhone och tryck på fliken Min klocka.
  2. Rulla ned och tryck på Wallet och Apple Pay.
  3. Tryck på ditt expresskollektivtrafikkort och tryck sedan på Ta bort det här kortet.

Om din enhet försvinner eller blir stulen

Om din enhet är förlorad eller stulen kan du följa dessa steg för att inaktivera användning av din enhet:

1. Gå till iCloud.com och logga in med ditt Apple-ID.
  2. Välj Hitta min iPhone och välj sedan Alla enheter.
  3. Välj din enhet och välj sedan Förlorat läge.

När du väljer Förlorat läge går det inte att använda din enhet till att åka kollektivt eller utföra transaktioner med Apple Pay.

1. Om du inte vet om din plats har stöd för kollektivtrafikkort med Apple Pay kan du kontakta ditt kollektivtrafikföretag.
  2. På vissa platser där du kan betala för kollektivtrafik med ett betalkort i Wallet-appen kan Expresskollektivtrafik automatiskt vara påslagen för din enhet.
  3. Ett Hongkong-utfärdat Visa-, Mastercard- eller UnionPay-kort som du använder med Apple Pay krävs för att köpa eller fylla på ett Octopus-kort i Wallet-appen. Om du har ett kredit- eller bankkort som inte är utfärdat i Hongkong ska du istället använda Octopus för Tourists-appen.