Använda Expresskollektivtrafik med Apple Pay

Betala snabbt för resor med Apple Pay på din iPhone och Apple Watch när du slår på läget Expresskollektivtrafik.

Det här behöver du för att komma igång

Det här behöver du för att komma igång med läget Expresskollektivtrafik med Apple Pay:

Innan du börjar ska du ställa in ett kort i Wallet som ska användas för läget Expresskollektivtrafik med Apple Pay. Du kan ställa in ett nytt kreditkort, betalkort eller förbetalt kort eller ett nytt kollektivtrafikskort.

Betala för din resa med Expresskollektivtrafik

Om du har aktiverat läget Expresskollektivtrafik behöver du inte validera med Face ID, Touch ID eller din lösenkod när du betalar för resor med Apple Pay på din iPhone och Apple Watch. Och du behöver inte väcka eller låsa upp enheten eller öppna en app.

Om du vill använda läget Expresskollektivtrafik måste din iPhone eller Apple Watch vara påslagen men behöver inte vara ansluten till ett nätverk.

På iPhone

När du betalar för resor med Apple Pay ska du hålla den övre delen av din iPhone några centimeter från mitten av den kontaktlösa kontaktfria läsaren tills du känner en vibration. Klar och en bock visas på skärmen.

På Apple Watch

När du betalar för resor med Apple Pay ska du hålla skärmen på din Apple Watch några centimeter från mitten av den kontaktlösa kontaktfria läsaren tills du känner en vibration. Klar och en bock visas på skärmen.

Du kan ha ett betalkort och ett kollektivtrafikskort aktiverat för läget Expresskollektivtrafik i samma stad. Om ditt kollektivtrafikföretag godkänner betalkort och kollektivtrafikskort väljs kollektivtrafikskortet automatiskt av den kontaktfria läsaren.

Om en transaktion inte slutförs hör du med ditt kollektivtrafikföretag för att se om läget Expresskollektivtrafik stöds platsen. Sedan följer du instruktionerna på den kontaktfria läsaren. Du kan behöva välja ett annat kort i Wallet för att betala för din resa:

1. Dubbelklicka på sidoknappen eller hemknappen.
  2. Välj ett kort.
  3. Autentisera med Face ID, Touch ID eller din lösenkod.

Expresskollektivtrafikskort med strömsparläge

På iPhone XS, iPhone XS Max och iPhone XR kan du använda strömsparläge med dina Expresskollektivtrafikskort. Strömsparläge gör det möjligt för dig att betala för resor och är tillgängligt i upp till fem timmar när din iPhone behöver laddas.

Om du vill se om Expresskollektivtrafikskort är tillgängliga när din iPhone behöver laddas kan du trycka på sidoknappen. Om du gör detta ofta kan det avsevärt minska batteriet för Expresskollektivtrafikskort. Om du väljer att stänga av din iPhone är inte funktionen tillgänglig.

Så här byter du Expresskollektivtrafikskort

Om du lägger till fler kort till Wallet som kan användas till att åka kollektivt och du vill byta ditt Expresskollektivtrafikskort ska du följa dessa steg för din iPhone eller Apple Watch:

För iPhone

1. Öppna Inställningar, rulla ned och tryck på Wallet och Apple Pay.
  2. Tryck på Expresskollektivtrafikskort.
  3. Välj ett kort och autentisera sedan med Face ID, Touch ID eller din lösenkod.

För Apple Watch

1. Öppna appen Watch på din iPhone och tryck på fliken Min klocka.
  2. Tryck på Wallet och Apple Pay och tryck sedan på Expresskollektivtrafik.
  3. Välj ett kort och autentisera sedan med din Apple Watch-lösenkod.

Om du inte vill ställa in ett kort för Expresskollektivtrafiksläge väljer du Inget eller Av.

Du kan ställa in ett betalkort som ditt Expresskollektivtrafikskort per kollektivtrafiksnät och ett kollektivtrafikskort som ditt Expresskollektivtrafikskort per kollektivtrafiksnät.*

*Om du har slagit på läget Expresskollektivtrafik påslaget för ett kollektivtrafikskort för Fastlandskina kan du inte aktivera några andra kort för Expresskollektivtrafik, utom för Suica.

Inaktivera läget Expresskollektivtrafik

Om du vill inaktivera läget Expresskollektivtrafik för ditt kort följer du dessa steg:

För iPhone

1. Öppna Inställningar, rulla ned och tryck på Wallet och Apple Pay.
  2. Tryck på Expresskollektivtrafikskort.
  3. Tryck på Inget eller Av.

För Apple Watch

1. Öppna appen Watch på din iPhone och tryck på fliken Min klocka.
  2. Rulla ned och tryck på Wallet och Apple Pay.
  3. Tryck på Expresskollektivtrafikskort och tryck sedan på Inget.

Om du inaktiverar läget Expresskollektivtrafik kan du fortfarande använda Apple Pay till att åka kollektivt när du autentiserar med Face ID, Touch ID eller din lösenkod.

Ta bort ditt Expresskollektivtrafikskort

Om du behöver ta bort ditt Expresskollektivtrafikskort från Wallet följer du dessa steg:

För iPhone

1. Öppna appen Wallet på din iPhone och tryck på ditt Expresskollektivtrafikskort.
  2. Tryck på knappen Mer och tryck sedan på Ta bort det här kortet.

För Apple Watch

1. Öppna appen Watch på din iPhone och tryck på fliken Min klocka.
  2. Rulla ned och tryck på Wallet och Apple Pay.
  3. Tryck på ditt Expresskollektivtrafikskort och tryck sedan på Ta bort det här kortet.

Om din enhet försvinner eller blir stulen

Om din enhet är förlorad eller stulen kan du följa dessa steg för att inaktivera användning av din enhet:

1. Gå till iCloud.com och logga in med ditt Apple-ID.
  2. Välj Hitta min iPhone och välj sedan Alla enheter.
  3. Välj din enhet och välj sedan Förlorat läge.

När du väljer Förlorat läge går det inte att använda din enhet till att åka kollektivt eller att utföra transaktioner med Apple Pay.

1. I Peking och Shanghai har iPhone 6 och iPhone 6 Plus stöd för läget Expresskollektivtrafik.
  2. Om du inte vet om din plats har stöd för kollektivtrafikskort med Apple Pay kan du kontakta ditt kollektivtrafikföretag.