Använda Skärmtid på din iPhone eller iPad

Skärmtid visar hur mycket tid du lägger på appar, webbplatser och mer. På så sätt kan du fatta mer välgrundade beslut om hur du använder dina enheter. Du kan även ställa in begränsningar för vad du vill hantera – på din egen enhet eller på ett barns enhet.

En iPad-skärm som visar en tidskänslig varning för Skärmtid och en iPhone-skärm som visar inställningarna för Skärmtid

Slå på Skärmtid

1. Gå till Inställningar > Skärmtid.

2. Tryck på Aktivitet för app och webbplats och tryck sedan på Aktivera aktivitet för app och webbplats.

När du har aktiverat Skärmtid kommer du att se en rapport som visar hur du använder din enhet, dina appar och webbplatser. Om du hanterar ditt barns enhet kan du ställa in Skärmtid och skapa inställningar direkt på barnets enhet. Du kan också använda Familjedelning om du vill ställa in barnets enhet från din egen enhet. När du har ställt in barnets enhet kan du också använda Familjedelning för att titta på rapporter och justera inställningarna från din enhet.

Läs om hur du använder Föräldrakontroll på barnets iPhone eller iPad

Ställa in en lösenkod för skärmtid

Du kan ställa in en lösenkod så att endast du kan ändra inställningarna för Skärmtid, tillåta mer tid när appbegränsningarna utgår och ställa in begränsningar för innehåll och integritet på ett barns enhet.

Om du hanterar ett barnkonto med Familjedelning

1. Gå till Inställningar > Skärmtid.

2. Bläddra neråt och välj ditt barns namn under Familj.

3. Följ anvisningarna på skärmen för att ställa in inställningarna för Skärmtid som du vill att barnet ska ha.

4. Ange en lösenkod för Skärmtid när du uppmanas till det. Skriv lösenkoden igen för att bekräfta.

Om du hanterar ett barnkonto med barnets enhet

1. Se till att du är på den enhet som används av barnet.

2. Gå till Inställningar > Skärmtid.

3. Följ anvisningarna på skärmen för att ställa in inställningarna för Skärmtid som du vill att barnet ska ha.

4. Ange en lösenkod för Skärmtid när du uppmanas till det. Skriv lösenkoden igen för att bekräfta.

Läs om vad du kan göra om du glömmer din lösenkod för Skärmtid

Visa rapporten för Skärmtid och ställ in begränsningar

Skärmtid ger dig en rapport som visar hur din enhet används, vilka appar du har öppnat och webbsidor du har besökt och mer. Gå till Inställningar > Skärmtid och tryck på Visa all aktivitet för app och webbplats för att visa rapporten. Här kan du se din användning, ställa in begränsningar för apparna som du använder mest och se hur många gånger enheten har tagits upp eller fått en notis.

Om du har aktiverat Dela mellan enheter kan du visa den totala användningen på alla dina enheter som är inloggade med ditt Apple-ID.

En iPhone-skärm som visar din användning i Skärmtid

Hantera inställningarna för Skärmtid

Gå till Inställningar > Skärmtid. Tryck sedan på Visa all aktivitet, välj en kategori i listan nedan och ställ in begränsningar.

Skärmfri tid

När du schemalägger skärmfri tid är det bara telefonsamtal och de appar som du väljer att tillåta som är tillgängliga. Skärmfri tid gäller alla dina enheter som aktiverats för Skärmtid, och du får en påminnelse fem minuter innan den börjar gälla. Har du ställt in en lösenkod för Skärmtid finns det en extra inställning i Skärmfri tid: Blockera vid skärmfri tid. Om den här inställningen är vald och du klickar på Be om mer tid när den skärmfria tiden börjar, kan du godkänna att appen används i 15 minuter, en timme eller hela dagen om du anger lösenkoden. Användare av barnkonton kan klicka på En minut till en gång eller klicka på Be om mer tid om de vill be förälderns eller vårdnadshavarens konto att godkänna deras förfrågan.

Appbegränsningar

Du kan ange dagliga begränsningar för olika kategorier av appar med hjälp av Appbegränsningar. Du kanske till exempel vill se produktivitetsappar medan du är på jobbet, men inte sociala nätverk eller spel. Appbegränsningarna uppdateras vid midnatt varje dygn, och du kan radera dem när du vill.

Alltid tillåtna

Om du hanterar ett barnkonto kan du styra vem barnet kan kommunicera med under dagen och under skärmfri tid. Dessa gränser gäller för Telefon, FaceTime, Meddelanden och iCloud-kontakter. Det är också här du kan bestämma och hantera vilka kontakter som är tillgängliga på en Apple Watch som har parkopplats genom familjeinställning. Kommunikation med kända nödnummer som identifieras av mobiltjänsteleverantören för din iPhone eller Apple Watch är alltid tillåten. Du behöver ha dina iCloud-kontakter aktiverade för att använda den här funktionen.

Skärmavstånd

Skärmavstånd ger dig uppmaningar när det rekommenderas att du flyttar din iPhone eller din iPad längre bort från ansiktet för att minska påfrestningen på ögonen och risken för närsynthet hos barn.

Kommunikationsgränser

Telefon, Meddelanden, FaceTime och Kartor är alltid tillåtna som standard, men du kan ta bort dem. Du kan justera inställningarna för Kommunikationsgränser om du vill komma åt vissa appar, även om du har aktiverat skärmfri tid eller om du ställer in appbegränsningar för Alla appar och kategorier.

Kommunikationssäkerhet

Inställningen för Kommunikationssäkerhet skyddar barn från att dela känsliga bilder och videor och ger vägledning och åldersanpassade resurser som hjälper dem att fatta säkra beslut. Apple har inte åtkomst till bilder eller videor.

Läs mer om Kommunikationssäkerhet på barnets Apple-enhet

Begränsa innehåll/integritet

Du bestämmer vilken typ av innehåll som visas på din enhet eller på ett barns enhet som du hanterar. Blockera olämpligt innehåll, köp och hämtningar, och justera dina integritetsinställningar med begränsningar för innehåll och integritet.