Använda mer än en version av macOS på en Mac

Om du installerar en kompatibel macOS på en ny volym av din inbyggda startskiva kan din Mac startas från båda volymerna. Det är ett enkelt sätt att använda ett nyare macOS samtidigt som du behåller ett tidigare installerat macOS för mjukvara som kan kräva det.

Göra en säkerhetskopia

Säkerhetskopiera din Mac, särskilt om du planerar att installera en betaversion av macOS. Betamjukvara är mjukvara som fortfarande utvecklas, vilket innebär att vissa appar och tjänster inte fungerar normalt.

Lägga till en APFS-volym

1. Se till att din Mac använder macOS High Sierra eller senare.
  2. Öppna Skivverktyg, som finns i mappen Verktygsprogram i mappen Program.
  3. I sidofältet väljer du din befintliga APFS-volym, till exempel Macintosh HD.
  4. Välj Redigera > Lägg till APFS-volym i menyfältet eller klicka på knappen Lägg till volym (+) i verktygsfältet i Skivverktyg. Dessa alternativ är endast tillgängliga när en APFS-formaterad volym är vald.
  5. Ange namnet på den nya volymen och klicka på Lägg till.
  6. Avsluta Skivverktyg.

Läs mer om att lägga till, ta bort eller radera APFS-volymer

Installera en kompatibel macOS på den nya volymen

Om macOS som du vill installera är kompatibel med din Mac kan du installera det på den nya volymen.

• Registrera din Mac på Apple Beta Software Program och följ installationsanvisningarna på webbplatsen för att installera den senaste betaversionen (försläppsversionen) av macOS.
  • För att installera den senaste versionen av macOS hämtar du den från App Store.
  • För att installera en tidigare version än den version som för närvarande är installerad använder du en startskiva av macOS High Sierra eller senare.

När startskivan öppnas och du blir ombedd att välja var du ska installera klickar du på Visa alla skivor och väljer sedan den nya volymen innan du fortsätter.

Växla mellan macOS-versioner

För att växla mellan installerade macOS-versioner startar du bara din Mac från den andra volymen. Du kan göra det genom att ändra din Mac-startskiva.

När du först startar från en ny volym hjälper en inställningsassistent dig att skapa ett nytt användarkonto. Användarkonton delas inte mellan volymer, men du kan dela filer mellan användarkonton.

Hålla macOS uppdaterad på varje volym

Sök efter mjukvaruuppdateringar för att hitta de senaste uppdateringarna för varje macOS-version. Starta sedan från den andra volymen och sök efter mjukvaruuppdateringar igen.

Radera en volym

Om du vill radera en volym, inklusive macOS och alla andra data på den volymen, följer du dessa steg.

1. Starta din Mac från en volym som du inte raderar.
  2. Öppna Skivverktyg.
  3. I Skivverktygets sidofält väljer du volymen som du vill radera.
  4. Klicka på Redigera > Radera APFS-volym i menyfältet eller klicka på Radera volym-knappen (–) i verktygsfältet i Skivverktyg.
  5. Klicka på Radera. Om volymen är en del av en volymgrupp raderar du volymgruppen när du uppmanas till det.