Om den avancerade Face ID-tekniken

Läs om hur Face ID hjälper till med att skydda din information på iPhone X eller senare.

Vi lagrar en stor del av våra digitala liv på iPhone och det är viktigt att skydda den informationen. På samma sätt som Touch ID revolutionerade autentisering med fingeravtryck revolutionerar Face ID autentisering med ansiktsigenkänning. Face ID ger intuitiv och säker autentisering med hjälp av det toppmoderna TrueDepth-kamerasystemet som med hjälp av avancerad teknik skapar en exakt geometrisk karta över ditt ansikte.

Med Face ID kan du låsa upp iPhone med ett ögonkast. Du kan använda det till att auktorisera köp i iTunes Store, App Store, iBooks Store och betalningar med Apple Pay. Utvecklare kan även låta dig använda Face ID för att logga in i deras appar. Appar som har stöd för Touch ID får automatiskt stöd för Face ID.

Avancerad teknik

Face ID bygger på hårdvara och mjukvara som är något av den mest avancerade vi skapat. TrueDepth-kameran registrerar exakta ansiktsdata genom att projicera och analysera över 30 000 osynliga punkter och på så sätt skapa en digital modell av ansiktet och även ta en infraröd bild av det. En del av A11 och A12 Bionic-chippets neurala system – skyddat i Secure Enclave – omvandlar den digitala modellen och infraröda bilden till en matematisk representation, och jämför sedan denna representation med de ansiktsdata som registrerats.

Face ID anpassar sig automatiskt till förändringar i ditt utseende, till exempel om du använder smink eller sparar ut skägg. Om du förändrar ditt utseende på ett mer radikalt sätt, till exempel rakar av ett helskägg, bekräftar Face ID din identitet med hjälp av lösenkoden innan den uppdaterar dina ansiktsdata. Face ID är utformat för att fungera med hattar, halsdukar, glasögon, linser och många solglasögon. Det är dessutom utformat för att fungera inomhus, utomhus och till och med i totalt mörker.

Om du vill börja använda Face ID måste du först och främst registrera ditt ansikte. Du kan göra det under den inledande inställningen eller vid ett senare tillfälle genom att gå till Inställningar > Face ID och lösenkod. Du låser upp iPhone X eller senare med Face ID genom att helt enkelt titta på den. Face ID kräver att TrueDepth-kameran kan se ditt ansikte, oavsett om iPhone ligger på en yta eller om du håller den i en naturlig position. Vinkeln för TrueDepth-kameran är samma som när du tar en bild eller ringer ett FaceTime-samtal med den främre kameran. Face ID fungerar bäst när enheten är högst en armslängd från ansiktet (25–50 cm avstånd från ansiktet).

TrueDepth-kameran aktiveras intelligent, till exempel när du väcker iPhone genom att höja den, trycker för att väcka skärmen eller vid en inkommande notis som väcker skärmen. Varje gång du låser upp iPhone X eller senare identifierar TrueDepth-kameran dig genom att registrera exakta geometriska data och en infraröd bild. Autentiseringen sker genom att den här informationen jämförs med den lagrade matematiska representationen.

Garantier för säkerhet

Säkerhet är viktigt för alla eftersom vi vill skydda informationen på våra enheter. Vi har vidtagit viktiga åtgärder för att skydda din information på samma sätt som vi gjorde med Touch ID. Face ID använder TrueDepth-kameran och maskininlärning för att skapa en säker autentiseringslösning. Face ID-data, som den matematiska representationen av ditt ansikte, krypteras och skyddas med en nyckel som endast är tillgänglig för Secure Enclave.

Risken för att en slumpmässigt vald individ skulle kunna titta på din iPhone X eller senare och låsa upp den med Face ID är ungefär 1 på 1 000 000 (jämfört med 1 på 50 000 för Touch ID). Dessutom kräver Face ID endast fem misslyckade matchningsförsök innan en lösenkod krävs. Den statistiska sannolikheten skiljer sig för tvillingar och syskon med liknande utseende samt för barn under 13, eftersom deras ansiktsdrag inte har utvecklats till fullo ännu. Om du oroar dig över det rekommenderar vi att du använder autentisering med en lösenkod.

Face ID använder geometriska data, som inte finns med i tryckta bilder eller digitala 2D-fotografier, för matchningen. Det är skyddat mot bilder eller masker eller andra tekniker för att låsa upp med avancerade neuronnät. Face ID registrerar till och med uppmärksamheten. Det känner igen om dina ögon är öppna och tittar på enheten. Det gör det svårare för någon att låsa upp din iPhone utan att du vet om det (till exempel när du sover).

Du måste ställa in en lösenkod på din iPhone för att använda Face ID. Du måste ange din lösenkod för ytterligare säkerhetsvalidering i följande fall:

• Enheten har nyss slagits på eller startats om.
  • Enheten har inte låsts upp på mer än 48 timmar.
  • Lösenkoden har inte använts för att låsa upp enheten under de senaste sex och en halv dagarna och Face ID har inte låst upp enheten under de senaste fyra timmarna.
  • Enheten har tagit emot ett kommando om fjärrlåsning.
  • Efter fem misslyckade försök att matcha ett ansikte.
  • När du har valt avstängning/Nödsamtal SOS genom att hålla en av volymknapparna och sidoknappen intryckta samtidigt i två sekunder.

Om du tappar bort din enhet eller om den blir stulen kan du inaktivera möjligheten att använda Face ID för att låsa upp enheten med Förlorat läge i Hitta min iPhone.

Integritet

Integritet är mycket viktigt för Apple. Face ID-data, inklusive matematiska representationer av ditt ansikte, krypteras och skyddas i Secure Enclave. Dessa data kommer att förfinas och uppdateras medan du använder Face ID för att förbättra din upplevelse, som när du autentiserar. Face ID uppdaterar även dessa data när den identifierar en nära matchning men en lösenkod därefter används för att låsa upp enheten.

Face ID-data stannar på enheten och säkerhetskopieras aldrig till iCloud eller någon annan plats. Den här informationen överförs endast från enheten ifall du ger AppleCare tillgång till diagnostikdata från Face ID i supportärenden. Och i det här fallet gäller dessutom att data inte skickas automatiskt till Apple; du får först granska och godkänna diagnostikdata innan de skickas.

Om du väljer att registrera dig för Face ID kan du styra hur det används och inaktivera det när du vill. Om du till exempel inte vill använda Face ID till att låsa upp iPhone öppnar du Inställningar > Face ID och lösenkod > Använd Face ID och inaktiverar iPhone-upplåsning. Inaktivera Face ID genom att öppna Inställningar > Face ID och lösenkod och trycka på Återställ Face ID. Om du gör det raderas Face ID-data, inklusive matematiska representationer av ditt ansikte, från enheten. Alla Face ID-data raderas om du väljer att radera eller återställa enheten med Hitta min iPhone eller att radera allt innehåll och alla inställningar.

Även om du inte registrerar dig för Face ID aktiveras TrueDepth-kameran intelligent för uppmärksamhetsfunktioner, som att tona skärmen om du inte tittar på iPhone eller sänka volymen för varningar om du tittar på enheten. När du till exempel använder Safari kontrollerar enheten om du tittar på den och stänger av skärmen när du inte gör det. Om du inte vill använda dessa funktioner kan du öppna Inställningar > Face ID och lösenkod och inaktivera Uppmärksamhetsfunktioner.

I appar som stöds kan du aktivera Face ID för autentisering. Apparna meddelas endast om autentiseringen lyckades. Apparna kommer inte åt Face ID-data om det registrerade ansiktet.

Säkerhet

iPhone och TrueDepth-kamerasystemet har testats noggrant och uppfyller internationella säkerhetsstandarder. TrueDepth-kamerasystemet är säkert att använda under normala användningsförhållanden. Systemets svaga signal skadar inte ögon eller hud. Eftersom de infraröda sändarna kan skadas under reparation eller demontering är det bara Apple eller en auktoriserad servicepartner som får utföra service på iPhone-enheten. TrueDepth-kamerasystemet har funktioner för att upptäcka manipulation. Om manipulation upptäcks kan systemet av säkerhetsskäl inaktiveras.

Genom vissa typer av kameror kan du se ljus från TrueDepth-kameran. Det är förväntat eftersom vissa kameror kan se infrarött ljus. En del kan se ett svagt ljussken från TrueDepth-kameran i mycket mörka rum. Det är förväntat i mycket mörka miljöer.

Hjälpmedel

Hjälpmedel är en viktig del av Apples produkter. Användare med begränsad rörlighet kan välja Hjälpmedelsalternativ vid registreringen. Med den här inställningen krävs inte alla huvudrörelser när olika vinklar ska registreras, men den är ändå säker att använda. Du behöver bara vara mer konsekvent i hur du tittar på din iPhone.

Face ID har även hjälpmedelsfunktioner som underlättar för personer som är blinda eller har nedsatt syn. Om du inte vill att Face ID ska kräva att du tittar på iPhone med öppna ögon kan du öppna Inställningar > Allmänt > Hjälpmedel och inaktivera Kräv uppmärksamhet för Face ID. Det inaktiveras automatiskt om du aktiverar VoiceOver under den inledande inställningen.