Använda 4K-skärmar, 5K-skärmar och Ultra HD-tv-apparater med Mac

Läs om stöd för 4K-bildskärmar, 5K-bildskärmar och Ultra HDTV-apparater på din Mac. Läs även mer om systemkraven och hur du ställer in och justerar bildskärmen eller TV-apparaten.

Du kan använda 4K-bildskärmar och Ultra HDTV-apparater med dessa Mac-datorer:

• iMac (27 tum, sent 2014) och senare
  • iMac Pro (2017)*
  • Mac mini (sent 2014) och senare*
  • Mac Pro (sent 2013)*
  • MacBook (Retina-skärm, 12 tum, tidigt 2015) och senare
  • MacBook Air (tidigt 2015) och senare
  • MacBook Pro (Retina-skärm, sent 2013) och senare

*Du kan läsa mer om att ansluta flera skärmar till din iMac ProMac mini (2018) eller Mac Pro (sent 2013).

HDMI-skärmar

Mac-datorer med inbyggda HDMI-portar

Alla Mac-datorer med en inbyggd HDMI-port har stöd för 4K-skärmar och Ultra HD-tv via HDMI med 3 840 x 2 160 med 30 Hz eller 4 096 x 2 160 med 24 Hz. Observera att spegling inte stöds med 4 096 x 2160 med 24 Hz.

Dessutom stöder den inbyggda HDMI-porten på Mac mini (2018) upplösning på upp till 4 096 x 2 160 med 60 Hz.

Mac-datorer kompatibla med HDMI via adapter

Följande Mac-modeller stöder upplösningar och uppdateringsfrekvenser upp till 1080p vid 60 Hz, och 3 840 x 2 160 vid 30 Hz över HDMI 1.4b när du använder USB-C Digital AV Multiport Adapter med macOS Sierra 10.12 eller senare:

• iMac (2017 och senare)
  • iMac Pro (2017)
  • MacBook (2015 och senare)
  • MacBook Air (Retina-skärm, 13 tum, 2018)
  • MacBook Pro (2016 och senare)

Datorerna listade ovan stöder också en uppdateringsfrekvens på 60Hz över HDMI när de används med en HDMI 2.0-bildskärm som stöds, HDMI Premium Certified-kabel och en kompatibel USB-C till HDMI 2.0-adapter från tredje part.

Du kanske måste uppdatera din HDMI-kabel om HDMI-bildskärmen som är ansluten till din Mac visar Apple-logotypen men sedan blir svart. För att säkerställa kompatibilitet och uppnå 4K-upplösning rekommenderar Apple en kabel som har stöd för HDMI 2.0 eller senare, till exempel Belkin Ultra High Speed 4K hdmi-kabel.

Bildskärmar med SST (single-stream transport)

De flesta SST 4K-bildskärmar stöds vid 30 Hz.

Med OS X Yosemite 10.10.3 och senare stöds de flesta SST 4K-bildskärmar (3 840 x 2160) vid 60 Hz på dessa Mac-datorer:

• iMac (27 tum, sent 2014) och senare
  • iMac Pro (2017)
  • Mac mini (2018)
  • Mac Pro (sent 2013)
  • MacBook Air (tidigt 2015) och senare
  • MacBook Pro (Retina-skärm, 13 tum, tidigt 2015) och senare
  • MacBook Pro (Retina-skärm, 15 tum, mitten 2014) och senare

Med OS X Yosemite 10.10.3 och senare stöds de flesta SST 4K-bildskärmar (4 096 × 2 160) vid 60 Hz på dessa Mac-datorer:

• iMac (Retina 5K, 27 tum, sent 2014) och senare
  • iMac Pro (2017)
  • Mac Pro (sent 2013)
  • MacBook Pro (2016 eller senare)

Med macOS Sierra, MacBook (2015 eller senare) stöds 4K-bildskärmar (3 840 × 2 160) vid 60 Hz över DisplayPort.

MST-bildskärmar (Multi-Stream Transport)

Dessa Mac-datorer har stöd för MST-bildskärmar vid 60 Hz:

• iMac (Retina 5K, 27 tum, sent 2014) och senare
  • iMac Pro (2017)
  • Mac mini (2018)
  • Mac Pro (sent 2013)
  • MacBook Air (Retina-skärm, 13 tum, 2018)
  • MacBook Pro (Retina-skärm, 13 tum, tidigt 2015) och senare
  • MacBook Pro (Retina-skärm, 15 tum, sent 2013) och senare

Om du använder en MST-bildskärm på 60 Hz med MacBook Pro (Retina-skärm, 15 tum, mitten av 2015) med grafikkortet AMD Radeon R9 M370X eller iMac (Retina 5K, 27 tum, sent 2014), kan bara en ytterligare Thunderbolt-skärm användas. Läs mer om Thunderbolt-portar och -bildskärmar.

Din Mac upptäcker automatiskt MST-aktiverade bildskärmar. Det kan dock hända att bildskärmen behöver en uppdatering av den fasta mjukvaran för att hantera 60 Hz. Kontakta bildskärmens tillverkare för mer information.

Du måste konfigurera 4K-bildskärmar manuellt om du ska använda MST. Följ dessa steg om du vill använda skärmens inbyggda kontroller när du aktiverar den här funktionen:

• Sharp PN-K321: Välj Menu (meny) > Setup (konfiguration) > DisplayPort STREAM > MST > SET
  • ASUS PQ321Q: Choose OSD menu (OSD-meny)> Setup (konfiguration) > DisplayPort Stream
  • Dell UP2414Q och UP3214Q: Choose Menu (meny) > Display Setting (skärminställning) > DisplayPort 1.2 > Enable (aktivera)
  • Panasonic TC-L65WT600: Välj Menu (meny) > DisplayPort Settings (DisplayPort-inställningar) > Stream Setting (streaminställning) > Auto
  • Andra DisplayPort bildskärmar: fråga bildskärmens tillverkare om kompatibiliteten.

Bildskärmar med dubbla kablar

En del bildskärmar med upplösningar över 4K kräver två DisplayPort-kablar för att bildskärmen ska kunna anslutas med högsta upplösningen:

• 5K-bildskärmen Dell UP2715K på 27 tum stöds av iMac (Retina 5K, 27 tum, sent 2014) och senare och Mac Pro (sent 2013) med OS X Yosemite 10.10.3 och senare.
  • 5K-bildskärmen HP Z27q stöds av iMac (Retina 5K, 27 tum, sent 2014) och senare och Mac Pro (sent 2013) med macOS Sierra.

LG UltraFine-bildskärmar

4K-bildskärmen LG UltraFine stöds på dessa Mac-datorer med DisplayPort Alt-Mode över USB-C:

• iMac (21,5 tum, 2017)
  • iMac (Retina-skärm 4K, 21,5 tum, 2017)
  • iMac (Retina 5K, 27 tum, 2017)
  • iMac Pro (2017)
  • Mac mini (2018)
  • MacBook (2015 och senare)
  • MacBook Air (Retina-skärm, 13 tum, 2018)
  • MacBook Pro (2016 eller senare)

LG UltraFine 5K-skärmen stöds på dessa Mac-datorer med Thunderbolt 3 (USB-C):

• iMac (21,5 tum, 2017)
  • iMac (Retina-skärm 4K, 21,5 tum, 2017)
  • iMac (Retina 5K, 27 tum, 2017)
  • iMac Pro (2017)
  • Mac mini (2018)
  • MacBook Air (Retina-skärm, 13 tum, 2018)
  • MacBook Pro (2016 eller senare)

Anpassa skärmen

Välj Apple-menyn () > Systeminställningar och klicka på Bildskärmar om du vill ändra inställningen för skärmupplösningen. Det kan göra så att text och objekt visas större eller ge dig mer utrymme på bildskärmen. Om Mac-datorn inte känner igen en bildskärm som du nyss anslutit håller du ned Alternativ-tangenten för att visa knappen Sök bildskärmar och klickar sedan på knappen.

Skärminställningar

Läs mer

• 4K-bildskärmar och Ultra HDTV-apparater som använder Windows 7, 8 och 8.1 med Boot Camp använder samma regel som macOS. Om du uppgraderar från Windows 8 till 8.1 bör du reparera Boot Camp-drivrutiner
  • Om du vill ha bästa prestanda från din 4K-skärm ska du ansluta skärmen eller dess adapter direkt i din Mac, istället för att ansluta den via annan kringutrustning eller andra enheter.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Det finns konkreta risker med att använda internet. Kontakta leverantören om du vill veta mer. Andra företags- och produktnamn kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.