Ställa in en ny mac-dator

Använd de här grundläggande inställningsanvisningarna för att komma igång med din nya mac.

Kontrollera att det finns en internetanslutning

Det är bäst att ställa in din mac där det finns ett wifi-nätverk eller annan anslutning till internet. Mac-datorn använder anslutningen för att slutföra vissa inställningssteg. Om nätverket kräver ett lösenord ska du ha det redo.

Koppla bara in nödvändiga enheter

Om du använder ett externt tangentbord och styrplatta eller mus, slår du på dem eller ansluter dem till din mac. Om du använder en extern bildskärm ansluter du den också, men vänta med att ansluta eventuell annan kringutrustning så länge. Och självklart kopplar du in din mac.

Om du inte har använt en styrplatta förut får du ett tips här: När du vill klicka trycker du på styrplattans yta.

Starta mac-datorn

Vissa bärbara mac-datorer startar automatiskt när du ansluter datorn till ström eller öppnar locket. På andra mac-datorer måste du trycka på strömknappen för att starta den.

Använda inställningsassistenten

Ett antal fönster visas där du blir ombedd att ange inställningsinformation, till exempel ditt Apple-ID. Om du använder iTunes eller har en iPhone eller iPad så har du redan ett Apple-ID. Använd samma Apple-ID på din mac.

Vi rekommenderar att du låter inställningsassistenten slå på FileVaultiCloud-nyckelring och Hitta min Mac. Du kan också överföra information från en annan dator eller Time Machine-säkerhetskopia. Det kan du även göra senare med Flyttassistenten.

Du blir ombedd att skapa ett namn och lösenord för ditt datorkonto. Du behöver den här informationen när du loggar in på din mac, ändrar vissa inställningar och installerar mjukvara.

Kontrollera om det finns några tillgängliga mjukvaruuppdateringar

När inställningsassistenten slutfört inställningen av mac-datorn visas datorns skrivbord, menyraden Finder och Dock.

Klicka på App Store i Dock och leta sedan efter och installera eventuella mjukvaruuppdateringar. När mjukvaran har uppdaterats kan du ansluta eventuella skrivare eller annan kringutrustning och börja använda din mac.