Om krypterade säkerhetskopior på din iPhone, iPad eller iPod touch

Du kan skydda säkerhetskopior av din iPhone, iPad eller iPod touch på datorn med hjälp av lösenord och kryptering.

När du krypterar säkerhetskopian av din iPhone, iPad eller iPod touch

Funktionen Kryptera säkerhetskopian i Finder eller iTunes låser och kodar din information. Krypterade säkerhetskopior kan innehålla information som okrypterade säkerhetskopior inte har:

• Dina sparade lösenord
  • Wi-Fi-inställningar
  • Webbplatshistorik
  • Hälsouppgifter

Din säkerhetskopia krypteras inte som standard. När du vill kryptera en säkerhetskopia i Finder eller iTunes första gången aktiverar du det lösenordsskyddade alternativet Kryptera säkerhetskopian. Säkerhetskopior av enheten krypteras därefter automatiskt.

Det finns inget sätt att återskapa din information eller slå av Kryptera säkerhetskopian om du tappar bort eller glömmer lösenordet.

Du kan också skapa en säkerhetskopia i iCloud där din information automatiskt krypteras varje gång.

Kryptera dina säkerhetskopior

1. På en Mac med macOS Catalina 10.15: öppna ett Finder-fönster. På en Mac med macOS Mojave 10.14 eller tidigare eller på en pc: öppna iTunes.
  2. Anslut enheten till datorn med usb-kabeln som medföljde enheten. Leta sedan rätt på din enhet på datorn.
  3. Gå till fliken Allmänt eller Sammanfattning och välj Kryptera den lokala säkerhetskopian i avsnittet Säkerhetskopior.
  4. Skapa ett lösenord när du ombeds göra det. Skapa ett som du kan komma ihåg eller skriv ned det och spara anteckningen på ett säkert ställe. Du kan inte använda dina säkerhetskopior utan det här lösenordet.

Säkerhetskopieringen börjar när du bekräftat lösenordet. Dina tidigare säkerhetskopior skrivs omedelbart över och krypteras. När processen är slutförd kontrollerar du att din krypterade säkerhetskopia avslutades korrekt:

1. På en Mac med macOS Catalina 10.15: öppna ett Finder-fönster, klicka på fliken Allmänt och klicka sedan på Hantera säkerhetskopior. Du bör då se en lista över dina säkerhetskopior. På en Mac med macOS Mojave 10.14 eller tidigare eller på en pc med iTunes: välj iTunes > Inställningar i menyraden högst upp i iTunes-fönstret och klicka sedan på fliken Enheter.
  2. Du bör se ett lås låssymbol bredvid enhetens namn samt det datum och klockslag när säkerhetskopian skapats.
  3. Klicka på OK för att stänga säkerhetskopieringsfönstret.

Kontrollera om dina säkerhetskopior redan krypteras

Om Finder eller iTunes är inställt på att kryptera dina säkerhetskopior finns det en bockmarkering vid alternativet Kryptera säkerhetskopian under fliken Allmänt eller Sammanfattning när du ansluter enheten till Finder eller iTunes.

Du kan också se om en viss säkerhetskopia är krypterad:

1. På en Mac med macOS Catalina 10.15: öppna ett Finder-fönster, klicka på fliken Allmänt och klicka sedan på Hantera säkerhetskopior. Du bör då se en lista över dina säkerhetskopior. På en Mac med macOS Mojave 10.14 eller tidigare eller på en pc med iTunes: välj iTunes > Inställningar i menyraden högst upp i iTunes-fönstret och klicka sedan på fliken Enheter.
  2. Titta efter ett lås låssymbol bredvid säkerhetskopian. Om ett lås låssymbol visas är säkerhetskopian krypterad.
  3. Klicka på OK för att stänga säkerhetskopieringsfönstret.

Om du inte kommer ihåg lösenordet till din krypterade säkerhetskopia

Det går inte att återskapa en krypterad säkerhetskopia utan lösenordet. Med iOS 11 eller senare eller iPadOS kan du göra en ny krypterad säkerhetskopia av din enhet genom att nollställa lösenordet. Så här gör du:

1. På din enhet går du till Inställningar > Allmänt > Nollställ.
  2. Tryck på Nollställ alla inställningar och ange enhetens lösenkod.
  3. Följ stegen för att nollställa dina inställningar. Det påverkar inte dina användardata eller lösenord men nollställer inställningar som skärmens ljusstyrka, hemskärmens layout samt bakgrundsbild. Det tar även bort dina lösenord på krypterade säkerhetskopior.
  4. Anslut din enhet till Finder eller iTunes igen och skapa en ny krypterad säkerhetskopia enligt stegen ovan.

Du kommer inte kunna använda tidigare krypterade säkerhetskopior men du kan ställa in ett nytt lösenord för säkerhetskopior och säkerhetskopiera nuvarande data med Finder eller iTunes.

Om du har en enhet med iOS 10 eller tidigare kan du inte nollställa lösenordet. I det här fallet prövar du följande:

• Om någon annan har ställt in din enhet ber du honom eller henne om lösenordet.
  • Använd en iCloud-säkerhetskopia istället. Om du inte har en iCloud-säkerhetskopia kan du skapa en.
  • Pröva att använda en äldre iTunes-säkerhetskopia.

Stäng av kryptering av säkerhetskopior

Om du vill stänga av kryptering av säkerhetskopior avmarkerar du rutan Krypterad säkerhetskopia i Finder eller iTunes och anger lösenordet. Du har två alternativ om du inte kommer ihåg lösenordet:

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Det finns konkreta risker med att använda internet. Kontakta leverantören om du vill veta mer. Andra företags- och produktnamn kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.