Använda Windows 10 på Mac-dator med Boot Camp

Du kan använda Boot Camp för att installera Windows 10 på Mac-modeller som stöds och som har OS X Yosemite eller senare installerat.

Systemkrav

Du behöver stödmjukvara (drivrutiner) installerade med Boot Camp för att använda Windows 10. Den här mjukvaran hämtas automatiskt när du använder Boot Camp-assistenten. Boot Camp har stöd för 64-bitarsversioner av Windows 10 när det används på Mac-datorer som stöds.

Windows 10 är tillgängligt från Microsoft som en ISO-fil och ett USB-flashminne. Du behöver en ISO-fil av 64-bitarsinstallationsversionen av Windows 10-installationsprogrammet för att installera Windows på din Mac. Om du köpte USB-flashminnesversionen kan du hämta en ISO-fil från Microsoft och använda Windows-installationsnyckeln som följer med ditt flashminne. Om du installerar Windows för första gången ser du till att Windows-installationen du använder är en fullständig installation (inte en uppgradering).

Om du installerar en ISO-fil med Windows 10 Anniversary Update genom att använda en flashenhet måste det vara USB 2. Det går inte att installera med en USB 3-flashenhet.

Installera Windows 10 för första gången

Använd dessa steg om du installerar Windows på din Mac första gången:

1. Använd listan i slutet av den här artikeln för att kontrollera om du har en Mac med stöd för Windows 10.
  2. Leta efter mjukvaruuppdateringar för att se till att macOS, din fasta Mac-mjukvara och Boot Camp-assistenten är uppdaterade.
  3. Öppna Boot Camp-assistenten från mappen Verktygsprogram (eller använd Spotlight för att hitta den).
  4. Använd Boot Camp-assistenten för att installera en ny kopia av Windows.

Installera en uppgradering till Windows 10

Om du har en tidigare version av Windows som redan är installerad på din Mac kan du använda dessa steg för att uppgradera till Windows 10:

Uppgradera från 64-bitarsversioner av Windows

Du kan uppgradera från 64-bitarsversioner av Windows 7 eller 8.1 till Windows 10. Du behöver minst 10 GB ledigt diskutrymme på din Windows-partition. Om du har Windows 8.0 uppdaterar du till Windows 8.1 innan du uppgraderar till Windows 10.

1. Använd listan i slutet av den här artikeln för att kontrollera om du har en Mac med stöd för Windows 10.
  2. Starta din Mac från macOS.
  3. När Mac-skrivbordet visas väljer du App Store från Apple-menyn. Klicka på fliken Uppdateringar i App Store-fönstret för att kontrollera om det finns programuppdateringar. Se till att macOS och din fasta Mac-mjukvara är uppdaterade.
  4. Starta din Mac från den version av Windows du för närvarande har installerat.
  5. Öppna Apple Software Update för Windows och installera tillgängliga uppdateringar, inklusive FaceTime-kamerauppdateringen.
    FaceTime är inte tillgängligt i alla länder och regioner.
  6. Du kan använda Windows-installeraren till att uppgradera Windows.
  7. När installationen har slutförts öppnar du Apple Software Update för Windows igen och installerar tillgängliga uppdateringar så att du ser till att Windows-stödprogramvara (drivrutiner) för Boot Camp är uppdaterade. Din Mac-dator kanske startas om en eller flera gånger som en del av drivrutinsinstallationen.

När installationen har slutförts loggar du in på Windows för att börja använda Windows 10 på din Mac.

Uppgradera från 32-bitarsversioner av Windows

Om du har en 32-bitarsinstallation av Windows på din Mac behöver du säkerhetskopiera viktiga filer så att du kan ta bort den befintliga Windows-partitionen och installera en 64-bitarsversion av Windows.

1. Säkerhetskopiera alla viktiga filer från din Windows-partition.
  2. Använd Boot Camp-assistenten för att ta bort den befintliga Windows-partitionen.
  3. Använd Boot Camp-assistenten för att installera en 64-bitarsversion av Windows 10 på din Mac
  4. När du har installerat Windows kopierar du tillbaka dina viktiga filer på Windows-enheten.

Funktioner som stöds i Windows 10

Den aktuella versionen av Windows-stödmjukvaran (drivrutiner) för Boot Camp-assistenten innehåller stöd för följande funktioner på din Mac i Windows 10:

• USB 3
  • USB-C
  • Thunderbolt
  • Inbyggd SD- eller SDXC-kortplats
  • Apple SuperDrive, inbyggd eller USB
  • Apple-tangentbord, trackpad och mus

Du kan installera Windows 10 på en intern enhet i din Mac-dator. Boot Camp-assistenten gör det lättare för dig att skapa en partition på din enhet som är kompatibel med Windows. När du installerar Windows på en Mac som har en Fusion Drive skapas Windows-partitionen på den mekaniska hårddisken i Fusion Drive (inte SSD-enheten). Microsoft BitLocker är inte kompatibel med Boot Camp-volymer.

När du installerar Windows kan du installera den senaste versionen av iTunes för Windows för att lyssna på musik och spela upp videor. Du behöver auktorisera iTunes i Windows för att spela upp musik eller videor som du har köpt från iTunes Store.

Om vissa funktioner inte fungerar när du startar Mac från Windows 10 provar du att installera om Boot Camp-stödmjukvaran med hjälp av Boot Camp-assistenten.

Mac-datorer som har stöd för Windows 10

Följande Mac-modeller har stöd för 64-bitarsversioner av Windows 10 när det installeras med Boot Camp. Använd Om den här datorn för att hitta din Mac-modell och titta i den här listan för att se om den har stöd för Windows 10:

• MacBook Pro (2012 eller senare)
  • MacBook Air (2012 eller senare)
  • MacBook (2015 eller senare)
  • iMac (2012 eller senare)
  • Mac mini (2012 eller senare)
  • Mac mini Server (sent 2012)
  • Mac Pro (sent 2013)

Läs mer

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Det finns konkreta risker med att använda internet. Kontakta leverantören om du vill veta mer. Andra företags- och produktnamn kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.