Om din Mac försvinner eller blir stulen

Följande steg kanske kan hjälpa dig att hitta och skydda din information om du tappar bort din Mac.

Appen Hitta i iOS 13, iPadOS och macOS Catalina är en kombination av Hitta min iPhone och Hitta mina vänner. Om du behöver hjälp med att hitta den kan du använda Sök på din iPhone, iPad och iPod touch eller använda Spotlight på din Mac-dator. Du kan också dela platser eller leta reda på en borttappade enheterpå iCloud.com.

Om du inte har iOS 13, iPadOS, macOS Catalina eller watchOS 6 ställer du in och använder Hitta min iPhone och Hitta mina vänner istället för Hitta, eller loggar in på iCloud.com.

Med Hitta kan du hitta och skydda din Mac om den försvinner eller blir stulen. Du måste ställa in Hitta min Mac innan du blir av med den. Du aktiverar appen i Systeminställningar > Apple-ID > iCloud. Kontakta polisen om du misstänker att din Mac har blivit stulen.

Använda Hitta för att lokalisera datorn

Om du har ställt in Hitta min Mac innan din Mac eventuellt skulle försvinna eller bli stulen kan du använda det för att lokalisera den på en karta eller spela upp ett ljud för att hjälpa dig att hitta den. Du kan även låsa eller radera Mac-datorn på distans. Om du vill använda Hitta loggar du in på iCloud.com på en annan dator eller öppnar appen Hitta för iPhone, iPad eller iPod touch.

Lokalisera Mac-datorn på en karta

Öppna appen Hitta och välj din Mac-dator i listan över enheter om du vill se var den befinner sig på en karta och få färdbeskrivningar.

Spela upp ett ljud

Om din Mac finns i närheten kan du låta den spela upp ett ljud så att du eller någon annan kan hitta den.

Låsa Mac-datorn

Med Hitta kan du markera datorn som borttappad. Den blir då fjärrlåst med en lösenkod. Du kan även visa ett anpassat meddelande på Mac-datorns skärm.

Radera din Mac

Med Hitta kan du radera all personlig information från Mac-datorn på distans.

Vad händer om min Mac är avstängd eller offline?

Om Mac-datorn är avstängd eller offline kan du fortfarande använda Hitta för att låsa eller radera den på distans, eller ta emot ett meddelande när den påträffas. Åtgärderna börjar gälla nästa gång Mac-datorn är online. Om du tar bort din Mac från Hitta när den är offline kommer dina åtgärder att avbrytas.

Hur låser jag upp min Mac?

När du hittat din Mac kan du låsa upp den med lösenkoden på iCloud.com. Se till att du använder den lösenkod som du skapade när du låste den med Hitta och inte lösenkoden till enheten.

Så här kan du visa lösenkoden som du använde till att låsa din Mac:

1. Logga in på icloud.com/find
  2. Välj din Mac från menyn Enheter.
  3. Välj Lås upp. När du har följt stegen för att bekräfta din identitet visas lösenkoden som du behöver för att låsa upp Mac-datorn.

Du kan visa din lösenkod under en begränsad tid. Om du glömmer din lösenkod eller inte kan bekräfta din identitet för att visa den ska du ta din Mac till en auktoriserad Apple-servicepartner och ta med inköpsbeviset.

Om du inte hittar Mac-datorn

Hitta min Mac är den enda Apple-tjänst som kan hjälpa dig att spåra och hitta en försvunnen Mac. Om du inte ställde in Hitta min Mac innan Mac-datorn försvann eller om du inte kan hitta den, följer du de här stegen för att försöka skydda dina data:

1. Ändra lösenordet för ditt Apple-ID för att förhindra att någon obehörig kommer åt dina iCloud-data eller använder andra tjänster (till exempel iMessage eller iTunes) från din Mac.
  2. Ändra dina lösenord för andra konton som du har använt med Mac-datorn, till exempel e-post, internetbank eller sociala medier som Facebook och Twitter.
  3. Kontakta polisen och anmäl att din Mac är försvunnen eller har blivit stulen. De kan fråga efter serienumret för din dator. Du hittar den här informationen på originalförpackningen eller kvittot som du fick när du köpte Mac-datorn.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Det finns konkreta risker med att använda internet. Kontakta leverantören om du vill veta mer. Andra företags- och produktnamn kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.