Förhindra att appar och fönster öppnas igen på Mac

Appar och deras fönster kan öppnas igen automatiskt när du loggar in på din Mac eller öppnar respektive app. Så här kan du styra detta beteende.

Förhindra fönster från att öppnas igen när du loggar in

Avmarkera Öppna fönster igen vid återinloggning i dialogrutan för bekräftelse som visas när du loggar ut från Mac-datorn eller startar om.

Dialogruta: Är du säker på att du vill starta om din dator nu?

Förhindra fönster från att öppnas igen när du öppnar en app

Du kan förhindra appar från att återskapa fönster som var öppna när du senast avslutade appen.

macOS Ventura eller senare

1. Välj Apple-menyn  > Systeminställningar.

2. Klicka på Skrivbord och Dock i sidofältet.

3. Rulla ned till höger och slå på Stäng fönster när en app avslutas.

Tidigare versioner av macOS

1. Välj Apple-menyn  > Systeminställningar.

2. Klicka på Allmänt.

3. Välj Stäng fönster när en app avslutas.

Andra lösningar

• Du kan hålla ned skifttangenten medan du öppnar appen. Detta ändrar inte några inställningar, men appen glömmer alla fönster som var öppna när du sist avslutade appen.

• Starta i säkert läge och starta sedan om normalt. Detta ändrar inte några inställningar, men din Mac glömmer alla appar och fönster som var öppna förra gången du loggade ut eller startade om.

• Kontrollera appens inställningar. Vissa appar har en inställning som gör att de öppnas igen varje gång du loggar in eller startar din Mac eller en inställning som gör att deras fönster öppnas igen. Till exempel har Safari en inställning för att styra vilka fönster som det öppnas med.

• Se till att appen inte är ett startobjekt. Startobjekt öppnas varje gång du loggar in eller startar din Mac. Du kan lägga till eller ta bort startobjekt.