Styra vilka fönster som öppnas i Safari på Mac

Varje gång Safari öppnas kan fönster och flikar från den senaste sessionen öppnas igen, eller så kan andra fönster eller flikar öppnas.

Kontrollera inställningarna

När Safari öppnas kan de fönster eller flikar som var öppna när du senast avslutade Safari återskapas automatiskt.

Om du vill ändra beteendet följer du något av dessa steg:

När du har angett systeminställningen kontrollerar du även inställningarna i Safari:

1. Välj Safari > Inställningar i menyraden i Safari.

2. Gå till panelen Allmänt och välj en inställning från menyn Öppna Safari med.

3. Om du ställer in Safari till att öppnas med ett nytt fönster anger du vilka fönster eller flikar som ska öppnas i Safari i menyn Nya fönster öppnas med.

Om andra fönster fortsätter att öppnas i Safari

Om oönskade fönster eller flikar fortsätter att öppnas i Safari efter att du har kontrollerat inställningarna eller om sökmotorn fortsätter att bytas kan du ha lurats av en webbplats för nätfiske till att installera okänd eller misstänkt mjukvara. Om du tror att det finns skadliga program eller annonsprogram på din Mac:

• Uppdatera macOS på Mac-datorn. Starta om din Mac om den redan är uppdaterad. macOS har ett inbyggt verktyg som tar bort kända skadliga program när du startar om.

• Ta bort alla okända eller misstänka appar och Safari-tillägg.

• Läs om hur du kan blockera popupannonser och popupfönster.

• Ta bort alla okända eller misstänkta konfigurationsprofiler i systemet, även om profilen inte verkar ha någon koppling till de oönskade fönstren. Om din Mac tillhör en skola eller annan organisation måste du höra med systemadministratören innan du tar bort en nödvändig profil.

• macOS Ventura 13 eller senare: Välj Apple-menyn  > Systeminställningar. Klicka på Integritet och säkerhet i sidofältet och rulla sedan nedåt och klicka på Profiler till höger. Om du vill ta bort en profil väljer du den och klickar på raderingsknappen (–) under listan av profiler. Starta sedan om din Mac.

• Tidigare versioner av macOS: Välj Apple-menyn  > Systeminställningar och klicka sedan på Profiler. Om du vill ta bort en profil väljer du den och klickar på raderingsknappen (–) under listan av profiler. Starta sedan om din Mac.