Så här avinstallerar du betaversionen av iOS

Medlemmar i Apple Beta Software Program, Customer Seed Program och iOS Developer Program kan prova betaversioner av iOS. Den här artikeln beskriver hur det går till att återgå till den senaste offentliga versionen av iOS om du har installerat en betaversion av iOS som vi inte längre vill ha.

Ta bort den offentliga betaversionen genom att radera betaprofilen

Om du använde en dator för att installera en betaversion av iOS måste du återskapa iOS för att ta bort betaversionen.

Det enklaste sättet att ta bort den offentliga betaversionen är att ta radera betaprofilen och sedan vänta på nästa mjukvaruuppdatering. Så här gör du:

1. Gå till Inställningar > Allmänt och tryck på Profiler och enhetshantering.
  2. Tryck på iOS Beta Software Profile.
  3. Tryck på Ta bort profil och starta sedan om enheten.

När nästa offentliga version av iOS är tillgänglig, installera den för att återgå till en iOS-version som inte är en betaversion. Om en uppdatering redan är tillgänglig kan du installera den genom att gå till Inställningar > Allmänt > Programuppdatering, men det måste vara en senare iOS-version än den du har.

Följ dessa steg för att återskapa iOS om du inte vill vänta på en mjukvaruuppdatering för att installera en version som inte är en betaversion.

Ta bort betaversionen för utvecklare genom att återskapa din enhet

Ta bort betaversionen för utvecklare direkt genom att radera och nollställa din enhet. Sedan kan du, om du har en arkiverad säkerhetskopia, ställa in din enhet igen från denna säkerhetskopia.

Observera att det inte är säkert att säkerhetskopior som har skapats med betaversioner fungerar med äldre versioner av iOS. Om du inte har en äldre säkerhetskopia som skapades med den nuvarande versionen av iOS, kan det hända att du inte kan återskapa din enhet med den senaste säkerhetskopian.

1. Kontrollera att du har den senaste versionen av iTunes.
  2. Anslut enheten till datorn och försätt enheten i återställningsläge med dessa instruktioner:
    • På en iPad med Face ID: Tryck och släpp snabbt volymhöjningsknappen. Tryck och släpp snabbt volymsänkningsknappen. Tryck ned den översta knappen tills enheten börjar starta om. Fortsätt att hålla ned den översta knappen tills enheten försätts i återställningsläge.
    • För iPhone 8 eller senare: Tryck och släpp snabbt volymökningsknappen. Tryck och släpp snabbt volymsänkningsknappen. Tryck sedan och håll ned sidoknappen tills återställningsskärmen visas.
    • För iPhone 7, iPhone 7 Plus eller iPod touch (7:e generationen): Håll ned vilo-/väckningsknappen och volymsänkningsknappen samtidigt. Släpp inte när du ser Apples logotyp. Håll ned knapparna tills skärmen för återställningsläget visas.
    • För iPhone 6s eller tidigare, iPad med hemknapp eller iPod touch (6:e generationen eller tidigare): Håll ned vilo-/väckningsknappen och hemknappen samtidigt. Släpp inte när du ser Apples logotyp. Håll ned knapparna tills skärmen för återställningsläget visas.
  3. Klicka på alternativet Återskapa när det visas. Det raderar din enhet och installerar den nuvarande versionen av iOS som inte är en betaversion.
  4. Vänta tills återskapningen är klar. Om du uppmanas till det anger du ditt Apple-ID och lösenord som inaktiverar aktiveringslåsetLär du dig vad du kan göra om återskapningsprocessen inte slutförs.

När återskapningen slutförts kan du ställa in din enhet från den arkiverade iTunes-säkerhetskopian, som måste vara från en tidigare version av iOS.

Om du säkerhetskopierar en enhet med betaversionen av iOS till iCloud eller iTunes, fungerar inte säkerhetskopian med tidigare versioner av iOS. Om du till exempel går tillbaka till iOS 11.4.1 från betaversionen av iOS 12 går det inte att återskapa en säkerhetskopia du gjort i betaversionen. Återskapa istället en säkerhetskopia du gjorde innan du installerade betaversionen av iOS.

Uppdatera när en notis meddelar att en ny iOS-uppdatering är tillgänglig

Om du ser denna notis betyder det att din enhets betaversion av iOS har gått ut och behöver uppdateras. Tryck på Inställningar > Allmänt > Programuppdatering och installera uppdateringen.

Ser du ingen tillgänglig uppdatering? Ta bort betaversionen för utvecklare genom att återskapa din enhet. Eller om du redan tagit bort betaprofilen omregistrerar du din enhet i det offentliga betaprogrammet eller betaprogrammet för utvecklare.