Så här installerar eller avinstallerar du betaversionen av iOS

Medlemmar i Apple Beta Software Program, Customer Seed Program och iOS Developer Program kan använda en betaversion av iOS. Det här behöver du göra innan och efter du installerar en betaversion av iOS på din iPhone, iPad eller iPod touch.

Förbered din enhet innan uppdateringen till betaversionen

Innan du installerar betaversionen av iOS ska du säkerhetskopiera din enhet i iTunes med hjälp av anvisningarna i det här avsnittet och sedan arkivera eller kopiera säkerhetskopian. Om du skulle vilja återgå till den aktuella versionen av iOS efter en uppdatering till en betaversion av iOS fungerar bara en arkiverad eller kopierad iTunes-säkerhetskopia.

1. Kontrollera att du har den senaste versionen av iTunes.
  2. Anslut enheten till datorn och öppna iTunes.
  3. Om du vill spara information från Hälsa och Aktivitet från din iOS-enhet eller Apple Watch måste du kryptera säkerhetskopian: Markera kryssrutan Kryptera [enhet] säkerhetskopia och ange ett lösenord som är lätt att komma ihåg.

Anteckna lösenordet och förvara det på en säker plats. Det går inte att återskapa iTunes-säkerhetskopior utan att ha det här lösenordet.
    Om du inte behöver spara dina data från Hälsa och Aktivitet kan du skapa en säkerhetskopia som inte är krypterad. Klicka bara på Säkerhetskopiera nu.
  4. Vänta tills säkerhetskopieringen är klar. Gå sedan till iTunes > Inställningar > Enheter på din dator.
  5. Arkivera eller kopiera din säkerhetskopia: om du har en Mac kontrollklickar du på den säkerhetskopia som du precis gjort och väljer sedan Arkivera. Om du använder Windows letar du upp din säkerhetskopia, kopierar den och sparar kopian på ett annat ställe. Om du bestämmer dig för att återgå till den aktuella versionen av iOS kommer du att behöva denna arkiverade eller kopierade säkerhetskopia.
  6. Nu kan du installera betaversionen av iOS. Kom ihåg att hålla din betaversion av iOS uppdaterad. Du kan hitta mer information i de följande avsnitten.

Uppdatera när en notis meddelar att en ny iOS-uppdatering är tillgänglig

Om du ser denna notis betyder det att din enhets betaversion av iOS har gått ut och behöver uppdateras. Tryck på Inställningar > Allmänt > Programuppdatering och installera uppdateringen.

Finns det ingen tillgänglig uppdatering? Följ anvisningarna i nästa avsnitt för att uppdatera till den färdiga versionen av iOS (ej betaversion). Eller om du redan tagit bort betaprofilen omregistrerar du din enhet i det offentliga betaprogrammet eller betaprogrammet för utvecklare.

Avinstallera betaversionen av iOS

Om du ska avinstallera betaversionen av iOS behöver du radera och återskapa enheten. Sedan kan du, om du har en arkiverad säkerhetskopia*, konfigurera igen från denna säkerhetskopia. Gör så här:

1. Kontrollera att du har den senaste versionen av iTunes.
  2. Anslut enheten till datorn och försätt enheten i återställningsläge med dessa instruktioner:
    • För iPhone 8 eller senare: Tryck och släpp snabbt volymökningsknappen. Tryck och släpp snabbt volymsänkningsknappen. Tryck sedan och håll ned sidoknappen tills återställningsskärmen visas.
    • För iPhone 7 eller 7 Plus: Tryck på och håll ned vilo-/väckningsknappen och volymsänkningsknappen samtidigt. Släpp inte när du ser Apples logotyp. Håll ned knapparna tills skärmen för återställningsläget visas.
    • För iPhone 6s eller tidigare, iPad eller iPod touch: Tryck på vilo-/väckningsknappen och håll ned den och hemknappen på samma gång. Släpp inte när du ser Apples logotyp. Håll ned knapparna tills skärmen för återställningsläget visas.
  3. Klicka på alternativet Återskapa när det visas. Det raderar din enhet och installerar den nuvarande versionen av iOS som inte är en betaversion.
  4. Vänta tills återskapningen är klar. Om du uppmanas till det anger du ditt Apple-ID och lösenord som inaktiverar aktiveringslåsetLär du dig vad du kan göra om återskapningsprocessen inte slutförs.

När återskapningen slutförts kan du ställa in din enhet från den arkiverade säkerhetskopian, som bör vara från en tidigare version av iOS.

Om du säkerhetskopierar en enhet som har betaversionen av iOS fungerar den inte med tidigare versioner av iOS. Om du till exempel går tillbaka till iOS 11.4.1 från betaversionen av iOS 12 går det inte att återskapa en säkerhetskopia du gjort i betaversionen. Återskapa istället en säkerhetskopia du gjorde innan du installerade betaversionen av iOS.