Så här avinstallerar du betaversionen av iOS eller iPadOS

Medlemmar i Apple Beta Software Program, Customer Seed Program och Apple Developer Program kan prova betaversioner av iOS och iPadOS. Den här artikeln beskriver hur du kan återgå till den senaste offentliga versionen av iOS eller iPadOS om du har installerat en betaversion av iOS som du inte längre vill ha.

Ta bort den offentliga betaversionen genom att radera betaprofilen

Om du använde en dator för att installera en betaversion av iOS eller iPadOS måste du återskapa iOS eller iPadOS för att ta bort betaversionen.

Det enklaste sättet att ta bort den offentliga betaversionen är att ta radera betaprofilen och sedan vänta på nästa mjukvaruuppdatering. Följ dessa anvisningar om detta inträffar:

1. Gå till Inställningar > Allmänt och tryck på VPN och enhetshantering.
  2. Tryck på iOS Beta Software Profile.
  3. Tryck på Ta bort profil och starta sedan om enheten.

När nästa offentliga version av iOS eller iPadOS är tillgänglig installerar du den för att återgå till en iOS- eller iPadOS-version som inte är en betaversion. Om en uppdatering redan är tillgänglig kan du installera den genom att gå till Inställningar > Allmänt > Programuppdatering. Det måste vara en senare iOS- eller iPadOS-version än den du har.

Följ dessa steg för att återskapa iOS eller iPadOS om du inte vill vänta på en programuppdatering för att installera en version av iOS eller iPadOS som inte är en betaversion.

Ta bort betaversionen för utvecklare genom att återskapa din enhet

Ta bort betaversionen för utvecklare direkt genom att radera och återskapa din enhet. Sedan kan du, om du har en arkiverad säkerhetskopia, ställa in din enhet igen från denna säkerhetskopia.

Observera att det inte är säkert att säkerhetskopior som har skapats med betaversioner fungerar med äldre versioner av iOS eller iPadOS. Om du inte har en äldre säkerhetskopia som skapades med den nuvarande versionen av iOS eller iPadOS, kan det hända att du inte kan återskapa din enhet med den senaste säkerhetskopian.

1. Se till att din Mac har den senaste versionen av macOS eller den senaste versionen av iTunes.
  2. Anslut enheten till din dator och sätt sedan enheten i återställningsläge med dessa steg:
    • På en iPad utan hemknapp: tryck och släpp snabbt volymhöjningsknappen närmast den övre knappen. Tryck in och släpp snabbt upp volymknappen längst ifrån den övre knappen. Tryck ned den översta knappen tills din iPad börjar starta om. Är du osäker kan du se vilka knappar du behöver trycka på för att starta om din iPad. Fortsätt att hålla ned den övre knappen tills din iPad försätts i återställningsläge.
    • För iPhone 8 eller senare: tryck och släpp snabbt volymökningsknappen. Tryck och släpp snabbt volymsänkningsknappen. Sedan trycker du och håller ned sidoknappen tills du ser återställningsskärmen.
    • För iPhone 7, iPhone 7 Plus eller iPod touch (7:e generationen): håll ned vilo-/väckningsknappen och volymsänkningsknappen samtidigt. Släpp inte när du ser Apples logotyp. Håll ned knapparna tills skärmen för återställningsläget visas.
    • För iPhone 6s eller tidigare, iPad med hemknapp eller iPod touch (6:e generationen eller tidigare): håll ned vilo-/väckningsknappen och hemknappen samtidigt. Släpp inte när du ser Apples logotyp. Håll ned knapparna tills skärmen för återställningsläget visas.
  3. Klicka på alternativet Återskapa när det visas. Det raderar din enhet och installerar den nuvarande versionen av iOS eller iPadOS som inte är en betaversion. Om hämtningen tar mer än 15 minuter och enheten stänger återställningsskärmen, låter du hämtningen slutföras och upprepar sedan steg 2.
  4. Vänta tills återskapningen är klar. Om du uppmanas till det anger du ditt Apple-ID och lösenord som inaktiverar aktiveringslåsetLär du dig vad du kan göra om återskapningsprocessen inte slutförs.

När återskapningen har slutförts kan du ställa in din enhet från den arkiverade säkerhetskopian, som måste vara från en tidigare version av iOS eller iPadOS.

Om du säkerhetskopierar en enhet med betaversionen av iOS eller iPadOS till iCloud eller din dator kommer inte säkerhetskopian att fungera med tidigare versioner av iOS eller iPadOS. Om du till exempel går tillbaka till iOS 11.4.1 från betaversionen av iOS 12 går det inte att återskapa en säkerhetskopia du gjort i betaversionen av iOS. Återskapa istället en säkerhetskopia du gjorde innan du installerade betaversionen av iOS eller iPadOS.

Uppdatera när du får en notis om att en ny iOS- eller iPadOS-uppdatering nu är tillgänglig

Om du ser denna notis betyder det att din enhets betaversion av iOS eller iPadOS har gått ut och behöver uppdateras. Tryck på Inställningar > Allmänt > Programuppdatering och installera uppdateringen.

Ser du ingen tillgänglig uppdatering? Ta bort betaversionen för utvecklare genom att återskapa din enhet. Eller om du redan tagit bort betaprofilen registrerar du din enhet i det offentliga betaprogrammet eller betaprogrammet för utvecklare på nytt.