Så här avinstallerar du betaversionen av iOS eller iPadOS

Medlemmar i Apple Beta Software Program, Customer Seed Program och Apple Developer Program kan prova betaversioner av iOS och iPadOS. Du kan återgå till den senaste offentligt släppta versionen av iOS eller iPadOS om du har installerat en betaversion av iOS och inte längre vill ha den.

Läs mer om Apple Beta Software Program eller Apple Developer Program.

Ta bort betaversionen av iOS eller iPadOS

Återskapa till den aktuella iOS- eller iPadOS-versionen

Uppdatera när en notis meddelar att en ny iOS- eller iPadOS-uppdatering är tillgänglig

Ta bort betaversionen av iOS eller iPadOS

För enheter som kör iOS 16.4 eller iPadOS 16.4 eller senare:

Gå till Inställningar > Allmänt > Programuppdatering > Betauppdateringar och tryck på Av.

För enheter som kör iOS 16.3.1 eller iPadOS 16.3 eller tidigare:

1. Gå till Inställningar > Allmänt > VPN och enhetshantering.

2. Tryck på den profil för betaprogramvara för iOS- och iPadOS som visas.

3. Tryck på Ta bort profil. Ange din lösenkod för enheten om du blir tillfrågad och tryck sedan på Ta bort. När profilen har tagits bort kan din enhet inte längre ta emot offentliga betaversioner.

Om du använde en dator för att installera en betaversion av iOS eller iPadOS måste du återskapa iOS eller iPadOS för att ta bort betaversionen.

Återskapa till den aktuella iOS- eller iPadOS-versionen

För att ta bort betaversionen omedelbart, utan att uppdatera till en senare version av iOS eller iPadOS, måste du radera och återskapa din enhet.

Efter att du har raderat och återskapat enheten kan du, om du har en arkiverad säkerhetskopia, ställa in enheten med hjälp av den säkerhetskopian.

Observera att det inte är säkert att säkerhetskopior som har skapats med betaversioner fungerar med äldre versioner av iOS eller iPadOS. Om du inte har en äldre säkerhetskopia som skapades med den nuvarande versionen av iOS eller iPadOS, kan det hända att du inte kan återskapa din enhet med den senaste säkerhetskopian.

1. Se till att din Mac har den senaste versionen av macOS eller den senaste versionen av iTunes.

2. Anslut enheten till din dator och sätt sedan enheten i återställningsläge med dessa steg:

• På en iPad utan hemknapp: Tryck in och släpp snabbt volymknappen närmast den övre knappen. Tryck in och släpp snabbt volymknappen längst från den övre knappen. Tryck ned den översta knappen tills din iPad börjar starta om. Är du osäker kan du se vilka knappar du behöver trycka på för att starta om din iPad. Fortsätt att hålla ned den övre knappen tills din iPad försätts i återställningsläge.

• För iPhone 8 eller senare: tryck och släpp snabbt volymökningsknappen. Tryck och släpp snabbt volymsänkningsknappen. Sedan trycker du och håller ned sidoknappen tills du ser skärmen för återställningsläget.

• För iPhone 7, iPhone 7 Plus eller iPod touch (7:e generationen): håll ned vilo-/väckningsknappen och volymsänkningsknappen samtidigt. Släpp inte när du ser Apples logotyp. Håll ned knapparna tills skärmen för återställningsläget visas.

• För iPhone 6s eller tidigare, iPad med hemknapp eller iPod touch (6:e generationen eller tidigare): Håll ned vilo-/väckningsknappen och hemknappen samtidigt. Släpp inte när du ser Apples logotyp. Håll ned knapparna tills skärmen för återställningsläget visas.

3. Klicka på alternativet Återskapa när det visas. Det raderar din enhet och installerar den nuvarande versionen av iOS eller iPadOS som inte är en betaversion. Om hämtningen tar mer än 15 minuter och enheten stänger återställningsskärmen, låter du hämtningen slutföras och upprepar sedan steg 2.

4. Vänta tills återskapningen är klar. Om du uppmanas till det anger du ditt Apple-ID och lösenord som inaktiverar aktiveringslåset. Läs om vad du kan göra

När återskapningen har slutförts kan du ställa in din enhet från den arkiverade säkerhetskopian, som måste vara från en tidigare version av iOS eller iPadOS.

Om du säkerhetskopierar en enhet med betaversionen av iOS eller iPadOS till iCloud eller din dator kommer inte säkerhetskopian att fungera med tidigare versioner av iOS eller iPadOS. Om du till exempel går tillbaka till iOS 11.4.1 från betaversionen av iOS 12 går det inte att återskapa en säkerhetskopia du gjort i betaversionen av iOS. Återskapa istället en säkerhetskopia du gjorde innan du installerade betaversionen av iOS eller iPadOS.

Uppdatera när du får en notis om att en ny iOS- eller iPadOS-uppdatering nu är tillgänglig

Om du ser denna notis betyder det att din enhets betaversion av iOS eller iPadOS har gått ut och behöver uppdateras. Tryck på Inställningar > Allmänt > Programuppdatering och installera uppdateringen.

os-16-iphone-14-pro-new-ios-update-now-available-please-update-from-beta