Använda Meddelanden på Mac

Meddelanden är det program för att skicka textmeddelanden som medföljer Mac-datorn. Använd det för att skicka meddelanden med iMessage, eller skicka sms och mms via din iPhone.

Med Meddelanden för Mac kan du skicka obegränsade antal meddelanden till alla Mac-datorer eller iPhone-, iPad- och iPod touch-enheter som använder Apples säkra meddelandetjänst iMessage. iPhone-ägare kan även använda detta för SMS- och MMS-meddelanden.

Ställa in iMessage

iMessage är Apples meddelandetjänst som du får automatiskt med ditt Apple-ID. Om du blir uppmanad att logga in på Meddelanden använder du samma Apple-ID som du använder i Meddelanden på din iPhone och andra enheter. Det är vanligtvis samma Apple-ID som du använder för iCloud, iTunes Store, App Store och kontot du skapade när du konfigurerade din nya Mac.

Fönstret Logga in på iMessage

Läs om vad du ska göra om ett felmeddelande visas när du försöker logga in på iMessage.

Ha en konversation

1. Klicka på knappen Nytt meddelande  högst upp i fönstret Meddelanden.
  2. Skriv mottagarens namn, e-postadress eller telefonnummer, eller klicka på  och välj en mottagare. Om mottagarna finns i programmet Kontakter kan Meddelanden hitta dem medan du skriver. Lägg till fler mottagare om du vill starta en gruppkonversation.
  3. Skriv ditt meddelande i fältet längst ned i fönstret och tryck sedan på Retur när du vill skicka det.
    • Klicka på  för att infoga en emoji.
    • Om du vill skicka med en bild eller annan fil behöver du bara dra den till eller klistra in den i meddelandefältet.
    • Om du vill skicka med en ljudinspelning klickar du på  och spelar in meddelandet.
    • Om du vill lägga till andra objekt, till exempel memoji-märken, GIF-bilder och meddelandeeffekter, klickar du på appknappen .
  4. När du har startat en konversation klickar du på informationsknappen  (eller Detaljer) i fönstrets övre högra hörn för att vidta följande åtgärder:
    • Använda FaceTime för att starta ett ljudsamtal  eller videosamtal .
    • Dela en skärm .
    • Göm notiser för att inte bli störd av meddelanden om konversationen.
    • Dela din plats tillfälligt eller på obestämd tid, eller skicka din nuvarande plats. Du kan också se mottagarens plats – om mottagaren har valt att dela den med dig.
    • Titta på alla bilder och filer som har utväxlats under konversationen.
    • Anpassa gruppen, till exempel genom att ändra gruppens namn eller bild, lägga till medlemmar i gruppen eller lämna gruppen. I grupper som har fyra eller fler medlemmar kan du ta bort medlemmar: Kontrollklicka på medlemmens namn och välj sedan Ta bort från konversationen.

iMessage-fönstret efter att du har klickat på informationsknappen

Nyheter i macOS Big Sur

macOS Big Sur introducerar nya funktioner som förbättrar konversationer:

• Fäst en konversation högst upp i konversationslistan så att du snabbt kan komma åt den. Kontrollklicka bara på konversationen för att öppna en snabbmeny och välj sedan Fäst.
  • Uppmärksamma en gruppmedlem på ditt meddelande: antingen skriver du deras namn och klickar på det eller infogar symbolen @ före deras namn: ”@Maria, vi ses sen!” När du taggar någon markeras det namnet i meddelandet och han eller hon får en notis om att någon har taggat honom eller henne.
  • Svara i tråden på ett specifikt meddelande i en konversation: kontrollklicka på meddelandet för att öppna en snabbmeny och välj sedan Svara. Du kan också klicka på en bubbla för att markera den och sedan trycka på Kommando-R.
  • Använd iMessage-appar  för att lägga till effekter i ditt meddelande.

Använda iMessage-appar

I macOS Big Sur introduceras iMessage-appar i Meddelanden  nära meddelandefältet. Använd det för att välja objekt från ditt Bilder-bibliotek, lägga till memoji-märken och trendande GIF-bilder med hashtaggen #images och använda meddelandeeffekter som ballonger, konfetti och lasrar.

iMessage-fönstret efter att du har klickat på appknappen

Lägga till Tapback i ett meddelande

Tapback är ett snabbt svarsalternativ som visar vad du tycker om ett meddelande, till exempel om du gillar det eller tycker att det är roligt. Alla i konversationen som använder iMessage kan se din Tapback.

1. Kontrollklicka på en meddelandebubbla för att öppna en snabbmeny.
  2. Välj Tapback i menyn.
  3. Klicka på ett Tapback-alternativ för att lägga till det i meddelandebubblan.

Du kan också lägga till en Tapback på följande sätt: klicka på en bubbla för att välja den och tryck sedan på Kommando-T.

iMessage-fönster som visar Tapback-alternativ

Skicka meddelanden med hjälp av Siri

Du kan även använda Siri för att skicka, läsa och svara på meddelanden. Exempel:

• ”Skicka ett meddelande till Susan och Johnny om att jag blir sen” eller ”Säg till Johnny Appleseed att showen börjar snart” eller ”Skicka ett textmeddelande till 408 555 1212”.
  • ”Läs det sista meddelandet från Brian Park” eller ”Läs mina nya meddelanden”.
  • ”Svara att det är goda nyheter” eller ”Säg till honom att jag är där om tio minuter”.

Skicka sms till vem som helst

Om du har en iPhone med sms-abonnemang kan du läsa om hur du ställer in vidarebefordring av sms så att du kan skicka och ta emot sms- och mms-meddelanden från din Mac.

Radera ett meddelande eller en konversation

När du raderar ett meddelande eller en konversation är det permanent: du kan inte få tillbaka dem.

Radera ett meddelande

1. Klicka på en meddelandebubbla för att välja den.
  2. Välj Redigera > Radera.

Radera en konversation

1. Kontrollklicka på en konversation för att öppna en snabbmeny.
  2. Välj Radera konversation.
  3. Klicka på Radera.

FaceTime är inte tillgängligt i alla länder och regioner.