Använda Meddelanden på Mac

Meddelanden är det program för att skicka textmeddelanden som medföljer Mac-datorn. Med detta kan du skicka meddelanden från iMessage eller andra meddelandetjänster.

Med Meddelanden för Mac kan du skicka obegränsade antal meddelanden till alla Mac-datorer eller iPhone-, iPad- och iPod touch-enheter som använder Apples säkra meddelandetjänst iMessage. Det finns också stöd för flera andra meddelandetjänster som fungerar med enheter från Apple och andra tillverkare. iPhone-ägare kan även använda detta för SMS- och MMS-meddelanden.

Ställa in iMessage

iMessage är Apples meddelandetjänst som du får tillgång till automatiskt via ditt Apple-ID. Om detta inte redan är inställt blir du uppmanad att logga in när du öppnar programmet Meddelanden första gången. Logga in med samma Apple-ID som du använder med Meddelanden på iPhone och andra enheter. Det är vanligen samma Apple-ID som du använder för iCloud, iTunes Store och App Store, och det konto som du skapade när du konfigurerade din nya Mac.

Om du vill lägga till en meddelandetjänst från en tredje part väljer du Lägg till konto från menyn Meddelande. Välj sedan en kontoleverantör och följ anvisningarna som visas på skärmen för den leverantören.

Om du vill inaktivera en meddelandetjänst eller ändra dess inställningar väljer du Inställningar från menyn Meddelanden och klickar sedan på Konton.

Ha en konversation

1. Klicka på  längst upp i fönstret Meddelanden.

2. Ange vem som ska ha meddelandet genom att skriva mottagarens namn, e-postadress eller telefonnummer. Eller klicka på plustecknet och välj en mottagare. Om mottagarna finns i programmet Kontakter kan Meddelanden hitta dem medan du skriver. Lägg till fler mottagare om du vill starta en gruppkonversation.

3. Skriv ditt meddelande i fältet längst ned i fönstret och tryck sedan på Retur när du vill skicka det.
    • Om du vill lägga in en emoji klickar du på.
    • Om du vill skicka med en bild eller annan fil behöver du bara dra den till eller klistra in den i meddelandefältet.
    • Om du vill skicka med en ljudinspelning klickar du på och spelar in meddelandet.
  4. När du har startat en konversation kan du utföra andra åtgärder genom att klicka på Detaljer i fönstrets hörn, till exempel:
    • Välja att inte bli störd av notiser om den här konversationen.
    • Använda FaceTime för att starta ett ljudsamtal  eller videosamtal .
    • Dela din skärm .
    • Se mottagarens plats – om mottagaren har valt att dela den med dig.
    • Titta på alla bilder och filer som utväxlats under konversationen.
    • Lägga till ett gruppnamn, lägga till medlemmar i en grupp eller lämna en grupp. I grupper som har fyra eller fler medlemmar kan du ta bort medlemmar: Kontrollklicka på medlemmens namn och välj sedan Ta bort från konversationen.

Med macOS Sierra kan du också använda Siri för att skicka, läsa och svara på meddelanden. Du kan till exempel säga till Siri:

• ”Skicka ett meddelande till Susan och Johnny om att jag blir sen” eller ”Säg till Johnny Appleseed att showen börjar snart” eller ”Skicka ett textmeddelande till 408 555 1212”.
  • ”Läs det sista meddelandet från Brian Park” eller ”Läs mina nya meddelanden”.
  • ”Svara att det är goda nyheter” eller ”Säg till honom att jag är där om tio minuter”.

Lägga till Tapback i ett meddelande

Med macOS Sierra kommer funktionen Tapback till Mac-datorn. Tapback är ett snabbt svarsalternativ som visar vad du tycker om ett meddelande, till exempel om du gillar det eller tycker att det är roligt. I bilden ovan är hjärtat bredvid ”Vi ses då!” ett Tapback-alternativ. Så här gör du:

1. Kontrollklicka på en meddelandebubbla för att öppna en snabbmeny.
  2. Välj Tapback i menyn.
  3. Klicka på ett Tapback-alternativ för att lägga till det i meddelandebubblan.

Tapback visas för alla som deltar i konversationen och som använder iMessage med macOS Sierra eller iOS 10. Andra iMessage-användare kan till exempel se texten ”Gillad”, ”Skrattade åt” eller ”Betonat” före själva texten i meddelandet.

iPhone, iPad och iPod touch har också Tapback, samt även andra meddelandeeffekter som bara är tillgängliga på dessa enheter. De flesta av dem ser likadana ut på din Mac när du tar emot dem. Andra visas som en beskrivning av effekten, till exempel ”(skickad med högljudd effekt)”.

Skicka textmeddelanden till valfri mottagare från din Mac

Om du har en iPhone med SMS-abonnemang kan du läsa om hur du ställer in vidarebefordran av SMS så du kan skicka och ta emot SMS- och MMS-meddelanden från Mac-datorn.

Radera ett meddelande eller en konversation

När du raderar ett meddelande eller en konversation permanent kan du inte få tillbaka det. Se därför till att spara viktig information från dina meddelanden.

Så här raderar du ett meddelande:

1. Öppna en meddelandekonversation.
  2. Kontrollklicka i det tomma området i en meddelandebubbla som du vill radera.
  3. Välj Radera.
  4. Klicka på Radera.

Så här raderar du en konversation:

1. Kontrollklicka på en konversation.
  2. Välj Radera konversation.
  3. Klicka på Radera.

Läs mer

• Läs mer om Meddelanden genom att välja Meddelanden Hjälp från menyn Hjälp i Meddelanden.
  • Läs om vad du kan göra om det uppstår ett fel när du försöker logga in på iMessage.

FaceTime är inte tillgängligt i alla länder och regioner.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Det finns konkreta risker med att använda internet. Kontakta leverantören om du vill veta mer. Andra företags- och produktnamn kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.