Så här skyddar du dina konfidentiella data vid reparation av hårddisken

En del produktreparationer kräver att din dators hårddisk byts ut, andra inte. Om din hårddisk innehåller känsliga eller konfidentiella data kan du läsa vidare för några förslag på hur du skyddar den.

När din hårddisk byts ut, returneras den tidigare hårddisken till Apple, där den renoveras. Som en del av renoveringsprocess raderar och formaterar Apple om alla hårddiskar för att ta itu med eventuell problem gällande datasäkerhet eller identitetsstöld.

Det går att skicka in din dator till reparation när hårddisken fortfarande fungerar. Antingen fungerar hårddisken tidvis eller så är det inte den som behöver repareras. Oroar du dig över hur säkra dina data är och din hårddisk fortfarande fungerar, bör du säkerhetskopiera viktiga data och använda funktionen Säker radering i Skivverktyg (beskrivet nedan) för att omformatera hårddisken innan du skickar in datorn till reparation.

Funktioner för säker radering i Skivverktyg

Raderingsalternativen beror på vilken version av OS X som är installerat på datorn.

• Mac OS X 10.4 innehåller ytterligare alternativ för säker radering i Skivverktyg.
  • Obs! I OS X Lion 10.7 eller senare och på en SSD-enhet är inte Säker radering och Radera ledigt utrymme tillgängliga i Skivverktyg. Dessa alternativ behövs inte till SSD eftersom en standardradering gör det svårt att återställa data på en SSD. Aktivera FileVault-kryptering för ytterligare säkerhet när du börjar använda SSD. FileVault, tillgängligt i Mac OS X 10.3 och senare, förhindrar att andra enkelt får åtkomst till information i din hemmapp, även om enheten slutar fungera eller repareras.

• Mac OS X 10.3 och tidigare innehåller en funktion som heter Nollställ alla data i Skivverktyg som du kan använda för att radera hårddisken fullständigt.

Kom ihåg att alltid göra en säkerhetskopia av viktiga data innan du använder några funktioner för att radera eller kryptera eftersom all flytt av data innebär en risk.