Så här kontrollerar du lagringsutrymmet på din iPhone, iPad och iPod touch

iOS övervakar lagringsutrymmet på din enhet genom att analysera hur mycket utrymme varje app använder. Du kan även kontrollera lagringsutrymmet på din enhet i Inställningar eller i iTunes.

Så här optimerar iOS lagringen

Om din enhet inte har tillräckligt med utrymme frigör iOS automatiskt utrymmet när den installerar en app, uppdaterar iOS, hämtar musik, spelar in videor med mera.

iOS frigör mer utrymme genom att ta bort vissa objekt som strömmad musik och videor, filer i iCloud Drive eller delar av appar som inte behövs. Det tar också bort temporära filer och rensar cache på din enhet. iOS tar endast bort objekt som kan hämtas igen eller som inte längre behövs.

Kontrollera lagringsutrymmet på din iOS-enhet

Gå till Inställningar > Allmänt > [enhetens] lagring. Du kan se en lista med rekommendationer för att optimera enhetens lagring samt en lista med installerade appar och hur mycket lagringsutrymme som varje app använder. Tryck på ett appnamn för mer information om dess lagringsutrymme. Lagrade data och temporära data kanske inte räknas som användning.

I den detaljerade vyn kan du:

• Avlasta appen, vilket frigör utrymme som appen använder, men behåller dess dokument och data.
  • Radera appen, vilket tar bort appen och dess data.
  • Beroende på appen kan du radera en del av dess dokument och data.

Aviseringen Lagringsutrymmet nästan full kanske visas om din enhet nästan är full och iOS inte kan frigöra utrymme på enheten. Om du ser den här varningen bör du kontrollera lagringsrekommendationerna eller så behöver du avlasta innehåll som inte används som videor och appar.

Innehållskategorier

iOS delar upp innehåll som används i dessa kategorier:

• Appar: Installerade appar och dess innehåll
  • Bilder: Bilder och videor lagras i appen Bilder
  • Media: Musik, videor, podcaster, ringsignaler och bildmaterial
  • Mail: E-postmeddelanden och bilagor
  • Apple Books: Böcker och PDF-filer i appen Böcker
  • Meddelanden: Meddelanden och bilagor
  • iCloud Drive: iCloud Drive-innehåll som har hämtats lokalt till din enhet.
  • Övrigt: Allt annat, som systemfiler, mjukvaruuppdateringar, Siri-röster, cachade filer, loggar med mera.

iOS visar endast toppkategorierna. Om en kategori inte använder mycket utrymme kan det räknas som Övrigt. Lagringsutrymme som används av System är en kombination av lagring som används av iOS och dess supportfiler. Mängden utrymme som krävs av System varierar från enhet till enhet beroende på enhetstyp, modell, land, operatör, Siri-röster med mera.

Använda rekommendationer för att optimera lagringen

I avsnittet Lagring i Inställning kan iOS visa rekommendationer för optimering av enhetens lagring. Tryck på Visa alla för att se alla rekommendationer för din enhet.

Läs beskrivningen av varje rekommendation och tryck sedan på Aktivera för att slå på det eller tryck på rekommendationen för att gå igenom innehållet som du kan radera.

Kontrollera iOS-enhetens lagring med iTunes

1. Öppna iTunes på datorn.
  2. Anslut iOS-enheten till datorn.
  3. Välj din iOS-enhet i iTunes. I grafen visas hur mycket lagringsutrymme innehållet på iOS-enheten använder, indelat efter typ av innehåll.
  4. Flytta muspekaren över en innehållstyp, till exempel Övrigt eller Appar, för mer information:

Här är en lista med innehållstyperna på din iOS-enhet och vad varje typ består av:

• Ljud: Låtar, ljudpodcaster, ljudböcker, röstmeddelanden och ringsignaler.
  • Video: Filmer, musikvideor och tv-program.
  • Bilder: Innehåll i ditt bildbibliotek, kamerarulle och bildström.
  • Appar: Installerade appar. Apparnas innehåll visas under Dokument och data.
  • Böcker: iBooks-böcker, ljudböcker och PDF-filer.
  • Dokument och data: Safaris offlineläslista, filer som är lagrade inuti installerade appar och appinnehåll som kontakter, kalendrar, meddelanden och e-postmeddelanden (och dess bilagor).
  • Övrigt: Inställningar, Siri-röster, systemdata och cachade filer.

Om cachade filer i Övrigt

iTunes kategoriserar cachad musik, videor och bilder som Övrigt istället för faktiska låtar, videor eller bilder. Cachade filer skapas när du strömmar eller visar innehåll som musik, videor och bilder. När du strömmar musik eller video lagras innehållet som cachade filer på din iOS-enhet så att du snabbare kan få åtkomst till dem igen.

iOS-enheten tar automatiskt bort cachade filer och temporära filer när enheten behöver få mer utrymme.

Om lagringen på en iOS-enhet skiljer sig från vad som visas i iTunes

Eftersom iTunes kategoriserar cachade filer som Övrigt kan den rapporterade lagringen för musik och videor skilja sig åt. Gå till Inställningar > Allmänt > [enhetens] lagring för att visa användningen på iOS-enheten.

Om du vill ta bort de cachade filerna från iOS-enheten

Din iOS-enhet raderar automatiskt cachade filer och temporära filer när enheten behöver få mer utrymme. Du behöver inte radera dem själv.

Läs mer

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Det finns konkreta risker med att använda internet. Kontakta leverantören om du vill veta mer. Andra företags- och produktnamn kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.