Så här uppgraderar du till macOS Catalina

Läs om hur du hämtar och installerar macOS Catalina som är den senaste versionen av operativsystemet för Mac.

Med macOS Catalina får du mer av allt som du gillar med Mac. Upplev musik, tv och podcaster i tre helt nya appar för Mac. Använd dina favoritappar från iPad på din Mac. Bygg ut din arbetsyta och utveckla din kreativitet med iPad och Apple Pencil. Och upptäck nya smarta funktioner i apparna som du använder varje dag. Nu kan du ta allt du gör till nästa nivå. Och ännu längre.

Kontrollera kompatibiliteten

Du kan installera macOS Catalina om du har någon av dessa datorer med OS X Mavericks eller senare.* Mac-datorn behöver också ha minst 4 GB minne och 12,5 GB ledigt lagringsutrymme. Vid uppgradering från OS X Yosemite eller tidigare krävs upp till 18,5 GB lagringsutrymme.

MacBook lanserad 2015 eller senare
MacBook Air lanserad 2012 eller senare
MacBook Pro lanserad 2012 eller senare
Mac mini lanserad 2012 eller senare
iMac lanserad 2012 eller senare
iMac Pro (alla modeller)
Mac Pro lanserad 2013 eller senare

* Om du uppgraderar från Lion eller Mountain Lion, uppgradera då först till El Capitan och därefter till Catalina. Väj Om den här datorn från Apple-menyn  för att se macOS-version, Mac-modell, minne och lagringsutrymme. Om Mac-datorn inte är kompatibel med macOS Catalina visas ett meddelande i installationsprogrammet. Visa hela listan med kompatibla datorer.

Göra en säkerhetskopia

Innan du installerar en uppgradering är det en bra idé att säkerhetskopiera din Mac. Med Time Machine är det enkelt, och andra metoder för säkerhetskopiering är också tillgängliga. Läs om att säkerhetskopiera din Mac.

Om anslutning

Eftersom det tar tid att hämta och installera macOS ska du se till att du har en pålitlig internetanslutning. Om du använder en bärbar Mac-dator ansluter du den till eluttaget.

Hämta macOS Catalina

Om du använder macOS Mojave, hämtar du macOS Catalina via Programuppdatering: välj Apple-menyn  > Systeminställningar och klicka sedan på Programuppdatering.

Eller använd den här länken för att öppna sidan för macOS Catalina i App Store: Hämta macOS Catalina. Klicka sedan på knappen Hämta eller på symbolen för iCloud-hämtning.

Påbörja installationen

Efter hämtningen öppnas installationsprogrammet automatiskt.

Klicka på Fortsätt och följ anvisningarna på skärmen. Det kan vara enklast att påbörja installationen på kvällen så att den kan slutföras över natten.

Om det visas en uppmaning i installationsprogrammet om att installera ett hjälpprogram anger du administratörsnamnet och lösenordet som du använder för att logga in på Mac-datorn och klickar på Lägg till hjälpprogram.

Låt installationen slutföras

Låt installationen slutföras utan att du försätter Mac-datorn i vila eller stänger locket. Din Mac kan startas om, visa en förloppsindikator eller en tom skärm flera gånger när den installerar både macOS och relaterade uppdateringar av den fasta mjukvaran till Mac.

Hålla datorn uppdaterad

När du har installerat macOS Catalina kommer du bli meddelad när det finns uppdateringar till macOS Catalina. Du kan också använda Programuppdatering för att söka efter uppdateringar: välj Apple-menyn  > Systeminställningar och sedan Programuppdatering.

Eller hämta macOS Catalina automatiskt

Om du använder OS X El Capitan 10.11.5 eller senare och har ställt in App Store eller Programuppdateringar för att hämta nya uppdateringar när de är tillgängliga, kommer macOS Catalina att hämtas i bakgrunden vilket gör uppgraderingen ännu enklare. Ett meddelande visas när macOS Catalina är redo att installeras. Klicka på Installera för att börja eller avvisa meddelandet för att installera vid ett senare tillfälle. När du är redo att installera öppnar du bara filen som heter Installera macOS Catalina i mappen Program.