Uppgradera till macOS Mojave

Läs om hur du hämtar och installerar macOS Mojave som är den senaste versionen av operativsystemet för Mac.

När du uppgraderar till macOS Mojave får du en hel del nya funktioner som är inspirerade av våra mest avancerade användare, men utformade så att de passar alla. Mörkt läge hjälper dig att fokusera ännu mer på arbetet. Travar sorterar upp dina filer snabbt och automatiskt. Ta fler typer av skärmavbilder med mindre ansträngning. Testa fyra nya, praktiska inbyggda program och upptäck ännu fler i App Store, som fått en helt ny design. Nu kan du få ut mer av varje klick. Uppgraderingen är dessutom enkel och helt gratis.

Kontrollera kompatibiliteten

Du kan uppgradera till macOS Mojave från OS X Mountain Lion eller senare på följande Mac-modeller. Mac-datorn behöver också ha minst 2 GB minne och 12,5 GB ledigt lagringsutrymme. Vid uppgradering från OS X Yosemite eller tidigare krävs upp till 18,5 GB lagringsutrymme.

MacBook som lanserades tidigt 2015 eller senare
MacBook Air som lanserades i mitten av 2012 eller senare
MacBook Pro som lanserades i mitten av 2012 eller senare
Mac mini som lanserades sent 2012 eller senare
iMac som lanserades sent 2012 eller senare
iMac Pro (alla modeller)
Mac Pro som lanserades sent 2013, plus modellerna från mitten av 2010 eller mitten av 2012 med rekommenderade grafikkort med Metal-kapacitet.

Du hittar din Mac-modell, minne, lagringsutrymme och version av macOS genom att välja Om den här datorn från Apple-menyn (). Om Mac-datorn inte är kompatibel med macOS Mojave visas ett meddelande i installationsprogrammet.

Göra en säkerhetskopia

Innan du installerar en uppgradering är det en bra idé att säkerhetskopiera din Mac. Med Time Machine är det enkelt, och andra metoder för säkerhetskopiering är också tillgängliga. Läs om att säkerhetskopiera din Mac.

Om anslutning

Eftersom det tar tid att hämta och installera macOS ska du se till att du har en pålitlig internetanslutning. Om du använder en bärbar Mac-dator ansluter du den till eluttaget.

Hämta macOS Mojave

Använd den här länken för att öppna sidan för macOS Mojave i App Store: Hämta macOS Mojave. Starta sedan hämtningen genom att klicka på knappen Hämta.

Påbörja installationen

Efter hämtningen öppnas installationsprogrammet automatiskt.

Klicka på Fortsätt och följ anvisningarna på skärmen. Det kan vara enklast att påbörja installationen på kvällen så att den kan slutföras över natten.

Om det visas en uppmaning i installationsprogrammet om att installera ett hjälpprogram anger du administratörsnamnet och lösenordet som du använder för att logga in på Mac-datorn och klickar på Lägg till hjälpprogram.

installationsfönster för macOS Mojave

Låt installationen slutföras

Låt installationen slutföras utan att du försätter Mac-datorn i vila eller stänger locket. Din Mac kan startas om, visa en förloppsindikator eller en tom skärm flera gånger när den installerar både macOS och relaterade uppdateringar av den fasta mjukvaran till Mac.

Hålla datorn uppdaterad

Efter installationen av macOS Mojave kommer du att få meddelanden när det finns uppdateringar till macOS Mojave tillgängliga. Du kan också leta efter uppdateringar manuellt. Läs om hur du håller macOS Mojave uppdaterat.

Hämta macOS Mojave automatiskt

Om du använder OS X El Capitan 10.11.5 eller senare och har ställt in App Store för att hämta nya tillgängliga uppdateringar, kommer Mojave att hämtas bekvämt i bakgrunden vilket gör uppgraderingen ännu enklare. En notis visas när Mojave är redo att installeras. Klicka på Installera för att komma igång.

Du kan också avfärda notisen och installera Mojave senare. När du är redo att installera öppnar du bara filen som heter Installera macOS Mojave i mappen Program. Eller radera installationsprogrammet genom att dra det till papperskorgen.