Använda hårddiskläge för att flytta filer till en annan dator

Använd hårddiskläge för att få en Mac att uppträda som en extern hårddisk inför en annan Mac. Då kan du snabbt bläddra bland och kopiera filer.

Koppla ihop dina datorer med rätt kabel

Identifiera portarna på båda Mac-datorerna så att du väljer korrekt kabel. Hårddiskläget fungerar när dina datorer är anslutna till varandra med en av följande portar:

• Thunderbolt 3 (usb-C)
  • Usb-C
  • Thunderbolt 2
  • FireWire
    Hårddiskläge stöder inte anslutningar som använder en Apple usb-C-laddningskabel, usb-A till usb-A-kabel eller Mini DisplayPort -kabel.

Du kan ansluta dem enligt följande, om en eller både av datorerna har en Thunderbolt 3 (usb-C)- eller en usb-C-port:

Starta i hårddiskläge

Utför något av dessa steg på den Mac som du vill använda som extern hårddisk:

• Slå på Mac-datorn och tryck och håll omedelbart ner T-tangenten under starten.
  • Om Mac-datorn redan har startat väljer du Apple-menyn () > Systeminställningar och sedan klickar du på Startskiva. Klicka i Hårddiskläge och klicka sedan på Starta om när du blir ombedd att bekräfta.

När din Mac-dator försätts i hårddiskläge visas en stor Thunderbolt- , usb- eller FireWire-symbol  på skärmen. Om dina datorer är korrekt anslutna till varandra bör Mac-datorn i hårddiskläge vara tillgänglig som en enhet på den andra Mac-datorn. Använd den som om den var en vanlig hårddisk.

Mata först ut disken från den andra Mac-datorn för att avsluta hårddiskläge. Markera exempelvis disken och välj Arkiv > Mata ut. Eller stäng av den andra Mac-datorn. Tryck sedan ner strömbrytaren i 10 sekunder på Mac-datorn som du använder som hårddisk. Släpp strömbrytaren när Mac-datorn stängs av.

Om hårddisken inte visas på den andra Mac-datorn

Om Mac-datorn i hårddiskläge inte visas som hårddisk på den andra Mac-datorn följer du dessa steg för att montera hårddisken:

1. Öppna Skivverktyg på den andra Mac-datorn. Det finns i mappen Verktygsprogram i mappen Program.
  2. Om anslutningen mellan datorerna är god och du följde stegen för att starta i hårddiskläge ska hårddisken visas som en volym i sidofältet Skivverktyg. Välj volymen och välj Arkiv > Lägg på skrivbordet i menyraden eller klicka på Lägg på skrivbordet i verktygsfältet.
  3. Om hårddisken är FileVault-krypterad uppmanas du att ange ett lösenord för att låsa upp och montera den. Ange administratörslösenordet för Mac-datorn som du startade i hårddiskläge.

Hårddisken ska nu vara monterad och tillgänglig på din Mac. Om den är formaterad för APFS måste dock din Mac använda High Sierra eller senare. Tidigare versioner av operativsystemet för Mac kan inte montera APFS-formaterade volymer.

Du kan använda AirDrop som ett alternativ till hårddiskläge för att skicka innehåll trådlöst mellan två Mac-datorer.