Om Återställning för macOS

Med verktygsprogrammen i Återställning i macOS kan du återskapa från Time Machine, installera om macOS, få hjälp på nätet, reparera eller radera en hårddisk, bland mycket annat.

Återställning för macOS ingår i det inbyggda återställningssystemet på din Mac. Du kan starta från Återställning för macOS och använda dess verktyg för att göra återställningar efter mjukvaruproblem eller vidta andra åtgärder på din Mac.

Så här startar du från Återställning i macOS

1. Starta Mac-datorn och tryck och håll ned dessa två tangenter direkt: Kommando (⌘) och R.  Behöver du hjälp?
  2. Släpp tangenterna när du ser en Apple-logotyp, en snurrande glob eller någon annan startskärm.
  3. Du kanske ombes att ange ett lösenord, till exempel ett lösenord för fast mjukvara eller lösenordet för en användare som är administratör för Mac-datorn. Ange det begärda lösenordet för att fortsätta.Fönster för lösenordsbegäran
  4. Starten är slutförd när du ser verktygsfönstret:
    Fönstret Verktygsprogram i macOS
  5. När du har startat från Återställning i macOS väljer du ett verktyg och klickar på Fortsätt:
  6. Du avslutar Återställning i macOS genom att Starta om eller Stänga av från Apple-menyn . Om du vill välja en annan startdisk innan du avslutar väljer du startdisken i Apple-menyn.

Om du inte kan starta från Återställning för macOS

Om din Mac inte kan starta från det inbyggda macOS-återställningssystemet kanske den automatiskt försöker starta från Återställning i macOS via internet. Då visas en snurrande glob i stället för en Apple-logotyp vid start:

Skärm med snurrande glob

Du startar manuellt från internetåterställning genom att trycka på och hålla ned någon av dessa tangentkombinationer vid start:

• Alternativ-Kommando-R
  • Skift-Alternativ-Kommando-R
    Läs mer

Om det inte går att starta från internetåterställning ser du en glob med en varningssymbol (utropstecken):

Snurrande glob med utropstecken

I så fall provar du dessa lösningar:

• Kontrollera att Mac-datorn kan ansluta till internet. Om du inte ombes att välja ett wifi-nätverk vid start håller du pekaren längst upp på skärmen och väljer sedan ett nätverk från wifi-menyn, om några nätverk finns.
  • Tryck på Kommando-R vid start och försök att använda det inbygga återställningssystemet istället för internetåterställning.
  • Anslut till internet med Ethernet istället för wifi eller tvärt om.
  • Anslut till internet från ett annat wifi- eller Ethernet-nätverk. Din nätverkskonfiguration tillåter kanske inte den internetåtkomst som Återställning i macOS kräver.
  • Försök igen senare, problemet kan vara tillfälligt.
  • Starta från en annan skiva eller volym, om sådana finns, eller använd en startbar installerare för att installera om macOS.

Kontakta Apple-supporten om du fortfarande behöver hjälp.