Om Återställning för macOS

Med verktygsprogrammen i Återställning i macOS kan du återskapa från Time Machine, installera om macOS, få hjälp på nätet, reparera eller radera en hårddisk, bland mycket annat.

Återställning för macOS ingår i det inbyggda återställningssystemet på din Mac. Du kan starta från Återställning för macOS och använda dess verktyg för att göra återställningar efter mjukvaruproblem eller vidta andra åtgärder på din Mac.

Så här använder du Återställning för macOS

Slå på din Mac och tryck och håll ned Kommando (⌘)-R omedelbart eller en av de andra macOS Återställning-knappkombinationerna på ditt tangentbord. Håll ned tangenterna tills du ser Apple-logotypen eller en snurrande glob. Starten är slutförd när du ser verktygsfönstret:

Fönstret Verktygsprogram i macOS

När du startat från Återställning för macOS väljer du bland följande verktyg och trycker på Fortsätt:

Återskapa från Time Machine-säkerhetskopia: Återskapa din Mac från en Time Machine-säkerhetskopia av din Mac.

Installera om macOS (eller Installera om OS X) Hämta och installera om Mac-operativsystemet.

Verktyget Installera om macOS installerar olika versioner av macOS beroende på vilken tangentkombination du använde när du startade Mac-datorn. Läs om hur du installerar om macOS.

Skaffa hjälp online: Använd Safari för att söka hjälp på nätet om din Mac. Länkar till Apple-supportwebbplatsen finns här. Insticksprogram och tillägg för webbläsare inaktiveras.

Skivverktyg:  Använd Skivverktyg för att reparera eller radera din startskiva eller annan hårddisk.

Dessa övriga verktyg är tillgängliga från menyn Verktyg i menyraden:

Välj Starta om eller Stäng av i Apple-menyn () för att avsluta Återställning för macOS. Om du vill välja en annan startdisk innan du avslutar väljer du startdisken i Apple-menyn.

Om du inte kan starta från Återställning för macOS

Nyare Mac-datorer och vissa äldre Mac-datorer försöker automatiskt starta i Återställning för macOS via internet när det inte går att starta från det inbyggda återställningssystemet. Då visas en snurrande glob i stället för en Apple-logotyp vid start. Tryck och håll ned Alternativ-Kommando-R eller Skift-Alternativ-Kommando-R vid start om du vill starta manuellt från macOS Återställning via internet. Läs mer om dessa tangentkombinationer.

Om du fortfarande inte kan starta från macOS Återställning måste du kanske installera om macOS när du startat från en annan disk eller volym eller genom att använda en startbar installerare.

macOS Återställning via internet, verktyget för att installera om macOS och verktyget Få hjälp på nätet kräver en internetanslutning. Om du behöver ansluta till ett trådlöst nätverk för du muspekaren längst upp på skärmen och väljer sedan ett nätverk från wifi-menyn i menyfältet.