Nollställa SMC på en Mac

Genom att nollställa systemhanteraren SMC (system management controller) kan du lösa vissa problem relaterade till ström, batteri och andra funktioner.

SMC styr beteenden relaterade till nedanstående funktioner. Om du har problem med några av dessa funktioner behöver du kanske nollställa SMC.

• Ström, bland annat strömbrytaren och ström till usb-porten
  • Batteri och laddning
  • Fläktar och andra värmehanterande funktioner
  • Indikatorer eller sensorer, bland annat indikatorlampor (för vilolägesstatus, batteristatus, med mera), rörelsedetektor, sensor för omgivningsljus och tangentbordets bakgrundsbelysning
  • Beteende när du öppnar och stänger locket på en bärbar dator

Nollställa SMC på datorer med T2-chip

Bärbara datorer med T2-chip

Prova med dessa steg innan du nollställer SMC:

1. Stäng av Mac-datorn.
  2. Håll ned strömbrytaren i tio sekunder och släpp den sedan.
  3. Vänta några sekunder och tryck sedan på strömbrytaren för att slå på Mac-datorn.

Följ dessa steg för att nollställa SMC om problemet fortfarande inte är löst.

1. Stäng av Mac-datorn.
  2. Håll inne nedanstående tangenter på det inbyggda tangentbordet. Mac-datorn kanske startar.
    • Kontroll  till vänster på tangentbordet
    • Alternativ (Alt)  till vänster på tangentbordet
    • Skift  till höger på tangentbordet
  3. Håll ned alla tre tangenter i sju sekunder och håll sedan även ned strömbrytaren. Om Mac-datorn är på stängs den av när du håller ned dessa tangenter.
    Tangentbord på bärbar dator när alla fyra tangenter hålls ned
  4. Fortsätt hålla alla fyra tangenter i ytterligare sju sekunder och släpp dem sedan.
  5. Vänta några sekunder och tryck sedan på strömbrytaren för att slå på Mac-datorn.

Stationära datorer med T2-chippet

1. Stäng av Mac-datorn och dra sedan ur nätsladden.
  2. Vänta 15 sekunder och sätt sedan i nätsladden igen.
  3. Vänta fem sekunder och tryck sedan på strömbrytaren för att slå på Mac-datorn.

Nollställa SMC på andra datorer

Följ dessa steg om din Mac inte har något Apple T2-säkerhetschip.

Bärbara datorer med ett batteri som inte går att ta loss

Detta gäller alla MacBook Air-modeller samt MacBook- och MacBook Pro-modeller som lanserades i mitten av 2009 eller senare, förutom MacBook (13 tum, mitten av 2009).

1. Stäng av Mac-datorn.
  2. Håll ned alla dessa tangenter på det inbyggda tangentbordet:
    • Skift  till vänster på tangentbordet
    • Kontroll  till vänster på tangentbordet
    • Alternativ (Alt)  till vänster på tangentbordet
  3. Håll ned alla tre tangenterna samtidigt som du håller ned strömbrytaren.
    Tangentbord på bärbar dator när alla fyra tangenter hålls ned
  4. Håll nere alla fyra tangenter i tio sekunder.
  5. Släpp alla tangenterna och tryck sedan på strömbrytaren för att slå på Mac-datorn.

Bärbara datorer med ett batteri som går att ta loss

Detta gäller alla MacBook- och MacBook Pro-modeller som lanserades i början av 2009 eller tidigare samt MacBook (13 tum, mitten av 2009).

1. Stäng av Mac-datorn.
  2. Ta ut batteriet. (Om du behöver hjälp med att ta loss batteriet kontaktar du en Apple Store-butik eller auktoriserad Apple-servicepartner.)
  3. Håll ned strömbrytaren i fem sekunder.
  4. Installera om batteriet.
  5. Slå på Mac-datorn genom att trycka på strömbrytaren.

Stationära datorer

1. Stäng av Mac-datorn och dra sedan ur nätsladden.
  2. Vänta 15 sekunder och sätt sedan i nätsladden igen.
  3. Vänta fem sekunder och slå sedan på Mac-datorn genom att trycka på strömbrytaren.

Läs mer

Nollställningen av SMC ändrar inte innehållet i VRAM eller PRAM.