Nollställa systemhanteraren SMC (System Management Controller) på en Mac

Läs om när du ska nollställa SMC på en Intel-baserad Mac-dator och hur det går till.

Vad SMC gör

SMC styr följande och andra funktioner på lägre nivå i Intel-baserade Mac-datorer:

• Tryckinställningar för strömbrytaren
  • Inställningar för när skärmlocket öppnas och stängs på bärbara Mac-datorer
  • Batterihantering
  • Värmehantering
  • SMS (Rörelsedetektor)
  • Ljussensor
  • Tangentbordets bakgrundsbelysning
  • Hantering av statuslampa
  • Indikatorlampor för batteristatus
  • Val av en extern (istället för intern) videokälla för vissa iMac-bildskärmar

Så här vet du om du måste nollställa SMC

Dessa symtom kan innebära att en nollställning av SMC är nödvändig:

• Datorns fläktar körs i hög hastighet även om datorn inte utsätts för kraftig belastning och ventilationsöppningarna är fria.
  • Tangentbordets bakgrundsbelysning fungerar inte som den ska.
  • Statuslampan fungerar inte som den ska.
  • Batteriindikatorlampan fungerar inte som den ska på bärbara Mac-datorer med batterier som inte är löstagbara.
  • Bildskärmens bakgrundsbelysning svarar inte korrekt på förändringar i omgivningsljuset.
  • Mac-datorn reagerar inte när du trycker på strömbrytaren.
  • Din bärbara Mac reagerar inte när du stänger eller öppnar locket.
  • Mac-datorn går oväntat över i viloläge eller stängs av och du kan inte slå på den igen.
  • Batteriet laddas inte ordentligt.
  • Din MacBook eller MacBook Pro laddar inte via den inbyggda USB-C-porten.
  • Din MacBook eller MacBook Pro känner inte igen externa enheter som är anslutna till den inbyggda USB-C-porten.
  • LED-lampans indikationer på MagSafe-strömadaptern stämmer inte med laddningsaktiviteten.
  • Din Mac är ovanligt långsam även fast processorn inte är under ovanligt hög belastning.
  • En Mac-dator som har stöd för Target Display-läget växlar inte till och från detta läge som väntat, eller växlar oväntat in och ut ur detta läge.
  • Belysningen runt I/O-portarna på en Mac Pro (sent 2013) aktiveras inte när du rör datorn.

Innan du nollställer SMC

Prova samtliga följande steg i ordning innan du nollställer SMC. Prova funktionen efter varje steg för att avgöra om problemet finns kvar.

1. Om Mac-datorn inte svarar trycker du och håller in strömbrytaren tills datorn stängs av. Du kommer att förlora arbete som du inte har sparat i öppna program. Slå sedan på Mac-datorn genom att trycka på strömbrytaren igen.
  2. Tvångsavsluta eventuella program som inte svarar genom att trycka på Kommando-Alternativ-Escape.
  3. Försätt Mac-datorn i viloläge genom att välja Apple-menyn () > Vila. Väck datorn efter att viloläget har aktiverats.
  4. Starta om din Mac genom att välja Apple-menyn >Starta om.
  5. Stäng av din Mac genom att välja Apple-menyn > Stäng av och tryck sedan på strömbrytaren för att slå på Mac-datorn igen.

Om du använder en bärbar Mac som har problem med ström eller batteri följer du dessa steg:

1. Dra ut strömadaptern ur Mac-datorn och från vägguttaget under flera sekunder och sätt sedan i den igen.
  2. Välj Apple-menyn > Stäng av.
  3. När Mac-datorn är avstängd tar du bort och sätter i batteriet igen om det går att ta bort.
  4. Slå på Mac-datorn igen genom att trycka på strömbrytaren.

Om problemet fortfarande inte är löst kan du behöva nollställa SMC enligt stegen nedan.

Nollställa SMC på bärbara Mac-datorer

Om du har en MacBook Pro (2018) hoppar du till avsnittet som handlar om din Mac.

Avgör först om det går att ta bort batteriet för att nollställa SMC på en bärbar Mac-dator. De flesta äldre bärbara Mac-datorer har uttagbara batterier. Bärbara Mac-datorer som har ett batteri som du inte ska ta bort är bland andra: MacBook Pro (tidigt 2009 och senare), alla modeller av MacBook Air, MacBook (sent 2009) och MacBook (Retina-skärm, 12 tum, tidigt 2015 och senare). Läs mer om batterier till bärbara Mac-datorer.

Om batteriet inte går att ta bort:

1. Välj Apple-menyn > Stäng av.
  2. När Mac-datorn har stängts av trycker du på Skift-Kontroll-Alternativ till vänster på det inbyggda tangentbordet och trycker sedan in strömbrytaren samtidigt. Håll ned dessa tangenter och strömbrytaren i tio sekunder. Om du har en MacBook Pro med Touch ID är Touch ID-knappen även strömbrytare.
  3. Släpp alla tangenter.
  4. Slå på Mac-datorn igen genom att trycka på strömbrytaren.

Om det går att ta bort batteriet:

1. Stäng av datorn.
  2. Ta ut batteriet. Om du behöver hjälp med att ta bort batteriet kontaktar du en auktoriserad Apple-servicepartner eller Apple Store-butik.
  3. Tryck ner strömbrytaren i fem sekunder.
  4. Installera om batteriet.
  5. Slå på Mac-datorn igen genom att trycka på strömbrytaren.

Nollställa SMC på stationära Mac-datorer

Om du har en iMac Pro (2) hoppar du till avsnittet som handlar om din Mac.

Följ dessa steg för iMac, Mac mini, Mac Pro och Xserve.

1. Välj Apple-menyn > Stäng av.
  2. När Mac-datorn är avstängd kopplar du ifrån strömkabeln.
  3. Vänta 15 sekunder.
  4. Sätt i nätsladden igen.
  5. Vänta fem sekunder och slå sedan på Mac-datorn igen genom att trycka på strömbrytaren.

Du kan stänga av Intel-baserade Xserve-datorer som inte svarar antingen lokalt eller med hjälp av fjärrkommandon. Du kan även trycka på och hålla in strömbrytaren i fem sekunder.

Så här nollställer du SMC på en Mac som har Apple T2-chippet

Följ dessa anvisningar för Mac-datorer som har Apple T2-chippet.

Stationära Mac-datorer med Apple T2-chippet

Prova detta först:

1. Välj Apple-menyn > Stäng av.
  2. När Mac-datorn har stängts av trycker du på och håller in strömbrytaren i 10 sekunder.
  3. Släpp strömbrytaren och vänta sedan ett par sekunder.
  4. Slå på Mac-datorn igen genom att trycka på strömbrytaren.

Om det inte löser problemet följer du de här stegen:

1. Välj Apple-menyn > Stäng av.
  2. När Mac-datorn är avstängd kopplar du ifrån strömkabeln.
  3. Vänta 15 sekunder.
  4. Sätt i nätsladden igen.
  5. Vänta fem sekunder och slå sedan på Mac-datorn igen genom att trycka på strömbrytaren.

Bärbara Mac-datorer med Apple T2-chippet

Prova detta först:

1. Välj Apple-menyn > Stäng av.
  2. När Mac-datorn har stängts av trycker du på och håller in strömbrytaren i 10 sekunder.
  3. Släpp strömbrytaren och vänta sedan ett par sekunder.
  4. Slå på Mac-datorn igen genom att trycka på strömbrytaren.

Om det inte löser problemet följer du de här stegen:

1. Välj Apple-menyn > Stäng av.
  2. När Mac-datorn har stängts av trycker du och håller ned den högra skifttangenten, den vänstra alternativtangenten och den vänstra kontrolltangenten i 7 sekunder. Fortsätt att håll ned dessa tangenter medan du trycker på och håller ned strömknappen i 7 sekunder till.
  3. Släpp alla 3 tangenter samt strömbrytaren och vänta sedan ett par sekunder.
  4. Slå på Mac-datorn igen genom att trycka på strömbrytaren.

Läs mer

Nollställningen av SMC återställer inte innehållet i NVRAM eller PRAM eller ändrar det på annat sätt på Intel-baserade Mac-modeller.