Nollställa systemhanteraren SMC (System Management Controller) på din Mac-dator

Läs om när du ska nollställa SMC på en Intel-baserad Mac-dator och hur det går till.

Tecken på att SMC kan behöva nollställas

Dessa symtom kan innebära att en nollställning av SMC är nödvändig:

• Datorns fläktar körs i hög hastighet även om datorn inte utsätts för kraftig belastning och ventilationsöppningarna är fria.
  • Tangentbordets bakgrundsbelysning fungerar inte som den ska.
  • Statuslampan (SIL) fungerar inte som den ska.
  • Batteriindikatorlampan fungerar inte som den ska på bärbara Mac-datorer med batterier som inte är löstagbara.
  • Bildskärmens bakgrundsbelysning svarar inte korrekt på förändringar i omgivningsljuset.
  • Mac-datorn reagerar inte när du trycker på strömbrytaren.
  • Din bärbara Mac reagerar inte när du stänger eller öppnar locket.
  • Mac-datorn går oväntat i viloläge eller stängs av.
  • Batteriet laddas inte ordentligt.
  • Indikationerna för LED-lampan på MagSafe-strömadaptern stämmer inte.
  • Din Mac är ovanligt långsam även fast processorn inte är under ovanligt hög belastning.
  • En dator som har stöd för Target Display-läget växlar inte till och från detta läge som väntat, eller växlar oväntat in och ut ur detta läge.
  • Belysningen runt I/O-portarna på en Mac Pro (sent 2013) aktiveras inte när du rör datorn.

Innan du nollställer SMC

Prova samtliga följande steg i ordning innan du nollställer SMC. Prova funktionen efter varje felsökningssteg för att avgöra om problemet är kvar.

1. Om Mac-datorn inte svarar tvångsavslutar du datorn genom att hålla ned strömbrytaren i tio sekunder. Du kommer att förlora allt arbete som du inte har sparat i öppna program.
  2. Tvångsavsluta eventuella program som inte svarar genom att trycka på Kommando-Alternativ-Escape.
  3. Sätt Mac-datorn i viloläge genom att välja Vila i Apple-menyn. Väck datorn efter att viloläget har aktiverats.
  4. Starta om Mac-datorn genom att välja Starta om från Apple-menyn.
  5. Stäng av Mac-datorn genom att välja Stäng av från Apple-menyn, och starta den sedan igen.

Om du använder en bärbar Mac som har problem med ström eller batteri följer du dessa steg:

1. Dra ur strömadaptern från Mac-datorn och från vägguttaget under flera sekunder, och sätt sedan i den igen.
  2. Stäng av datorn.
  3. Ta ut batteriet och sätt tillbaka det (om det går att ta bort).
  4. Starta om Mac-datorn.

Om problemet fortfarande inte är löst kan du behöva nollställa SMC enligt stegen nedan.

Nollställa SMC på bärbara Mac-datorer

Avgör först om batteriet går att ta bort eller inte. Bärbara Mac-datorer som har ett batteri som du inte ska ta bort är bland andra: MacBook Pro (tidigt 2009) och senare, alla modeller av MacBook Air, MacBook (sent 2009) och MacBook (Retina-skärm, 12 tum, tidigt 2015) och senare. Läs mer om batterier till bärbara Mac-datorer.

Om batteriet inte går att ta bort:

1. Stäng av datorn.
  2. Tryck på Skift-Kontroll-Alternativ till vänster på det inbyggda tangentbordet och tryck sedan in strömbrytaren samtidigt. Håll ned dessa tangenter och strömbrytaren i tio sekunder.
    Om du har en MacBook Pro med Touch ID är Touch ID-knappen även strömbrytare.
  3. Släpp alla tangenter.
  4. Slå på Mac-datorn igen genom att trycka på strömbrytaren.

Om det går att ta bort batteriet:

1. Stäng av datorn.
  2. Ta ut batteriet. (Läs mer om att ta bort batteriet på MacBook och MacBook Pro.)
  3. Håll ned strömbrytaren i fem sekunder.
  4. Slå på Mac-datorn genom att trycka på strömbrytaren.

Nollställa SMC på stationära Mac-datorer

Följ dessa steg för iMac, Mac mini, Mac Pro och Xserve.

1. Stäng av datorn.
  2. Dra ur nätsladden.
  3. Vänta 15 sekunder.
  4. Sätt i nätsladden igen.
  5. Vänta fem sekunder och slå sedan på Mac-datorn genom att trycka på strömbrytaren.

Du kan stänga av Intel-baserade Xserve-datorer som inte svarar, antingen lokalt eller med hjälp av fjärrkommandon. Du kan också stänga av dem genom att hålla ned strömknappen i fem sekunder.

Läs mer

Nollställningen av SMC återställer inte innehållet i NVRAM eller PRAM eller ändrar det på annat sätt på Intel-baserade Mac-modeller.

SMC styr följande och andra funktioner på lägre nivå i Intel-baserade Mac-datorer:

• Tryckinställningar för strömbrytaren
  • Inställningar för när skärmlocket öppnas och stängs på bärbara Mac-datorer
  • Batterihantering
  • Värmehantering
  • SMS (Rörelsedetektor)
  • Ljussensor
  • Tangentbordets bakgrundsbelysning
  • Hantering av statuslampa
  • Indikatorlampor för batteristatus
  • Val av en extern (istället för intern) videokälla för vissa iMac-bildskärmar