Nollställa systemhanteraren SMC (System Management Controller) på en Mac

Läs om när du ska nollställa SMC på en Intel-baserad Mac-dator och hur det går till.

Vad SMC gör

SMC styr följande och andra funktioner på lägre nivå i Intel-baserade Mac-datorer:

• Tryckinställningar för strömbrytaren
  • Inställningar för när skärmlocket öppnas och stängs på bärbara Mac-datorer
  • Batterihantering
  • Värmehantering
  • SMS (Rörelsedetektor)
  • Ljussensor
  • Tangentbordets bakgrundsbelysning
  • Hantering av statuslampa
  • Indikatorlampor för batteristatus
  • Val av en extern (istället för intern) videokälla för vissa iMac-bildskärmar

Så här vet du om du måste nollställa SMC

Dessa symtom kan innebära att en nollställning av SMC är nödvändig:

• Datorns fläktar körs i hög hastighet även om datorn inte utsätts för kraftig belastning och ventilationsöppningarna är fria.
  • Tangentbordets bakgrundsbelysning fungerar inte som den ska.
  • Statuslampan fungerar inte som den ska.
  • Batteriindikatorlampan fungerar inte som den ska på bärbara Mac-datorer med batterier som inte är löstagbara.
  • Bildskärmens bakgrundsbelysning svarar inte korrekt på förändringar i omgivningsljuset.
  • Mac-datorn reagerar inte när du trycker på strömbrytaren.
  • Din bärbara Mac reagerar inte när du stänger eller öppnar locket.
  • Mac-datorn går oväntat över i viloläge eller stängs av och du kan inte slå på den igen.
  • Batteriet laddas inte ordentligt.
  • Din MacBook eller MacBook Pro laddar inte via den inbyggda USB-C-porten.
  • Din MacBook eller MacBook Pro känner inte igen externa enheter som är anslutna till den inbyggda USB-C-porten.
  • Indikationerna för LED-lampan på MagSafe-strömadaptern stämmer inte med laddningsaktiviteten.
  • Din Mac är ovanligt långsam trots att processorn inte är under ovanligt hög belastning.
  • En Mac-dator som har stöd för Target Display-läget växlar inte till och från detta läge som väntat, eller växlar oväntat in och ut ur detta läge.
  • Belysningen runt I/O-portarna på en Mac Pro (sent 2013) aktiveras inte när du rör datorn.

Innan du nollställer SMC

Prova samtliga följande steg i ordning innan du nollställer SMC. Prova funktionen efter varje steg för att avgöra om problemet finns kvar.

1. Om Mac-datorn inte svarar trycker du och håller in strömbrytaren tills datorn stängs av. Du kommer att förlora arbete som du inte har sparat i öppna program. Slå sedan på Mac-datorn genom att trycka på strömbrytaren igen.
  2. Tvångsavsluta eventuella program som inte svarar genom att trycka på Kommando-Alternativ-Escape.
  3. Försätt Mac-datorn i viloläge genom att välja Apple-menyn () > Vila. Väck datorn efter att viloläget har aktiverats.
  4. Starta om din Mac genom att välja Apple-menyn >Starta om.
  5. Stäng av din Mac genom att välja Apple-menyn > Stäng av och tryck sedan på strömbrytaren för att slå på Mac-datorn igen.

Om du använder en bärbar Mac som har problem med ström eller batteri följer du dessa steg:

1. Dra ur strömadaptern från Mac-datorn och från vägguttaget under flera sekunder, och sätt sedan i den igen.
  2. Välj Apple-menyn > Stäng av.
  3. När Mac-datorn är avstängd tar du bort och sätter i batteriet igen om det går att ta bort.
  4. Slå på Mac-datorn igen genom att trycka på strömbrytaren.

Om problemet fortfarande inte är löst kan du behöva nollställa SMC enligt stegen nedan.

Nollställa SMC på bärbara Mac-datorer

Avgör först om batteriet går att ta bort eller inte. De flesta äldre bärbara Mac-datorer har uttagbara batterier. Bärbara Mac-datorer som har ett batteri som du inte ska ta bort är bland andra: MacBook Pro (tidigt 2009 och senare), alla modeller av MacBook Air, MacBook (sent 2009) och MacBook (Retina-skärm, 12 tum, tidigt 2015 och senare). Läs mer om batterier till bärbara Mac-datorer.

Om batteriet inte går att ta bort:

1. Välj Apple-menyn > Stäng av.
  2. När Mac-datorn har stängts av trycker du på Skift-Kontroll-Alternativ till vänster på det inbyggda tangentbordet och trycker sedan in strömbrytaren samtidigt. Håll ned dessa tangenter och strömbrytaren i tio sekunder.
    Om du har en MacBook Pro med Touch ID är Touch ID-knappen även strömbrytare.
  3. Släpp alla tangenter.
  4. Slå på Mac-datorn igen genom att trycka på strömbrytaren.

Om det går att ta bort batteriet:

1. Stäng av datorn.
  2. Ta ut batteriet. Om du behöver hjälp med att ta bort batteriet kontaktar du en auktoriserad Apple-servicepartner eller Apple Store-butik.
  3. Håll ned strömbrytaren i fem sekunder.
  4. Installera om batteriet.
  5. Slå på Mac-datorn igen genom att trycka på strömbrytaren.

Nollställa SMC på stationära Mac-datorer

Följ dessa steg för iMac, Mac mini, Mac Pro och Xserve. Om du har en iMac Pro hoppar du till nästa avsnitt.

1. Välj Apple-menyn > Stäng av.
  2. När Mac-datorn är avstängd kopplar du ifrån strömkabeln.
  3. Vänta 15 sekunder.
  4. Sätt i nätsladden igen.
  5. Vänta fem sekunder och slå sedan på Mac-datorn igen genom att trycka på strömbrytaren.

Du kan stänga av Intel-baserade Xserve-datorer som inte svarar, antingen lokalt eller med hjälp av fjärrkommandon. Du kan även trycka på och hålla in strömbrytaren i fem sekunder.

Så här nollställs SMC på iMac Pro

Följ dessa steg för iMac Pro:

1. Välj Apple-menyn > Stäng av.
  2. När iMac Pro-datorn har stängts av trycker du på och håller in strömbrytaren i åtta sekunder.
  3. Släpp strömbrytaren och vänta sedan ett par sekunder.
  4. Slå på iMac Pro-datorn igen genom att trycka på strömbrytaren.

Läs mer

Nollställningen av SMC återställer inte innehållet i NVRAM eller PRAM eller ändrar det på annat sätt på Intel-baserade Mac-modeller.

Publiceringsdatum:Wed Jan 03 06:18:53 GMT 2018