Nollställa SMC på en Mac

Genom att nollställa systemhanteraren (SMC) kan du lösa vissa problem relaterade till ström, batteri, fläktar och andra funktioner.

Denna artikel gäller endast för Mac-datorer med en Intel-processor.

Nollställa SMC på datorer med T2-chip

Om Mac-datorn har Apple T2-säkerhetschip följer du dessa steg. Kontakta Apple-supporten om du behöver hjälp.

Bärbara datorer med T2-chip

Prova med dessa steg innan du nollställer SMC:

1. Stäng av datorn.
  2. Håll ned strömbrytaren i tio sekunder och släpp den sedan.
  3. Vänta några sekunder och tryck sedan på strömbrytaren för att slå på Mac-datorn.

Följ dessa steg för att nollställa SMC om problemet fortfarande inte är löst:

1. Stäng av datorn.
  2. Håll ned nedanstående tangenter på det inbyggda tangentbordet. Mac-datorn kanske startar.
    • Kontroll  till vänster på tangentbordet
    • Alternativ (Alt)  till vänster på tangentbordet
    • Skift  till höger på tangentbordet
  3. Håll ned alla tre tangenter i sju sekunder och tryck sedan även ned strömbrytaren. Om Mac-datorn är på stängs den av när du håller ned dessa tangenter.
  4. Fortsätt hålla ned alla fyra tangenter i ytterligare sju sekunder och släpp dem sedan.
  5. Vänta några sekunder och tryck sedan på strömbrytaren för att slå på Mac-datorn.

Stationära datorer med T2-chippet

1. Stäng av din Mac och dra sedan ur strömsladden.
  2. Vänta 15 sekunder och sätt sedan i nätsladden igen.
  3. Vänta fem sekunder och tryck sedan på strömbrytaren för att slå på Mac-datorn.

Nollställa SMC på andra datorer

Följ dessa steg om din Mac inte har något Apple T2-säkerhetschip. Kontakta Apple-supporten om du behöver hjälp.

Bärbara datorer med ett batteri som inte går att ta loss

Detta gäller MacBook Pro-modeller som lanserades från mitten av 2009 till 2017, MacBook Air-modeller som lanserades 2017 eller tidigare och alla MacBook-modeller förutom MacBook (13 tum, mitten av 2009).

1. Stäng av datorn.
  2. Håll ned alla dessa tangenter på det inbyggda tangentbordet:
    • Skift  till vänster på tangentbordet
    • Kontroll  till vänster på tangentbordet
    • Alternativ (Alt)  till vänster på tangentbordet
  3. Håll ned alla tre tangenterna och tryck samtidigt ned strömbrytaren och håll den nedtryckt.
    Tangentbord på bärbar dator när alla fyra tangenter hålls ned
  4. Håll nere alla fyra tangenter i tio sekunder.
  5. Släpp alla tangenterna och tryck sedan på strömbrytaren för att slå på Mac-datorn.

Bärbara datorer med ett batteri som går att ta loss

Detta gäller alla MacBook Pro- och MacBook-modeller som lanserades i början av 2009 eller tidigare samt MacBook (13 tum, mitten av 2009).

1. Stäng av datorn.
  2. Ta ut batteriet. (Om du behöver hjälp med att ta loss batteriet kontaktar du en Apple Store-butik eller auktoriserad Apple-servicepartner.)
  3. Håll ned strömbrytaren i fem sekunder.
  4. Installera om batteriet.
  5. Slå på Mac-datorn genom att trycka på strömbrytaren.

Stationära datorer

1. Stäng av din Mac och dra sedan ur strömsladden.
  2. Vänta 15 sekunder och sätt sedan i nätsladden igen.
  3. Vänta fem sekunder och slå sedan på Mac-datorn genom att trycka på strömbrytaren.

Om SMC

Systemhanteraren hanterar beteenden relaterade till dessa funktioner:

• Ström, bland annat strömknappen och ström till usb-portar
  • Batteri och laddning
  • Fläktar och andra värmehanterande funktioner
  • Indikatorer eller sensorer, bland annat indikatorlampor (för vilolägesstatus, batteristatus, med mera), rörelsedetektor, sensor för omgivningsljus och tangentbordets bakgrundsbelysning
  • Beteende när du öppnar och stänger locket på en bärbar dator

Nollställning av SMC påverkar inte innehållet i NVRAM eller PRAM.