Grundläggande om Mac: Använda Windows på Mac-datorer via Boot Camp

Med Boot Camp kan du använda Microsoft Windows på Mac. Läs om hur Boot Camp använder Windows och vilka krav som finns för installationen.

Har du ett Windows-program som du behöver använda då och då? Inga problem. Du kan installera Windows på alla nya Mac-datorer och köra det i samma hastighet som på en PC med hjälp av det inbyggda verktyget Boot Camp. Installationen är enkel och påverkar inte Mac-filerna. När du har slutfört installationen kan du starta Mac-datorn med antingen OS X eller Windows.

Köra Windows i naturlig hastighet

Du kan köra Windows operativsystem på Mac-datorn i naturlig hastighet – utan de fördröjningar som annars orsakas av programemuleringar eller ”virtuella datorer”. Windows-program har full tillgång till flera processorer och kärnor, accelererad 3D-grafik, höghastighetsportar och nätverk, som USB, FireWire, Wi-Fi, AirPort och Gigabit Ethernet, samt drivrutiner för ljud och Bluetooth. Om du använder Mac OS X 10.5 eller Mac OS X 10.6 finns Boot Camp-supportprogrammet på installations-DVD:n för Mac OS X. För OS X Lion 10.7 eller senare hämtas Windows-drivrutinerna automatiskt av Boot Camp-assistenten.

Windows kan installeras från DVD-skivor eller hämtningsbara versioner (ISO) av Windows 7, Windows 8 och Windows 8.1.

Viktigt! Lämna DVD-skivan och USB-minnet med Windows kvar i datorn medan du installerar Windows. De kan tas bort när Windows-installationen och uppdateringarna har slutförts.

Beroende på vilken maskinvara och OS X-version som finns i datorn har Boot Camp stöd för Microsoft Windows XP med Service Pack 2, Windows Vista, Windows 7 eller Windows 8. Mer information finns i artikeln Boot Camp: Systemkrav för Microsoft Windows-operativsystem.

Med Boot Camp-assistenten skapas en partition enbart för Windows utan att den befintliga OS X-volymen raderas. Viktigt! Partitionera inte hårddisken som används för Windows-installationen med Skivverktyg. Använd alltid Boot Camp-assistenten.

Efter installationen kan du växla mellan Windows och OS X genom att hålla ner alternativtangenten (Alt) under start. Annars kan du använda kontrollpanelen för Startskiva i Windows (installeras med Boot Camp- supportprogrammet) eller inställningspanelen för Startskiva i OS X om du vill ställa in ett förvalt operativsystem när datorn startas.

Krav

Om du vill använda Boot Camp måste du ha:

1. En Intel-baserad Mac med inbyggt tangentbord, externt USB-tangentbord, eller ett trådlöst tangentbord från Apple, samt inbyggd styrplatta, USB-mus, USB-styrplatta eller trådlös mus eller styrplatta från Apple.
  2. Mac OS X 10.5 eller senare.
  3. De senaste tillgängliga uppdateringarna för den fasta programvaran på Mac-datorn.
  4. Boot Camp-assistenten, som installeras i mappen /Program/Verktygsprogram/. Du kan även öppna Launchpad och skriva Boot Camp-assistent i sökfältet.
  5. En DVD eller hämtad (ISO) ”fullständig version” med Windows installationsmedia. Boot Camp innehåller inte Windows.
  6. Information om ytterligare krav finns i Boot Camp: Systemkrav för Microsoft Windows-operativsystem

Innan du installerar Boot Camp

Gör så här innan du installerar:

1. Säkerhetskopiera alltid viktiga data innan du installerar program.
  2. Läs igenom och skriv eventuellt ut installationshandboken för Boot Camp. Du når den här handboken från Hjälp-menyn i Boot Camp-assistenten.
  3. Uppdatera din Intel-baserade Mac-dator till den senaste versionen av OS X.
  4. Hämta och installera de senaste uppdateringarna för den fasta programvaran i din Mac. Följ instruktionerna på skärmen för att slutföra installationen av den fasta programvaran.

Läs mer

Specifika installationssteg beskrivs i installationshandboken för Boot Camp. Välj Boot Camp Hjälp från Hjälp-menyn i Boot Camp-assistenten om du vill veta mer.

Läs även:

Viktigt! Apple erbjuder inte teknisk telefonsupport för installation, användning eller återställning av Microsoft Windows. Support finns för användning av Boot Camps inställningsassistent och för installation eller återställning av Boot Camp när programmet har startats i Windows. Supportartiklar och diskussionsgrupper finns också tillgängliga från Apples supportwebbplats.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Det finns konkreta risker med att använda internet. Kontakta leverantören om du vill veta mer. Andra företags- och produktnamn kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.