Om datorn startades om på grund av ett problem

Läs mer om vad du kan göra om din dator oväntat startar om eller stänger av sig, eller om du får ett meddelande om att datorn startades om på grund av ett problem.

Om oväntade omstarter

I sällsynta fall kan din Mac få problem med mjukvara eller hårdvara som gör att den behöver starta om. När den startar igen kanske du ser ett meddelande om att datorn startades om på grund av ett problem.

Oväntade omstarter orsakas vanligtvis av mjukvara som är installerad på din Mac eller av enheter som är anslutna till din Mac. Om problemet gör att din Mac startar om varje gång den försöker starta kanske den till slut stänger av sig. Använd nedanstående steg för att kontrollera mjukvaran och hårdvaran på din Mac.

Kontrollera mjukvaran

Om problemet orsakas av mjukvara på din Mac kanske ett av dessa steg kan hjälpa:

Kontrollera hårdvaran

Läs mer om hur du kontrollerar dina anslutna enheter och annan hårdvara.

Kontrollera kringutrustningen först

Gå till nästa avsnitt om du inte har några externa enheter anslutna till din Mac.

1. Stäng av datorn.
  2. Koppla från alla externa enheter, till exempel hårddiskar eller skrivare. Om du har en stationär Mac ska du bara ha en bildskärm samt ett tangentbord med en mus eller styrplatta ansluten.
  3. Starta datorn.
  4. Använd datorn så lång tid det brukar ta innan en oväntad omstart uppstår.
  5. Följ stegen om en oväntad omstart uppstår för att kontrollera internt RAM-minne och maskinvara från tredje part.
  6. Om en oväntad omstart inte uppstår stänger du av din Mac och ansluter en extern enhet i taget tills en oväntad omstart uppstår.

Kontrollera RAM-minne och hårdvara från tredje parti

Vissa modeller av Mac-datorer har minne (RAM) som kan tas bort. Om du nyligen installerade minne eller en hårddisk (eller SSD) kontrollerar du dess kompatibilitet och att den är korrekt installerad. Ta bort minnet eller hårddisken och testa med originalminnet eller hårddisken, om det är möjligt.

Läs mer

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Det finns konkreta risker med att använda internet. Kontakta leverantören om du vill veta mer. Andra företags- och produktnamn kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.