Använda delat iCloud-bildbibliotek

Delat iCloud-bildbibliotek gör det möjligt att smidigt dela foton och videor med upp till fem andra personer, så att alla kan samarbeta i samlingen och få mer fullständiga minnen. Läs om att konfigurera och använda ett delat bibliotek.

Så här fungerar delat iCloud-bildbibliotek

När du bidrar med foton och videor till det delade iCloud-bildbiblioteket flyttas de från ditt personliga bibliotek till det delade biblioteket. Det går att gå med i ett delat bibliotek och välja vad du vill dela eller dela innehåll direkt från kameran automatiskt.

Alla deltagare har samma behörighet att lägga till, redigera och ta bort innehåll i det delade biblioteket, medan personen som konfigurerade det delade biblioteket, bibliotekets skapare, tillhandahåller iCloud-lagring för allt innehåll. Alla andra får åtkomst till innehållet i det delade biblioteket utan att det räknas in i deras iCloud-lagring.

Skapa ett delat bibliotek

För att konfigurera ett delat bibliotek behöver du en enhet med iOS 16.1, iPadOS 16.1 eller macOS Ventura eller senare med iCloud-bilder Om du är under 13 år får du bara gå med i eller skapa ett delat bibliotek med medlemmar i din Familjedelningsgrupp.*

På din iPhone eller iPad

1. Gå till Inställningar > Bilder och tryck sedan på Delat bibliotek.

2. Välj upp till fem personer att bjuda in eller bjud in deltagare senare.

3. Välj tidigare foton och videor som du vill flytta till ditt delade bibliotek eller välj att flytta dem senare.

4. Följ stegen på skärmen för att förhandsgranska det delade biblioteket, bekräfta innehållet du vill dela och bjuda in ytterligare deltagare.

Det går att förhandsgranska det delade biblioteket under installationen.

På din Mac

1. Välj Bilder i appen Bilder > Inställningar och klicka sedan på iCloud.

2. Se till att iCloud-bilder är aktiverat. Om inte, välj iCloud Bilder.

3. Klicka på Delat bibliotek och sedan på Kom igång.

Fliken Delat bibliotek finns intill fliken iCloud.
  4. Följ anvisningarna på skärmen för att bjuda in deltagare och lägga till foton och videor.

Gå med i ett delat bibliotek

För att gå med i ett delat bibliotek behöver du en enhet med iOS 16.1, iPadOS 16.1 eller macOS Ventura eller senare med iCloud-bilder Om du är under 13 år får du bara gå med i eller skapa ett delat bibliotek med medlemmar i din Familjedelningsgrupp.*

På din iPhone eller iPad

1. Öppna inbjudan från bibliotekets skapare eller öppna Inställningar > Bilder.

Om du har en inbjudan till ett delat bibliotek finns den i avsnittet Foton i enhetens inställningar.
  2. Tryck på Godkänn och fortsätt.

3. Följ stegen på skärmen för att välja foton och videor som du vill flytta till det delade biblioteket eller välj att flytta fotona senare.

4. Följ stegen på skärmen för att förhandsgranska det delade bibliotekets innehåll och bekräfta innehållet som du vill dela.

På din Mac

1. Öppna inbjudan från bibliotekets skapare eller öppna Bilder Z Inställningar och klicka på Visa inbjudan.

Om du har en inbjudan till ett delat bibliotek finns den i Inställningar i appen Bilder.
  2. Klicka på Kom igång och följ sedan stegen på skärmen för att välja foton och videor som du vill flytta till det delade biblioteket eller välj att flytta dem senare.

3. Följ stegen på skärmen för att förhandsgranska det delade bibliotekets innehåll och bekräfta innehållet som du vill dela.

Använda delat bibliotek

Det går att aktivera automatisk delning i Inställningar på din iPhone eller iPad för att lägga till bilder direkt från kameran till det delade biblioteket. I appen Bilder är det möjligt att växla vyer mellan det personliga biblioteket, det delade biblioteket eller visa båda samtidigt. Det går även att läsa om att hitta bilder delade av andra deltagare, hantera delningsförslag, med mera på din iPhone, iPad eller Mac.

Dela bilder i kameran direkt på din iPhone eller iPad

1. Gå till Inställningar > Bilder och tryck sedan på Delat bibliotek. Tryck på Dela från kamera och kontrollera att den är på.

Aktivera Dela från kamera om du vill lägga till en knapp i appen Kamera för att dela foton och videor i det delade biblioteket.
    • Välj Dela automatiskt om du vill att appen Kamera lägger till foton i det delade biblioteket automatiskt när du är nära deltagare.

• Välj Dela manuellt om du vill välja när appen Kamera lägger till foton i det delade biblioteket.

• Välj Dela när jag är hemma för att dela foton tagna hemma automatiskt i det delade biblioteket.

2. Kontrollera att knappen Delat bibliotekNo alt supplied for Image är aktiverad i appen Kamera för att skicka foton och videor direkt till det delade biblioteket. Skicka foton och videor till det personliga biblioteket genom att trycka på den för att stänga av det.

Knappen Delat bibliotek finns högst upp på skärmen.

Växla mellan det personliga och delade biblioteket på din iPhone eller iPad

1. Öppna appen Bilder.

2. Tryck på knappen intill Välj uppe till höger på fliken Album eller Bibliotek.

3. Välj Personligt bibliotek, Delat bibliotek eller Båda biblioteken.

Ikonen i uppe till höger ändras beroende på om du visar båda biblioteken, det personliga eller det delade biblioteket.

I vyn Båda biblioteken eller Delat bibliotek är bilder som finns i Delat bibliotek märkta med en symbol. Stäng av genom att trycka på Indikator för delat bibliotek.

Växla mellan det personliga och delade biblioteket på din Mac

1. Öppna appen Bilder.

2. Välj Personligt bibliotek, Delat bibliotek eller Båda biblioteken högst upp.

Det går att växla mellan Båda biblioteken, Personligt bibliotek och Delat bibliotek.

I vyn Båda biblioteken eller Delat bibliotek är bilder som finns i Delat bibliotek märkta med en symbol. Stäng av genom att välja Visa > Metadata > Visa i biblioteket.

Lämna ett delat bibliotek

Om du skapade ett delat iCloud-bildbibliotek går det när som helst att bort deltagare eller ta bort det delade biblioteket. När du har tagit bort det delade biblioteket får alla deltagare ett meddelande. Om en deltagare har varit med i det delade biblioteket över sju dagar får de automatiskt allt från det delade biblioteket till sitt personliga bibliotek. Om de har varit med i det delade biblioteket under sju dagar får deltagare endast de foton och videor som den har bidragit med.

Om du är deltagare kan du när som helst lämna ett delat bibliotek. Det går att välja att få en kopia av allt från det delade biblioteket till ditt personliga bibliotek eller bara det du har bidragit med.

Läs om att lämna ett delat bibliotek

Få hjälp med delat bibliotek