iPhone 15 Plus – skärm

Innan du börjar

Varning

Verktyg

• 6,7-tums reparationsbricka

• Limkniv

• Borttagningsverktyg för fästmaterial

• Justerbar uppvärmd skärmficka

• Skärmpress

• ESD-säker pincett

• Etanoldukar eller isopropylalkoholservetter (IPA)

• Uppvärmt skärmborttagningsverktyg

• Värmebeständiga handskar

• Kaptontejp

• Melaminsvampar

• Micro stix-bit

• Nylonpetverktyg (svart)

• Vridmomentnyckel (svart, 0,35 kgf cm)

• Vridmomentnyckel (blå, 0,65 kgf cm)

• Torx-säkerhetsbit

Var försiktig

• För den här proceduren krävs Systemkonfiguration. När du har slutfört alla borttagnings- och återmonteringssteg följer du anvisningarna för att starta systemkonfigurationen.

• Undvik att ta på TrueDepth-kameraenheten eller närliggande delar för att inte skada linser eller närliggande delar.

• Rör inte vid bildskärmens baksida. Om du rör vid bildskärmens baksida kan bildkvaliteten påverkas.

Viktigt

Läs Uppvärmt skärmborttagningsverktyg om du ställer in verktyget för första gången.

Borttagning

Viktigt

Om du kan stänga av iPhone-enheten hoppar du till steg 6. Om du inte kan stänga av iPhone-enheten fortsätter du till steg 1.

1. Slutför alla borttagningssteg i avsnittet baksidans glas. Gå sedan vidare till steg 2.

2. Placera höljet på reparationsbrickan med kameran uppåt och usb-C-kontakten vänd mot utskärningen.

3. Sätt kaptontejp över batteriets flexkabelkontakt på moderkortet.

4. Tryck änden av flexkabeln till glaset på baksidan mot kontakten.

•  Var försiktig

• Återanslut inte batteriflexkabeln just nu.

• Sätt inte tillbaka de övre och nedre höljena eller fästmaterialet till glaset på baksidan just nu.

5. Placera glaset till baksidan ovanpå höljet. Ta bort höljet från reparationsbrickan. Lägg sedan tillbaka höljet på reparationsbrickan med skärmen uppåt och usb-C-kontakten vänd mot utskärningen.

6. Ta bort de två säkerhetsskruvarna, en från varje sida av usb-C-kontakten, med hjälp av en vridmomentnyckel och en Torx-säkerhetsbit. Lägg skruvarna åt sidan.

7. Aktivera det uppvärmda skärmborttagningsverktyget genom att växla reglaget på baksidan. Den interna fläkten aktiveras. Vänta på att en bock visas på skärmen.

• Obs! Om en felkod visas på skärmen stänger du av verktyget och slår sedan på det igen.

8. Ta bort iPhone-enheten från reparationsbrickan.

9. Placera iPhone-enheten i det nedre högra hörnet av den justerbara uppvärmda displayfickan med skärmen vänd uppåt och usb-C-kontakten vänd mot botten av fickan.

• Var försiktig: Gör inga repor på iPhone-enheten när du stoppar in den i den justerbara uppvärmda skärmfickan.

10. Tryck på områdena som visas för att hålla iPhone-enheten på plats. Vrid sedan ratten längst ner på fickan medurs för att sätta fast iPhone-enheten.

•  Var försiktig: Dra inte åt ratten för hårt.

• Viktigt: Se till att iPhone-enheten är centrerad mellan mässingsbanden på insidan av fickan. Om den inte är det, vrid ratten moturs för att lossa banden. Ta bort iPhone-enheten och upprepa sedan steg 9 och 10.

11. Ta på dig de värmebeständiga handskarna. Passa in utskärningen i fickans botten med spåret på verktyget. Skjut in fickan med iPhone-enheten i spåret på verktyget.

•  Varning: Sätt inte in fickan i verktyget utan att ha på dig de värmebeständiga handskarna.

12. Skjut in fickan i verktyget tills fickan snäpper på plats.

• Obs! Skärmen på verktyget lyser rött och timern börjar räkna nedåt från 2 minuter tills fickan har värmts upp till rätt temperatur. När timern visar 0 hörs pipljud från verktyget och skärmen blir grön.

13. Vrid ratten på verktyget medsols så att sugkoppen sänks så nära iPhone-enheten som möjligt utan att iPhone-enheten vidrörs.

•  Var försiktig: Vrid inte på ratten förrän tiden har gått ut för att undvika att skada iPhone-enheten.

• Obs! Verktyget piper tills sugkoppen har sänkts.

14. Greppa handtaget och skjut sugkoppen rakt ut tills sugkoppens kant ligger i linje med skärmens nedre kant.

•  Var försiktig: Om sugkoppens kant inte läggs i linje mot skärmens kant kan iPhone-enheten skadas.

15. Vrid ratten på verktyget medsols så att sugkoppen sänks ned mot bildskärmen (1). Fäll sedan ned handtaget på sugkoppen för att fästa sugkoppen mot skärmen (2).

• Viktigt! När sugkoppen har sänkts ned på iPhone-enheten börjar en nedräkning på 15 minuter på skärmen. När timern visar 0 stängs det uppvärmda skärmborttagningsverktyget av. Se till att du slutför steg 16 och 17 inom denna tidsram.

16. Vrid långsamt ratten på verktyget motsols tills bildskärmen börjar lossa från höljet.

• Viktigt: Om inget glapp uppstår omedelbart mellan skärmen och höljet väntar du i 30 sekunder. Om du fortfarande inte ser något glapp vrider du rattens silverfärgade del motsols, tills bildskärmen börjar lossa från höljet.

17. Stick in kanten på limkniven mellan bildskärmen och höljet. För limkniven mellan bildskärmen och höljet åt höger och vänster som på bilden, tills bildskärmen börjar lossa från höljet.

•  Var försiktig: Undvik att skada flexkablarna genom att inte fälla upp nederdelen av bildskärmen mer än 5 grader.

18. Fäll upp handtaget för att lossa sugkoppen. Skjut sedan försiktigt in den platta delen av det svarta petverktyget under kanten på sugkoppen för att lossa den från skärmen.

•  Var försiktig: Rör inte ratten. Det kan skada flexkablarna.

19. Tryck på utmatningsknappen på sidan av fickan så att fickan lossar från verktyget (1).

20. Ta tag i båda sidor av fickan och dra den rakt ut från verktyget (2).

21. Vrid ratten på den justerbara uppvärmda skärmfickan moturs tills du kan frigöra iPhone-enheten från fickan. Håll i kanten på iPhone-enheten och ta försiktigt ut den ur fickan.

•  Var försiktig: Gör inga repor på iPhone-enheten när du tar bort den från den uppvärmda skärmfickan.

22. Lägg iPhone-enheten på reparationsbrickan med skärmen vänd uppåt och usb-C-kontakten vänd mot utskärningen. Ta av handskarna.

23. Skjut skärmen lätt mot iPhone-enhetens nederdel.

24. Sätt i kanten på limkniven på iPhone-enhetens övre del mellan skärmen och höljet. Håll limkniven i 45 graders vinkel. Börja i mitten och skär längs ovandelen och sidorna på iPhone-enheten tills skärmen är lös.

•  Var försiktig: Undvik att skada flexkablarna genom att inte vinkla skärmen mer än 5 grader.

25. Sätt i sugkopparna i facken på reparationsbrickan.

• Obs! Symbolen längst ned på brickan visar riktningen för att vinkla upp skärmen och rätt sida att placera sugkopparna på.

26. Fäll upp skärmen mot sugkopparna. Tryck på bildskärmens övre och undre kanter så att den sitter fast mot sugkopparna.

•  Var försiktig

• Undvik att skada höljet eller skärmen genom att se till att de inre skärmklämmorna har frigjorts innan du fäller upp skärmen.

• Skada inte flexkablarna när du fäller upp skärmen.

• Rör inte vid skärmens baksida.

27. Använd en vridmomentnyckel och Micro stix-biten för att ta bort två trilobe-skruvar, en från skärmens kontakthölje och en från kontakthöljet till sensorn för omgivande ljus. Lägg skruvarna åt sidan.

28. Ta bort skärmens kontakthölje och kontakthöljet till sensorn för omgivande ljus. Spara höljena till återmonteringen.

29. Lyft på änden på bildskärmens flexkabel och omgivningsljussensorns flexkabel från kontakterna.

30. Håll skärmen i kanterna. Dra i flikarna på sugkopparna för att frigöra dem från skärmen. Lägg sedan skärmen vänd nedåt på en ren, platt yta.

31. Ta bort sugkopparna från reparationsbrickan.

32. Använd verktyget för borttagning av fästmaterial eller det svarta petverktyget för att lyfta upp fästmaterialet från höljet. Använd den ESD-säkra pincetten för att dra ut fästmaterialet. Upprepa det här tills allt fästmaterial har tagits bort runt hela höljet.

•  Var försiktig: Rör inte TrueDepth-kameraenheten jordningsfjädrarna eller närliggande delar.

33. Använd etanol- eller isopropylalkoholdukar för att torka bort alla rester av fästmaterial från höljet.

34. Använd etanoldukar eller IPA-dukar för att rengöra alla rester av fästmaterialet från kanterna på skärmen.

•  Var försiktig

• Rör inte någon annan del av skärmens glas med etanol- eller IPA-dukarna. Etanol och isopropylalkohol kan skada skärmen och påverka bildkvaliteten.

• Använd inte verktyget för att ta bort fästmaterialet för att rengöra skärmen.

Återmontering

1. Inspektera jordningsfjädrarna på de platser som visas. Om en jordningsfjäder är böjd eller skadad fortsätter du till steg 2. Annars går du vidare till steg 6.

2. Notera riktningen på jordningsfjädern som du ska byta ut. Använd en ESD-säker pincett för att hålla fast den böjda eller skadade jordningsfjädern. Ta bort trilobe-skruven från jordningsfjädern med en vridmomentnyckel och Micro stix-biten.

3. Identifiera den korrekta ersättningsjordningsfjädern enligt diagrammet.

• Jordningsfjädrar

• 923-10034 (1)

• 923-10033 (2)

• 923-10035 (3)

• 923-10036 (4)

• 923-10037 (5)

4. Använd en ESD-säker pincett för att placera den nya jordningsfjädern. Skruva sedan i en ny trilobe-skruv (923-10032) i jordningsfjädern med den svarta vridmomentnyckeln och Micro stix-biten.

• Obs! Den övre högra jordningsfjädern använder två trilobe-skruvar (923-10032).

5. Om andra jordningsfjädrar är böjda eller skadade upprepar du steg 2 till och med 4 för att byta ut dem. Fortsätt sedan till steg 6.

6. Se först efter om skärmklämmorna har skadats innan du påbörjar återmonteringen. Se till att klämmorna sitter i 90 graders vinkel och inte är böjda eller skadade.

• Viktigt

• Om de inre skärmklämmorna är skadade kan du behöva byta ut skärmen.

• Om du installerar en ny bildskärm drar du bort skyddsskiktet från ovansidan och undersidan.

7. Se till att det övre högtalargallret innehåller två skum enligt bilden. Om båda skummen är på plats fortsätter du till steg 11. Om något av skummen saknas fortsätter du till steg 8 för att byta ut det övre högtalargallret.

8. Använd en ESD-säker pincett för att ta bort gallret till övre högtalaren från höljet. Använd verktyget för borttagning av fästmaterial för att rengöra allt kvarvarande fästmaterial från höljet.

9. Ta bort fodret från baksidan av det nya övre högtalargallret och sätt det på plats genom att passa in det med utskärningen i höljet.

10. Använd det svarta petverktyget eller den ESD-säkra pincetten för att knacka fast gallret.

11. Dra av skyddsfodret från toppen och undersidan av fästmaterialet.

12. Passa in fästmaterialet till den nya skärmen över höljet. Se till att de övre hålen på fästmaterialet placeras i linje med TrueDepth-kameraenheten.

•  Var försiktig: Kontrollera att du har tagit bort alla rester av fästmaterial från skärmen och höljet innan du lägger på den nya skärmens fästmaterial.

13. Det nya skärmlimmet har ett övre släppskikt, ett mittensläppskikt och ett nedre släppskikt. Ta tag i fliken på det nedre släppskiktet. Dra sedan sakta ut det nedre släppskiktet under fästmaterialet medan du trycker fast fästmaterialet på höljet.

• Viktigt! Ta inte bort det övre släppskiktet än.

• Nedre släppskikt (1)

• Fästmaterial (2)

• Obs! Det nya fästmaterialet för din modell kan se annorlunda ut än det på bilden, men stegen är desamma.

14. Kontrollera att skärmens fästmaterial är placerat på höljets kant. Om fästmaterialet inte är korrekt placerat på höljet upprepar du borttagningssteg 32 till och med 34. Upprepa sedan monteringssteg 1 till och med 14 med nytt fästmaterial för skärmen.

15. Använd det svarta petverktyget för att sätta fast fästmaterialet för skärmen på höljet. Använd det svarta petverktyget för att flytta runt kanten på höljet minst tre gånger för att se till att fästmaterialet har fästs jämnt.

•  Var försiktig

• Skada inte det övre högtalargallret eller skummet. Om gallret eller skummet är skadat, byt ut gallret.

• Rör inte vid TrueDepth-kameraenheten.

16. Ta bort det övre släppskiktet enligt bilden.

• Viktigt! Ta inte bort mittensläppskiktet än

• Övre släppskikt

17. Sätt i sugkopparna på reparationsbrickan.

18. Passa in skärmens vänstra kant med höljets vänstra kant. Tryck försiktigt längs bildskärmens kanter för att sätta fast den i sugkopparna.

•  Varning: Tryck inte på baksidan av skärmen.

19. Tryck änden på skärmens flexkabel och omgivningsljussensorns flexkabel mot kontakterna. Tryck jämnt längs långsidan på kontakterna.

20. Placera skärmens kontakthölje (1) och kontakthöljet till sensorn för omgivande ljus (2) över ändarna på flexkablarna.

21. Använd den svarta vridmomentnyckeln och Micro stix-biten för att installera en ny trilobe-skruv (923-10010) i skärmens kontakthölje (1) och en ny trilobe-skruv (923-09853) i kontakthöljet för sensorn för omgivande ljus (2).

22. Dra den första remsan från mittensläppskiktet (1) medsols, från den nedre delen av höljet. Dra av den andra remsan (2) motsols med början från den nedre högra delen av höljet. Dra sedan den tredje remsan (3) medsols, från den nedre vänstra delen av höljet.

•  Var försiktig: Den tredje remsan på mittensläppskiktet går under två flexkablar. Skada inte flexkablarna när du tar bort släppskiktet.

• Mittensläppskikt

23. Undersök fästmaterialet till skärmen och kontrollera att det sitter på rätt plats samt att det inte är skadat eller skrynklat. Om fästmaterialet är skadat tar du bort det och lägger på det nya fästmaterialet.

24. Dra i flikarna på sugkopparna för att frigöra dem från bildskärmen. Vik ned bildskärmen mot resten av höljet.

25. Ta bort sugkopparna från reparationsbrickan.

26. Tryck samtidigt på skärmens alla fyra hörn. Tryck sedan längs kanterna på skärmen tills den klickar på plats och skärmen ligger dikt an mot höljet.

•  Var försiktig: Se till att flexkablarna inte är klämda mellan skärmen och höljet. Känn efter längs skärmens kanter om det finns ojämnheter eller mellanrum. Om skärmen inte är jämn upprepar du borttagningssteg 7 till och med 34 och kontrollerar om flexkablarna har skador. Upprepa sedan återmonteringssteg 1 till och med 26.

27. Sätt reparationsbrickan med iPhone-enheten i skärmpressen. Fäll ned spaken tills skärmpressen låses fast.

28. Vänta tills skärmpressen piper och timern visar 0. Fäll ned spaken (1) och dra ut frigöringsknoppen (2). Lyft sedan upp spaken (3).

29. Ta bort reparationsbrickan från skärmpressen.

30. Sätt i två nya säkerhetsskruvar, en på varje sida av usb-C-kontakten med den blå vridmomentnyckeln och en Torx-säkerhetsbit. Tryck samtidigt lätt på skärmen i närheten av usb-C-kontakten.

• Obs! Använd rätt färg på skruven för din modell.

• Svart (923-09817)

• Blå, grön, rosa, gul (923-09818)

•  Var försiktig: Om skruvarna inte är helt isatta tar du bort dem och lägger undan dem. Upprepa sedan steg 30 för att montera en ny uppsättning säkerhetsskruvar. Om inte heller de nya skruvarna ligger plant måste du upprepa alla steg för borttagning och återmontering.

31. Rengör sidorna av iPhone-enheten med en melaminsvamp.

• Viktigt: Om du har slutfört borttagningssteg 1 till och med 5 fortsätter du till steg 32. Om det inte var nödvändigt för dig att slutföra steg 1 till 5 fortsätter du till varningen Var försiktig i slutet av det här avsnittet.

32. Ta bort iPhone-enheten från reparationsbrickan.

33. Placera iPhone-enheten i det nedre högra hörnet av den justerbara uppvärmda displayfickan med kameran vänd uppåt och usb-C-kontakten vänd mot botten av fickan.

34. Tryck på områdena som visas för att hålla iPhone-enheten på plats. Vrid sedan ratten längst ner på fickan medurs för att sätta fast iPhone-enheten.

•  Var försiktig: Dra inte åt ratten för hårt.

• Viktigt: Se till att iPhone-enheten är centrerad mellan mässingsbanden på insidan av fickan. Om den inte är det, vrid ratten moturs för att lossa banden. Ta bort iPhone-enheten och upprepa sedan steg 33 och 34.

35. Placera den justerbara uppvärmda skärmfickan i det uppvärmda skärmborttagningsverktyget. Slå inte på verktyget.

36. Ta tag i handtaget och skjut sugkoppen rakt ut tills kanten på sugkoppen ligger i linje med den nedre kanten av baksidans glas (1).

37. Vrid ratten på verktyget medsols så att sugkoppen sänks ned mot baksidans glas (2). Fäll sedan ned handtaget på sugkoppen för att fästa sugkoppen mot baksidans glas (3).

•  Var försiktig: Låt inte sugkoppen hänga över kanten på baksidans glas. Då kan iPhone-enheten skadas. Om den är skadad avbryter du reparationen. Du hittar servicealternativ på support.apple.com/sv-se/repair.

38. Vrid långsamt ratten på verktyget moturs tills baksidans glas lossar från höljet.

• Viktigt: Undvik att skada flexkablarna till glaset till baksidan genom att inte vinkla baksidans glas mer än 5 grader.

39. Fäll upp handtaget för att lossa sugkoppen. Skjut sedan försiktigt in den platta delen av det svarta petverktyget under kanten på sugkoppen för att lossa den från baksidans glas.

40. Tryck på utmatningsknappen på sidan av fickan så att fickan lossar från verktyget.

41. Vrid ratten på den justerbara uppvärmda skärmfickan moturs tills du kan frigöra iPhone-enheten från fickan.

42. Placera iPhone-enheten på reparationsbrickan med kameran uppåt och usb-C-kontakten vänd mot utskärningen. Lägg glaset till baksidan åt sidan på en ren yta.

43. Ta bort kaptontejpen från batteriets flexkabelkontakt.

• Obs! Återanslut inte batteriflexkabeln just nu.

44. Slutför alla återmonteringssteg i avsnittet Baksidans glas. Läs sedan följande Var försiktig-varning.

Var försiktig

• System Configuration krävs om du har installerat ett nytt bakre glas, ett nytt batteri, en ny kamera eller en ny skärm. TrueDepth-kamerakonfiguration krävs om du har installerat en ny TrueDepth-kamera. Bortse från notiser om iPhone-funktioner på låsskärmen tills du har slutfört konfiguration.

• När du har slutfört alla borttagnings- och återmonteringssteg startar du konfigurationen som krävs. Du använder olika metoder för att starta konfiguration beroende på vilken del eller vilka delar som du har bytt ut.

• Om du bytte ut baksidans glas, batteri, kamera eller skärm startar du systemkonfigurationen genom att försätta enheten i diagnostikläge. Tryck på Börja session och följ uppmaningarna på skärmen.

• Du har ett försök att slutföra systemkonfiguration. Om försöket avbryts eller stöter på ett fel kommer enheten att visa ett meddelande som uppmanar dig att kontakta teamet för självbetjäningsreparation för hjälp.

• Om du bytte ut TrueDepth-kameran behöver du följande:

• En Mac med den senaste versionen av Apple Service Utility installerad. Du måste också installera resurser för Reparation av iPhone – TrueDepth-kamera som finns i fönstret med resurser för Apple Service Utility.

• Enheten måste köra den senaste versionen av iOS.

• Internetanslutning

• En usb-C-laddningskabel

• När du har installerat Apple Service Utility på en Mac kan du läsa om att starta konfiguration av TrueDepth-kamera på support.apple.com/sv-se/self-service-repair.