Moderkort till iMac (24 tum, 2023, fyra portar)

Innan du börjar

Ta bort följande delar innan du börjar:

Verktyg

• 2,5 mm sexkantshylsmejsel (923-06028)

• Justerbar vridmomentnyckel (10–34 Nm) (923-02995)

• Antennverktyg

• ESD-säker pincett

• Kaptontejp

• Nylonpetverktyg (svart)

• Sats med stödkilar (076-00507)

• Vridmomentnyckel (turkos, 0,75 kgf cm) (923-08085)

• Torx Plus 3IP-bit 25 mm (923-07593)

• Halvmåneformad Torx Plus 3IP-bit (923-08468)

Granska en fullständig lista över verktyg som krävs vid alla reparationer.

Varning

För den här proceduren krävs Systemkonfiguration. När du har slutfört alla borttagnings- och återmonteringssteg kan du läsa om hur du startar Systemkonfiguration.

Borttagning

1. Placera höljet med moderkortet uppåt.

2. Använd den turkosa vridmomentnyckeln och den halvmåneformade 3IP-biten till att ta bort de fem 3IP-skruvarna från antennens jordningsklämmor på moderkortet.

• 923-05174 (1)

• 923-05173 (2)

3. Använd antennverktyget för att lyfta bort ändarna på de tre antennkoaxialkablarna från kontakterna.

4. Använd en ESD-säker pincett och dra bort polyesterfilmtejpen från den vänstra fläktens flexkabel.

5. Använd den platta änden på det svarta petverktyget och fäll upp låsspärren på änden av flexkabelkontakten till den vänstra fläkten.

6. Separera ändarna på den ESD-säkra pincetten och för in ena änden under den breda delen av flexkabeln till den vänstra fläkten enligt bilden, och lossa fästmaterialet mellan fläktens flexkabel och moderkortet. Skjut sedan ut änden av fläktens flexkabel ur kontakten.

•  Varning: Rör inte någon av de små komponenterna på moderkortet. Håll pincetten parallellt med moderkortets yta så att du inte skadar det.

7. Upprepa steg 4 till 6 på den andra sidan av moderkortet och koppla bort flexkabeln till den högra fläkten.

8. Använd den platta delen av det svarta petverktyget för att lyfta bort änden av högtalarens kabel från kontakten.

9. Använd den ESD-säkra pincetten och dra bort polyesterfilmtejpen från flexkabelkontakten till skärmens bakgrundsbelysning. Spara den till återmonteringen.

10. Tryck på sidorna på änden av flexkabeln till skärmens bakgrundsbelysning och dra ut den ur kontakten.

11. Använd den platta änden av det svarta petverktyget och håll in PUSH-knapparna på ZIF-kontakten till mikrofonens flexkabel och kontakten till ljudkortets och strömknappens flexkabel. Skjut sedan ut kabeländarna ur kontakterna.

12. Dra i fliken för att fälla upp låsspärren på moderkortsänden av höghastighetsflexkabeln (1). Skjut ut änden av höghastighetsflexkabeln ur kontakten på moderkortet (2).

13. Använd den platta änden av det svarta petverktyget och lossa fästmaterialet mellan höghastighetsflexkabeln och höljet.

14. Dra i fliken för att fälla upp låsspärren på adapterkortsänden av höghastighetsflexkabeln (1). Skjut sedan ut änden av höghastighetsflexkabeln ur kontakten på adapterkortet (2). Ta sedan bort höghastighetsflexkabeln från höljet.

15. Dra i fliken för att fälla upp låsspärren på kameran och flexkabeln till inbyggd DisplayPort (eDP) (1). Skjut ut änden av kamera- och eDP-flexkabeln ur kontakten (2). Ta sedan bort kamera- och eDP-flexkabeln från höljet.

16. Använd den justerbara vridmomentnyckeln för 10 till 34 Ncm och 3IP-biten på 25 mm för att ta bort de fem 3IP-skruvarna (923-05559) från låghastighetsflexkabelns hölje. Ta sedan bort höljet och spara det till återmonteringen.

17. Använd den platta delen av det svarta petverktyget för att lyfta bort de två ändarna av låghastighetsflexkabeln från kontakterna.

18. Dra försiktigt bort låghastighetsflexkabeln från höljet och frigör fästmaterialet mellan kabeln och höljet. Använd den platta änden av det svarta petverktyget när det behövs.

•  Varning: Se till att du inte veckar flexkabeln när du drar bort den försiktigt från höljet.

19. Använd sexkantshylsmejseln på 2,5 mm för att ta bort de nio sexkantshylsskruvarna på 2,5 mm från moderkortet.

• 923-10011 (1)

• 923-05556 (2)

20. Flytta antennkoaxialkablarna och flexkablarna ur vägen och vinkla moderkortet framåt (1). Lyft sedan ut moderkortet och låghastighetsflexkabeln ur höljet (2).

• Obs!

• Låghastighetsflexkabeln är kopplad till moderkortets baksida.

• Om det behövs använder du kaptontejp till att hålla antennkoaxialkablarna och flexkablarna ur vägen när du tar bort moderkortet.

• Om moderkortet inte går att luta framåt enkelt kan du behöva ta bort skumkilen från stativet och trycka moderkortet genom DC-strömingången på baksidan av höljet. Sätt tillbaka skumkilen när du har utfört steget.

Återmontering

1. Om du installerar ett nytt moderkort kan du läsa om hur du överför låghastighetsflexkabeln från det befintliga till det nya moderkortet i reparationsartikeln låghastighetsflexkabel.

2. Om du installerar ett nytt moderkort tar du bort plastskiktet som täcker DC-ingången på baksidan av moderkortet.

3. Flytta antennkoaxialkablarna och flexkablarna ur vägen. Placera sedan moderkortet och låghastighetsflexkabeln i höljet (1). Vinkla sedan moderkortet mot höljet (2).

• Obs! Rikta in DC-ingången på baksidan av moderkortet mot hålet i höljet när du monterar moderkortet.

4. Se till att moderkortet är korrekt placerat i höljet och att antennkoaxialkablarna och flexkablarna inte sitter fast under moderkortet.

5. Använd sexkantshylsmejseln på 2,5 mm för att sätta tillbaka de nio sexkantshylsskruvarna på 2,5 mm på moderkortet.

• 923-10011 (1)

• 923-05556 (2)

6. För in den kortare antennkoaxialkabeln (3) under den längre antennkoaxialkabeln (2). Använd antennverktygets trubbiga ände för att trycka in ändarna på de tre antennkoaxialkablarna på kontakterna.

7. Använd den turkosa vridmomentnyckeln och den halvmåneformade 3IP-biten till att sätta tillbaka de fem 3IP-skruvarna i antennens jordningsklämmor på moderkortet.

• 923-05174 (1)

• 923-05173 (2)

8. Skjut in änden av flexkabeln till den vänstra fläkten i kontakten (1). Fäll sedan ned låsspärren (2).

9. Tryck polyesterfilmtejpen över änden på den vänstra fläktens flexkabel.

10. Tryck på den vänstra fläktens flexkabel för att fästa den vid moderkortet.

11. Upprepa steg 8 till 10 för att ansluta den högra fläktens flexkabel.

12. Tryck högtalarkabelns ände mot kontakten.

13. Skjut in änden av flexkabeln till skärmens bakgrundsbelysning i kontakten.

14. Tryck tillbaka polyesterfilmtejpen på flexkabelkontakten till skärmens bakgrundsbelysning.

15. Skjut in ändarna på mikrofonens flexkabel och flexkabeln till ljudkortet och strömknappen i kontakterna.

16. Tryck de två ändarna på låghastighetsflexkabeln mot kontakterna på adapterkortet.

• Viktigt: Om du har bytt ut låghastighetsflexkabeln tar du bort de självhäftande släppskikten från kabelns baksida innan du ansluter de två ändarna till adapterkortet. Fäst dock inte kabeln vid höljet än.

• Obs! Se till att låghastighetsflexkabelns kontakter är helt anslutna.

•  Varning: Böj inte kontakterna.

17. Placera höljet till låghastighetsflexkabeln över kontakterna.

18. Ställ in vridmomentet på den justerbara vridmomentnyckeln för 10–34 Ncm på 11,5 Ncm. Använd den justerbara vridmomentnyckeln och 3IP-biten på 25 mm till att sätta tillbaka de fem 3IP-skruvarna (923-05559) i låghastighetsflexkabelns kontakthölje.

19. Tryck på låghastighetsflexkabeln för att fästa den vid höljet i områdena som visas.

20. Skjut in adapterkortänden på höghastighetsflexkabeln i kontakten på adapterkortet (1). Fäll sedan ned låsspärren på höghastighetsflexkabeln (2).

21. Skjut in moderkortsänden av höghastighetsflexkabeln i kontakten på moderkortet (1). Fäll sedan ned låsspärren på höghastighetsflexkabeln (2).

22. Tryck på höghastighetsflexkabeln så att den fäster vid höljet.

23. Skjut in änden av kamera- och eDP-flexkabeln i kontakten (1). Fäll sedan ned låsspärren på kamera- och eDP-flexkabeln (2).

Sätt tillbaka följande delar för att slutföra återmonteringen:

Varning

När du har slutfört alla borttagnings- och återmonteringssteg kan du läsa om hur du startar Systemkonfiguration.